Dincolo de obligaţia morală faţă de mediul înconjurător, colectarea separată a deşeurilor este, pentru orădeni, şi o obligaţie legală dictată de regulamentul local de salubritate. Votat de Consiliul Local, regulamentul prevede cum trebuie aruncate deşeurile şi ce sancţiuni riscă cei care nu respectă normele.
3 fracţii obligatorii
Votat în octombrie 2020, Regulamentul serviciului de salubrizare al municipiului Oradea (HCL 861/2020) prevede că în oraş deşeurile se colectează în trei fracţii: reciclabilă, biodegradabilă şi reziduală. La articolul 16, sunt menţionate şi deşeurile care compun fiecare fracţie.
La categoria reciclabile (colectate în sacii galbeni sau pubele dedicate) sunt incluse hârtii, cartoane, plastic, metale şi sticle, adică deşeuri de ambalaje care pot fi valorificate. În privinţa sticlelor, regulamentul prevede şi că acestea pot fi colectate şi transportate separat, ceea ce Primăria a şi implementat în oraş, dotând toate asociaţiile de proprietari cu pubele verzi, pentru sticle şi borcane. Orădenii de la case pot arunca separat sticlele doar în cele 16 platforme modulare care sunt răsfirate prin urbe.
Ce şi unde
Conform regulamentului, deşeurile biodegradabile (care se aruncă în pubelele maro) sunt următoarele: resturi de fructe şi de legume proaspete sau gătite, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea, resturi de ceai, păr şi blană, haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase) mărunţite, coji de ouă, coji de nucă, cenuşă de la sobe (când se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte (frunze, crengi şi nuiele mărunţite, flori), plante de casă, bucăţi de lemn mărunţit, ziare, hârtie, cartoane mărunţite, umede şi murdare.
În fracţia reziduală, potrivit regulamentului, orădenii ar trebui să arunce: resturi de carne şi de peşte (gătite sau proaspete), resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frişcă), ouă întregi, grăsimi animale şi uleiuri vegetale (în cazul în care nu se colectează separat), excremente ale animalelor de companie, scutece şi tampoane, cenuşă de la sobe (dacă se ard şi cărbuni), resturi vegetale din curte tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conţinutul sacului de aspirator, mucuri de ţigări, veselă din porţelan, geamuri sparte.
Regulamentul prevede şi sancţiuni pentru cei care nu respectă regulile colectării separate: între 300 şi 500 lei pentru persoane fizice, respectiv între 1.000 şi 1.500 lei pentru asociaţii sau firme.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.