Cererile pentru înscrierea micuţilor orădeni la creşă se vor putea depune începând din 15 iunie, timp de două săptămâni.
Dosarele se pot depune şi online!
La fel ca în ultimii doi ani, dosarele vor putea fi depuse atât personal, cât şi online, pe un portal dedicat acestei activităţi.
"Dosarele se depun în perioada 15 - 30 iunie 2023, la sediul DAS Oradea, strada Primăriei 42, Serviciul Relaţii cu Publicul şi Evaluare Iniţială, în timpul orarului de lucru cu publicul, adică luni, marţi, miercuri - 7:30-16:30, joi - 7:30-18:30, vineri - 7:30-16:00, cu menţiunea că în 30 iunie dosarele se depun până la ora 12:00, pentru a putea fi verificate şi transmise mai departe în aceeaşi zi", a transmis DASO printr-un comunicat de presă.
În paralel, pentru a evita aglomeraţia la ghişee, începând de joia viitoare, DASO va pune în funcţiune şi portalul online cu adresa das.hform.ro, pentru preluarea dosarelor.
"Ţinând cont de faptul că perioada de înscriere este de 2 săptămâni, vă reamintim că aveţi la dispoziţie şi platforma das.hform.ro, aplicaţie care va fi activă începând cu 15 iunie, ora 7:30 şi până în 29 iunie, ora 18:30, după acelaşi program amintit mai sus", se menţionează în comunicat.
Părinţii vor să fie siguri
Având în vedere experienţa anilor anteriori, șefa DASO, Anca Grama, se aşteaptă ca „grosul” dosarelor să fie predate personal.
"Şi anul trecut doar 10% - 15% dintre dosare au fost depuse online. Deşi este vorba de tineri, mai familiarizaţi cu mediul online, majoritatea părinţilor preferă să depună dosarele la ghişeu, ca să fie liniştiţi că acestea cuprind toate documentele, iar acestea vor fi luate în calcul", a declarat Grama pentru BIHOREANUL.
Explicaţia aglomeraţiei la ghişee este simplă. Concurenţa mare îi determină pe părinţi să se asigure că au făcut toate demersurile pentru a obţine un loc în creşă pentru copiii lor.
"Numărul total de locuri aprobate în cele 15 creşe orădene este pentru 862 de copii. Vom şti câte sunt libere abia în 15 iunie, după finalizarea campaniei de reînscriere, începute marţi, pentru copiii deja aflaţi la creşă. Anul trecut, am avut disponibile doar 290 de locuri la aproape 800 de candidaţi", a spus Anca Grama.
Potrivit directoarei, anul acesta numărul locurilor eliberate ar putea fi mai mare decât în 2022, ceea ce ar scădea concurenţa.
"Din discuţiile cu colegii mei, se pare că anul acesta vom avea disponibil un număr mai mare de locuri, pentru că sunt mai mulţi copii care au împlinit 3 ani şi vor merge la grădiniţă. Estimările merg chiar la 500 de locuri eliberate, dar cifra exactă o vom şti doar după finalizarea reînscrierilor", a explicat directoarea DASO.
Avantaj, orădenii...
Deşi, în ultima perioadă, Primăria Oradea a dat în folosinţă cam o creşă pe an, cererea de locuri în creşe depăşeşte încă oferta, pe fondul faptului că multe localităţi învecinate Oradiei nu au destule.
Pentru a avea întâietate, solicitanţii cu domiciliul în Oradea vor primi puncte în plus la stabilirea punctajului de „admitere”, pe considerentul că acestea sunt cofinanţate de la bugetul local şi implicit din banii plătiţi de ei.
Pe viitor, reprezentanţii DASO se aşteaptă ca presiunea pe locurile din creşă să scadă, având în vedere că în Oradea se construiesc încă două creşe cu 150 locuri în total, pe străzile Ion Irimescu şi Aluminei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.