URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Octombrie 2022, 18:30

APM Bihor: Suntem departe de atingerea țintelor privind reciclarea deșeurilor

Din cantitatea totală de deșeuri generată în județul Bihor anul trecut, doar 9% a fost reciclată, iar 13% valorificată într-o altă formă. Întrucât țintele de reciclare asumate de România, ca stat membru al Uniunii Europene, sunt de 50%, specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Bihor atrag atenția că suntem departe de atingerea acestor obligații.

Potrivit unui raport prezentat de Adriana Calapod, șef de serviciu în cadrul APM Bihor, în ședința Colegiului Prefectural de miercuri, în total în 2021 cei trei operatori de salubritate din județ - Salubri Aleșd, RER Vest și AVE Bihor - au colectat de la cetățeni și firme 125.152 de tone de deșeuri, din care 10.767 tone au fost reciclate, iar 16.979 tone valorificate în alte forme (incinerare, transformare în compost, etc.).

„Obiectivul de minimum 50% de reducere prin reciclare a cantităților de deșeuri municipale eliminate prin depozitare, calculat la cantitățile aferente anului 2021, ar trebui să fie în valoare de 62.575,64 tone, obiectiv neîndeplinit întrucât cantitățile efectiv reciclate în anul 2021 sunt de 10.767,34 tone (8,60% din totalul colectat), cantități încă mult inferioare țintei de 50%”, se arată în raportul APM Bihor privind gestionarea deșeurilor din județ.

Vestea bună este că toți cetățenii Bihorului au acces la servicii de salubritate acum, astfel că autoritățile pot implementa și promova măsuri pentru creșterea cantităților de deșeuri reciclate.

De asemenea, potrivit APM Bihor, ar trebui să stimuleze și tratare mecano-biologică a deșeurilor, procedeu care „deshidratează” și astfel reduce volumul și greutatea deșeurilor. De altfel, ADI Ecolect, organismul responsabil de salubritatea din Bihor, are în plan să pună în funcțiune o stație de tratare a deșeurilor, anume construită pentru a reduce cantitățile abandonate la haldă.

Agricultura, în cifre

În aceeași ședință de la Prefectură, a prezentat un raport al activității de anul trecut și șeful Direcției Agricole, Nicolae Hodișan, care a descris, în cifre, agricultura din Bihor.

Potrivit acestuia, pentru prima oară, Bihorul a avut în acest an peste 100.000 de hectare de culturi de porumb, la care s-au adăugat 56.800 ha de culturi de grâu, 35.000 ha culturi de floarea soarelui, iar restul cerealelor au ocupat suprafețe mai mici. Din raportările agricultorilor, la grâu producția a fost de 4,3 tone la hectar, iar la triticale de 4,8 tone.

Seceta din vară a calamitat 80% din culturile de primăvară (50.726 ha) și 934 de hectare din culturile de toamnă (fără să menționeze procentul).

Hodișan a mai arătat că în Bihor crește numărul agricultorilor care produc în condiții ecologice, numărul lor ajungând la 441 în acest an.

A mai dat o dare de seamă, în ședință, și Mihaela Ciutacu, șefa Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor Bihor, care a prezentat controalele pe care instituția le face, pentru a se asigura că se folosesc semințe certificate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu le dați idei ăstora de la CJ Bihor și Ecolect ...
... că sunt în stare nu numai să tripleze tariful , cum au făcut până acum, ci să și modifice regulamentul, obligând clienții să-și facă reciclarea la domiciliu pe banii lor.
Postat 20 Octombrie 2022, 10:19 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON