URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Aprilie 2023, 09:54

Ar putea fi Oradea zero waste?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre "invenţiile" omului care a dăinuit peste secole este gunoiul, iar an de an tot mai multe mizerii acoperă Pământul. O organizaţie de cercetare în domeniul dezvoltării durabile, Institutul Worldwatch din Washington, atrăgea atenţia încă din 2012 că, pe fondul creşterii bunăstării şi urbanizării, până în 2025 omenirea îşi va dubla cantitatea de mizerii şi se va ajunge la 2,6 miliarde de tone generate anual.

Previziunea pare bună: datele actuale arată că într-un an întreaga planetă produce 2,12 miliarde de gunoaie, o cantitate suficientă ca să umple camioane care înconjoară Pământul de 24 de ori. 

Observând că "producţia de gunoi" prosperă, unele oraşe şi-au dat seama că trebuie să ia măsuri. Aşa a apărut reţeaua europeană a localităţilor Zero Waste (Zero Deşeuri), o comunitate de peste 400 de administraţii locale care iau măsuri pentru a reduce anual cantitatea de deşeuri generată.

Conceptul Zero Waste promovează conservarea tuturor resurselor, prin consumul, reutilizarea şi valorificarea responsabilă a produselor, îndeosebi a ambalajelor, astfel încât acestea să nu fie arse, dar nici să nu contamineze solul, apa sau aerul. Pe scurt: prelungirea vieţii gunoaielor, prin refolosire, reciclare ori valorificare. 

Cu ajutorul unor experţi, reţeaua promovează măsuri care să conducă la reducerea cantităţilor care ajung la gropile de gunoi, precum implementarea unui sistem eficient de colectare separată, susţinerea atelierelor de reparaţii pentru cât mai multe categorii de produse, încurajarea comercianţilor să folosească doar ambalaje biodegradabile, înfiinţarea de bănci pentru alimente, implementarea principiului "plăteşti cât arunci", stimularea cetăţenilor să doneze obiectele pe care nu le mai folosesc, în loc să le arunce la gunoi, promovarea compostului...

Multe din aceste măsuri sunt deja susţinute, cel puţin teoretic, şi de Primăria Oradea, aşa că oraşul ar putea să tindă să devină un municipiu cu "zero gunoaie". Spre folosul locuitorilor săi, mai ales al celor care urmează să plătească taxe şi impozite...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
zice bine aici doamna Totorean
e bine ca a impins Bolojan si asociatia municiipilor lega "platesti cat arunci", ca acela care isi cumpara mai mult si arunca mai mult, sa si plateasca mai mult. E buna si legea europeana cu dreptul la reparatie, e buna si reciclarea (dar toate astea incep din designul produsului, si inca e nevoie de inovatie si cercetare in a usura si automatiza reciclarea), e buna si legea europeana cu ambalaje biodegradabile (dar cred ca e loc de inovatie si in biodegradarea acelerata a produselor petroliere, in anumite conditii, dar sa fie impinsa/sustinuta cercetarea si in domeniul asta), sunt bune bancile ptr alimente, caritatea si donatiile (de produse in calitate buna!, nu de carpe rupte, ca atunci doar exporti deseuri catre tari care nu protejeaza mediul ci le arunca in fluvii si oceane), e bine sa faci compost (dar eu il fac de placere si nu cred ca e necesar ca politica de stat sa obligi/penalizezi cetatenii sa faca asta, cat timp se colecteaza selectiv compostul si se face asta de firma de salubritate), dar toate fiind zise si facute, si recliclare din belsug, tot nu inteleg de ce portretizam atat de negativ incinerarea deseurilor ca si pe draqu... cand Norvegia, Suedia, Danemarca, UK, Elvetia, Germania si toate raiurile ecologistilor chiar vor sa interzica gropile de gunoi si sa incinereze toate deseurile ce raman (binenteles cu sisteme de filtrare) (ca asa mai produci si apa calda, energie electrica, abur industrial, agent termic si mai faci economie la carbune poluant), iar apoi la groapa de gunoi sa puna doar cenusa.
Postat 29 Aprilie 2023, 00:42 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON