URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Iulie 2022, 11:20

Apă cu porția: Seceta usucă Bihorul, tot mai multe localități întrerup apa potabilă pe timpul nopții

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Seceta devine noua pandemie și, spre deosebire de Covid, nu are vaccin, avertiza ONU în iunie 2021, anticipând că o tot mai mare parte a omenirii va trăi cu stresul apei, iar seceta va degrada solul și împuțina recoltele.

Predicția se îndeplinește: în iunie 2022, Europa e afectată crunt de secetă, în Italia fiind chiar stare de urgență. Și România se deșertifică: în Buzău a secat lacul Amara, în Moldova pompierii cară apă cu cisterne în sate, iar furnizarea apei potabile a fost raționalizată în zeci de comune din Arad, Cluj, Iași, Satu Mare ș.a.

Mai nou, și primăriile din Bihor reduc programul de furnizare a apei potabile și-i amenință cu amenzi pe cei care o folosesc la irigații. Autoritățile sunt îngrijorate: există riscul ca lipsa apei să se cronicizeze.

Noaptea, pe sec

În mai a plouat ceva, dar în iunie ioc, așa că tot mai mulți primari au raționalizat apa furnizată de serviciile comunale. Cel din Lugașu de Jos, Sorban Levente, a întrerupt-o între 00 și 06. „Apa potabilă nu e pentru udatul grădinilor!”, avertiza el, precizând că utilizarea în acest scop e contravenție și se sancționează. Omologul din Pomezeu, Ioan Șora, a anunțat că suspendă furnizarea pentru consătenii care vor fi depistați că udă grădinile, iar primarul din Sârbi, Gavril Herman, a restrâns furnizarea de apă din rețea între orele 23 și 5 în două sate.

Alții au explicat și că dublarea ori chiar triplarea consumurilor epuizează resursele. La Balc, primarul Sorin Sabău arăta că încearcă să mențină continuitatea furnizării apei achiziționând încă un bazin de stocare de 300 mc, dar localnicii să nu-și mai irige grădinile decât „din propriile fântâni, deoarece forajele nu fac față”.

Rezerve reduse

În context, Prefectura a convocat joi o videoconferință cu toți primarii din Bihor, la care au participat și reprezentanții ISU, ABA Crișuri, ai Gărzii și Agenției de Mediu.

Pasztor SandorO informare prezentată de directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor (foto), este pur și simplu alarmantă: din mai până în iunie, resursele de apă din bazinul hidrografic Crișuri s-au înjumătățit. Lipsa precipitațiilor și fenomenul de vaporizare au făcut ca în iunie nivelurile măsurate în aproape toate cele 74 de stații hidrometrice să scadă chiar și cu 60% față de luna mai. Nivelul dintre fundul albiei și suprafața apei a scăzut, de pildă, la stația din Finiș de la 80,4 la 11,8 cm, la cea din Vadu Crișului de la 92 la 15,6 cm, iar în cea de la Chijic (Copăcel) de la 76,8 la 12,7 cm.

Situația e îngrijorătoare și în cele 275 de foraje, unde nivelurile piezometrice (ale apelor freatice, măsurate de la sol în adâncime) au scăzut cu 50 până la 300 cm, precum și în acumulările permanente: cantitatea de apă din barajul de la Tăut a scăzut într-o lună de la 59% din capacitate la 54%, iar coeficienții de umplere ai afluenților de la 0,451 la 0,004, în barajul Drăgan acumularea s-a redus de la 88% la 82% și coeficienții de umplere de la 13,7 la doar 3, la Tileagd cantitatea de apă a scăzut de la 97% din capacitate în mai la 85% în iunie și coeficienții de umplere de la 25,5 la 7,75. În plus, acumularea de la Leșu, cea mai mare din județ, e golită de 7 ani pentru reparații nefăcute.

Criza de apă a dus în unele locuri la situații aberante. Pentru că rețeaua din Săcădat alimentează și un sat din comuna vecină Copăcel, dar fără ca locuitorii acestuia să aibă contracte, s-a ajuns ca unii să-și umple cu apă potabilă, procesată, fântânile din curți. Din același motiv, într-un sat din Drăgănești câțiva locuitori, tot fără contracte, își umplu piscinele cu apă pe care, de fapt, o plătesc toți ceilalți, fără să știe.

Măsuri urgente

Cum prognozele nu indică ploi semnificative, autoritățile au ajuns la concluzia că tot ce pot face este să drămuiască resursele, așa încât oamenii să nu rămână fără apă potabilă și localitățile fără rezerve în caz de incendii, destul de probabile din cauza temperaturilor record.

Lucian ChindleaCa atare, la solicitarea prefectului Dumitru Țiplea, directorul Companiei de Apă Oradea, Lucian Chindlea (foto), a făcut recomandări pentru ca primăriile să-și gestioneze cât mai bine rețelele locale. Primele măsuri ar fi contorizarea urgentă a tuturor consumatorilor și închiderea tuturor branșamentelor ilegale, astfel încât apa potabilă să nu mai fie risipită la irigări. Alte măsuri sunt stoparea pierderilor pe rețele prin etanșeizarea racordurilor și înlocuirea conductelor fisurate, verificarea periodică a pompelor și a conductelor, montarea de contoare cu autocitire și de precizie, dar și recuperarea apelor uzate prin sisteme de canalizare și asigurarea tratării lor în vederea refolosirii.

Partea proastă e că, din populism, mulți primari s-au obișnuit să închidă ochii la furturile de apă, iar primăriile nici nu au bani să-și eficientizeze rețelele pe termen scurt sau mediu, așa că, până o vor face, singura speranță e să plouă cât mai curând și cât mai mult. Altfel, Bihorul va suferi de secetă la fel cum se întâmplă și în județele din sudul țării și nu numai...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Chindlea columbofilul: cum deschide gura, cum ii iese porumbelul
Il citez: ,,Primele măsuri ar fi contorizarea urgentă a tuturor consumatorilor și închiderea tuturor branșamentelor ilegale, astfel încât apa potabilă să nu mai fie risipită la irigări." Dom' director, care-s aia bransati ilegal?! Cine-i tolereaza? Mai grav: care-s cei necontorizati?! De ce nu-s contorizati? Din dispozitia/cu aprobarea cui au fost/raman necontorizati? Nume, prenume! Uite cum iti fac cititorii treaba si scot apa din piatra seaca (citeste capete seci).
Postat 05 Iulie 2022, 12:30 de pinonel
Altele conexe
Ptr ABA Crisuri: cand terminati reparatiile si redati in folosita barajul de la Lesu?! E o chestiune de siguranta nationala se pare. Faceti mai mult lobby la nivel central ptr fondurile care lipsesc sau deblocati lucrarile.. Ptr marii tarani/ferme agricole (nu o gradina de hobby in fundul curtii): e Responsabilitatea Voastra ca si producatori sa dati din coate sa va asigurati resursa, precum va asigurati ca aveti rezerve de azot, de ingrasamant, si de motorina (respect munca agricola, si iau constant apararea taranilor, dar iresponsabilitarea e enervanta). in occident apa e costisitoare pentru agricultura, asa ca producatorii agricoli mici, medii si mari isi capteaza apa de ploaie in rain-barrels, in iazuri sau alte mici lacuri si canale. Isi sapa cu tractorul singuri niste santuri, instaleaza singuri conducte de irigatii si motopompe (diesel, electrice/solare/eoliene, dupa cum preferati), nu urla la luna ca sa le dea “statul” pe gratis, nu fura apa din hidranti, nu sunt legati la retea necontorizat, si nu isi permit sa cumpere apa din retea pentru irigatii si sa mai si vanda produsele apoi pe profit. Iar pentru cei cu piscine, sau care vor gazon de un hectar, irigat si verde, sau care sunt doar destul de prosti sa cumpere apa pompsta si filtrata ca sa o arunce in fantana, la un consum de peste cel subventionat ptr asigurarea unui trai decent (baut, mancare, dus), sa stie ca si domnia si prostia se plateste, si sa se plateasca la pretul real al pietei, nu la unul populist, subventionat.
Postat 05 Iulie 2022, 06:51 de unu
Masurile propuse de prefectura evita disconfortul/cresterea costurilor pe populatie
Sunt idei bune si absolut necesare, dar daca companiile chiar nu ai bani de investitii in contoare Exacte cu autocitire wireless, inspectii periodice, reparatii fisuri si racorduri, precum si colectare/canalizare ape uzate, epurare si tratare, toate fiind chestiuni de baza, de normalitate, de eficienta si bun simt, inseamna ca aceste companii de utilitati nu isi respecta obligatii de mediu, abuzeaza de resursa de apa si o polueaza, si vand la un pret populist, de dumping, din cauza ca nu isi respecta toate obligatiile, gandire pe termen scurt, ineficienta care va duce la pierderi, poluare, lipsa resursei, intreruperea serviciului, si chiar faliment.. asa ca apa trebuie facturata la un pret care sa acopere inspectiile si reparatiile la racorduri si fisuri si toate cele!! “Primele măsuri ar fi contorizarea urgentă a tuturor consumatorilor și închiderea tuturor branșamentelor ilegale, astfel încât apa potabilă să nu mai fie risipită la irigări. Alte măsuri sunt stoparea pierderilor pe rețele prin etanșeizarea racordurilor și înlocuirea conductelor fisurate, verificarea periodică a pompelor și a conductelor, montarea de contoare cu autocitire și de precizie, dar și recuperarea apelor uzate prin sisteme de canalizare și asigurarea tratării lor în vederea refolosirii.”
Postat 05 Iulie 2022, 06:37 de unu
Se oare ca Nu e cazul de scumpire a apri, nu din prima faza, chiar acum.
Ce idiotenie: cum poti sa racordezi clienti la retea dar fara sa semnezi cu ei contracte?! Primii care vor abuza de consum iresponsabil sunt cei care nu platesc deloc consumul. Si se pare ca daca rezolvam problemele din Vina managementului companiilor de utilitati, economisim 20%, aproape un sfert din consum. Primarii, consiliile judetene/locale/administrative ar trebui sa dea termen conducerii companiilor de apa, daca vor sa nu fie concediati managerii: in max 8h oprita apa pentru toti consumatorii racordati dar fara contracte. Repornirea serviciului de furnizare doar daca devin clienti cu contract, cu contor si tot tacamul. “Pentru că rețeaua din Săcădat alimentează și un sat din comuna vecină Copăcel, dar fără ca locuitorii acestuia să aibă contracte, s-a ajuns ca unii să-și umple cu apă potabilă, procesată, fântânile din curți. Din același motiv, într-un sat din Drăgănești câțiva locuitori, tot fără contracte, își umplu piscinele cu apă pe care, de fapt, o plătesc toți ceilalți, fără să știe.”
Postat 05 Iulie 2022, 06:28 de unu
Spălarea gunoaielor
Primăria și RER Vest solicită spălarea gunoaielor, să fie aruncate curate. Păi nu e risipă de apă? Apa e o resursă limitată, care nu se poate recicla 100%. Dar ei tot insistă cu spălatul gunoaielor. Să se limiteze de la producător ambalajele de plastic și altele care tb reciclate. Totodată, să se pună o limită la consumul apei din rețea. Nu cu program de apă, că nu toți utilizăm rețeaua în același interval orar, ci prin creșterea prețului MC de apă, dacă depășești 2-3 MC de persoană, să plătești mai scump diferența.
Postat 05 Iulie 2022, 00:51 de Dinu29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON