URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
29 Iunie 2024, 17:55

Ar scăpa de chiria de 50.000 euro. Primăria Oradea vrea să preia de la CFR terenul de sub drumul expres

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea vrea să preia de la CFR terenul de sub drumul expres pentru care plăteşte Ministerului Transportului o chirie de 50.000 euro pe an.

"Am tot discutat..."

Consiliul Local l-a mandatat joi pe primarul Florin Birta să facă demersuri pentru preluarea de către municipalitate a patru amplasamente cu o suprafaţă totală de peste circa 52.400 metri pătraţi.

Între acestea, municipalitatea vrea să preia în administrare suprafaţa de circa 7.100 mp de teren din zona străzii Ecaterina Teodoroiu, pentru care plăteşte chirie Ministerului Transporturilor încă din anul 2017, şi alte trei amplasamente din zona gării Oradea care vor fi afectate de proiectul viitorului tram-tren.

"Am tot discutat de-a lungul timpului cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi cei ai CFR. În ultima perioadă s-au făcut nişte modificări legislative. Acum, legea permite transferul de proprietate a acelei porţiuni din drumul expres, aparţinând statului român şi administrat de Ministerul Transporturilor, prin CFR, în proprietatea Municipiului Oradea, astfel încât să nu mai fim nevoiţi să plătim 50.000 euro, anual, chirie pe drum", le-a explicat consilierilor locali primarul Florin Birta.

Terenuri pentru investiţii

Cu ocazia transferului acestui teren, municipalitatea va cere preluarea a încă trei suprafeţe administrate de CFR în imediata vecinătate. "Mai sunt încă trei locaţii care vor fi necesare unor proiecte viitoare de investiţii în municipiu. Este vorba de proiectul tram-trenului, plus alte proiecte pe care le vom dezvolta pe viitor în zona gării Oradea", a explicat primarul.

Odată mandatat de Consiliul Local să facă demersurile pentru preluarea celor patru amplasamente în proprietatea Oradiei, Birta va merge săptămâna viitoare la Bucureşti pentru discuţii cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor. "Încercăm să punem capăt cât mai repede situaţiei de acum, când plătim chirie din banii oraşului pentru terenul de sub un drum public", a declarat Birta pentru BIHOREANUL.

Municipalitatea orădeană plăteşte către CFR o chirie de circa 50.000 euro pe an pentru terenul de sub drum, încă din anul 2017. În ultimii opt ani municipalitatea a făcut mai multe demersuri pentru preluarea amplasamentului, toate nematerializate.

Vezi aici Hotărârea Consiliului Local Oradea privind reluarea celor patru terenuri de la Ministerul Transporturilor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Re: Mare-blue17 ... bați câmpii precum o gazetă de partid.
PSD dă meargă acolo unde mutu' o înțărcat iapa ... dar chiar că PSD și Mang nu au legătură cu "aleea expres" în cauză. Aveastă stradă a fost "modernizată" prin grija lui Bolojan doar, în contextul în care el era la primul mandat de primar (2008-2012) și PSD-iștii era o cantitate neglijabilă în consiliul local (parcă 3 din totalul de 27 de consilieri). Drumul a fost o tâmpenie marca PNL care a costat cca. 5.000.000 Euro per kilometru de strafă obișnuită cu un viaduct tembel proiectat, de pe care poți coborî în str. Pasteur precum anusul contra naturii la capătul giratoriul de-o șchioapă, de la ultima rampă de coborâre. Spuneam și atunci că cei 600 m vare trabersează terenul CFR va fi cu închiriere, dar toată propaganda liberală urla că eu sunt Gică Contra numai, dar și că Bolojan va rezolva dintr-un gest doar problema ... că municipiul condus de liberalii absolut majoritari vor aduce proprietatea respectivă în cea a orașului. Tâmpenii gândite și făcute apoi împreună cu eșecul numit "dealul Ciuperca" de niște habarniști cu statut de edili din partea PNL. Iar toate astea în pofida a ceea ce spuneam și atunci, că "drumul expres" trebuie făcut dincolo de Spitalul județean, ca să taie ca o centură pein dealurile de sub Paleu și ieșire la drumul național de la linia Borș-Biharia către SM. Așa că, nu mai spune prostii dacă nu cunoști faptul că PSD a fost și va fi ceva nesemnificativ în Oradea și în Bihor, la nivel urban. Tot ce vezi greșit, din 2008 încoace, așadar de 16 ani până acum, s-a produs exclusiv din cauza modului eronat de abordare a unicului cârmaci al PNL Bihor, cel numit de către conducerea liberală națională ca fiind primtre ultimii decidenți "coldiști" ai partidului.
Postat 30 Iunie 2024, 12:18 de KP
Multumita PSD
Aceasta chirie se plateste datorita lui herr MANGO Nelu , si trupa lui de bete in roate la orice proiect marca Bolo , pt ca ei au facut lobby sa il franeze pe Bolo cu drumul express ( si pe atunci postacii KP si Pinonel spuneau ca e inutil si doar le face deranj locuitorilor de pe zona )
Postat 30 Iunie 2024, 06:47 de Mare_blue17
Terenurile căilor ferate au un statut special ...
... sunt astfel înregistrate în propria carte funciară din vremuri de demult a CFR, încăt au regimul terenurilor Statului Român, care nu pot fi vândute. Așa că, demersul cumpărării este inutil. Altu-i mecanismul de a ajunge în deținerea municipalității orădene, dar un sfat corespunzător costă și nimic nu-i gratis pe lumea asta. Doar câțiva cunoscători știu "soluția" ... o parte dintre aceștia fiind foști angajați ai Regionalei din care face parte și Bihorul. Acum însă, când Motreanu, Sigartău și Bolojan, au fost catalogați la capitală, în Modrogan, ca fiind "coldiștii" din PNL care sapă la temelia intereselor politice ale binomului Johannis + Ciucă, pare puțin probabil ca cineva să dea o mână de ajutor pentru ca Oradea să se împroprietăreze cu peste 50 ha din ce-i a căii ferate. Rămânem pe chirie deocamdată și mai vedem până după alegerile parlamentare și cele prezidențiale, că avem timp să negociem până la alegerile locale din 2028.
Postat 29 Iunie 2024, 21:49 de KP
E greu sa fii birau cand lesa e la birtinez!
De o parte e dom' pisti (kopany), care zice ca nu va mai da un ban pana nu ajungeti la zi cu obligatiile, de cealalta parte e grindeanu & co, adica psd-ul.
Postat 29 Iunie 2024, 18:48 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON