URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Iunie 2022, 16:54

Aruncăm ca la carte! Ce prevede regulamentul Oradiei despre colectarea separată a deşeurilor

Aruncăm ca la carte! Ce prevede regulamentul Oradiei despre colectarea separată a deşeurilor REGULĂ ŞI SOLUŢIE. Operatorul licenţiat de salubritate RER Vest transportă separat deşeurile colectate de orădeni pe fracţii. Fiecare categorie de resturi este colectată cu utilaje diferite
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dincolo de obligaţia morală faţă de mediul înconjurător, colectarea separată a deşeurilor este, pentru orădeni, şi o obligaţie legală dictată de regulamentul local de salubritate. Votat de Consiliul Local, regulamentul prevede cum trebuie aruncate deşeurile şi ce sancţiuni riscă cei care nu respectă normele.

3 fracţii obligatorii

Votat în octombrie 2020, Regulamentul serviciului de salubrizare al municipiului Oradea (HCL 861/2020) prevede că în oraş deşeurile se colectează în trei fracţii: reciclabilă, biodegradabilă şi reziduală. La articolul 16, sunt menţionate şi deşeurile care compun fiecare fracţie. 

La categoria reciclabile (colectate în sacii galbeni sau pubele dedicate) sunt incluse hârtii, cartoane, plastic, metale şi sticle, adică deşeuri de ambalaje care pot fi valorificate. În privinţa sticlelor, regulamentul prevede şi că acestea pot fi colectate şi transportate separat, ceea ce Primăria a şi implementat în oraş, dotând toate asociaţiile de proprietari cu pubele verzi, pentru sticle şi borcane. Orădenii de la case pot arunca separat sticlele doar în cele 16 platforme modulare care sunt răsfirate prin urbe.

Ce şi unde

Conform regulamentului, deşeurile biodegradabile (care se aruncă în pubelele maro) sunt următoarele: resturi de fructe şi de legume proaspete sau gătite, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea, resturi de ceai, păr şi blană, haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase) mărunţite, coji de ouă, coji de nucă, cenuşă de la sobe (când se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte (frunze, crengi şi nuiele mărunţite, flori), plante de casă, bucăţi de lemn mărunţit, ziare, hârtie, cartoane mărunţite, umede şi murdare.

În fracţia reziduală, potrivit regulamentului, orădenii ar trebui să arunce: resturi de carne şi de peşte (gătite sau proaspete), resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frişcă), ouă întregi, grăsimi animale şi uleiuri vegetale (în cazul în care nu se colectează separat), excremente ale animalelor de companie, scutece şi tampoane, cenuşă de la sobe (dacă se ard şi cărbuni), resturi vegetale din curte tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conţinutul sacului de aspirator, mucuri de ţigări, veselă din porţelan, geamuri sparte.

Regulamentul prevede şi sancţiuni pentru cei care nu respectă regulile colectării separate: între 300 şi 500 lei pentru persoane fizice, respectiv între 1.000 şi 1.500 lei pentru asociaţii sau firme. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Smecherii
Arunci ca la cartea cui??? A smecherilor care nu-si fac treaba cum trebuie si trensfera lucrul murdar cetatenilor? Asemenea carte sa o pastrati pentru voi!!!
Postat 26 Iunie 2022, 09:57 de User anonimizat
De ce ?
De ce cei de la case trebuie sa se plimbe distante lungi pentru a depune sticlele in doar 16 locuri? De ce nu pun mai multe astfel de platforme, asa cum au fost sau de ce nu ii pun pe cei de la RER sa le stranga separat si pe acelea? De ce ni se cere sa selectam gunoaiele ca in vest, dar primaria si RER ne ofera servicii ca in est? Alo: noi, cetatenii, platim niste servicii si voi trebuie sa asigurati aceste servicii pentru cetateni, nu pentru firme si primarie !!!
Postat 24 Iunie 2022, 18:07 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON