URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Mai 2023, 13:23

Au fost finalizate platformele pentru mai multe tipuri de deșeuri, în patru orașe din Bihor (FOTO)

Au fost finalizate platformele pentru mai multe tipuri de deșeuri, în patru orașe din Bihor (FOTO) (foto: CJ Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Bihor se instaurează timid și normalitatea. În curând, locuitorii din Beiuș, Marghita, Salonta și Aleșd vor avea cum să scape de deșeurile voluminoase ori de cele periculoase gratuit și fără să încalce legea.

Consiliul Județean Bihor a anunțat că centrele de colectare a deșeurilor prin aport voluntar (CAV) din aceste orașe au fost finalizate și vor fi deschise de îndată ce regulamentele lor de funcționare vor fi aprobate.

Fiecare centru are containere de mari dimensiuni pentru colectarea separată a următoarelor tipuri de deşeuri: materiale textile, bunuri reutilizabile, metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, electrice, electrocasnice, electronice, materiale plastice, hârtie și carton, lemn și mobilier, vegetale, resturi din construcţii şi deşeuri care au un conţinut periculos.

Cele patru platforme au fost amenajate de asocierea firmelor SC Da Vinci Construct&Proiect SRL și SC Antrepriză Construcții Edilitare SRL, pentru o sumă de peste 5 milioane de lei, fără TVA. Mai precis, platforma din Aleșd a costat 1,1 milioane lei, cea din Beiuș 1,4 milioane, centrul din Marghita – 1,3 milioane lei, iar cel din Salonta 1,2. „Finanțarea a fost asigurată cu fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020”, a transmis CJ Bihor.

În total, Bihorul trebuie să aibă, până la finalul anului, 32 de asemenea platforme. Rețeaua cuprinde și localitățile Valea lui Mihai, Săcueni, Sântandrei, Tinca, Ceica, Oșorhei, Tileagd, Vadu Crișului, Bratca, Popești, Sânmartin, Sânnicolau Român, Aușeu, Avram Iancu, Balc, Borș, Buntești, Chișlaz, Cociuba Mare, Copăcel, Drăgănești, Lazuri de Beiuș, Lăzăreni, Nojorid, Paleu, Spinuș, Ștei și Vașcău. Pentru toate acestea, licitațiile publice sunt în etapa de evaluare a ofertelor.

„Ne propunem ca până la sfârșitul acestui an să finalizăm toate cele 32 de platforme. În felul acesta sperăm să se reducă deșeurile care sunt depozitate ilegal în șanțuri, pe marginea drumurilor, în pădurile și râurile din județul nostru. Avem în derulare și alte proiecte pentru a le asigura bihorenilor condițiile de a participa alături de noi la realizarea obiectivului nostru comun, un Bihor curat”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor.

Instituția a mai anunțat că regulamentul de funcționare al celor patru centre va fi stabilit de către Consiliul Județean Bihor, Ecolect Group și primăriile implicate.

Rămâne de văzut care vor fi comunele vecine arondate acestor CAV-uri și în ce condiții vor putea bihorenii care n-au la dispoziție o asemenea infrastructură în orașul sau comuna lor să arunce și ei deșeurile de care, altfel, nu au cum să scape fără să încalce legea sau fără să le transporte la depozitul județean din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON