URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iulie 2024, 14:32

Anuala de artă și știință Neo Art Connect 2024 la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Traseu cultural cu expoziții la Casa Darvas-LaRoche și în pasajul Pasajul Madach

1 - 31 august 2024

Curatoare: Anca Boeriu și Andreea Sandu

Vernisaj 1 august, ora 19:00 (Casa Darvas - La Roche)

Anuala de artă și știință Neo Art Connect - NAC 2024 continuă și în august, dezvoltând rețeaua națională la Oradea în parteneriat cu Oradea Heritage.

Inspirate de tema NAC 2024, Changing environments, expozițiile și evenimentele create pentru fiecare oraș sunt personalizate împreună cu partenerii locali.

La Oradea publicul poate descoperi în cadrul expoziției cu același nume o instalație pop-up realizată de Lazlo Aletta, în parteneriat cu Universitatea din Oradea, sub coordonarea doamnei decan Corina Andor. Instalațiile aflate la intersecția dintre artă și știință sunt selecționate din cadrul proiectelor câștigătoare a Burselor NAC și din cadrul secțiunii de artiști emergenți din acest an.

Curatoarele Anca Boeriu și Andreea Sandu propun un concept expozițional ce invită publicul la o reflecție pe teme de actualitate: impactul umanității asupra planetei și a noilor tehnologii care influențează profund toate aspectele vieții. Artiștii expozanți sunt: Mirela Cerbu, Sebastian Comănescu, Marina Oprea și Mihaela Pop.

Tot în incinta Casei Darvas-La Roche, NAC propune o incursiune în timp, trecut și viitor, prin intermediul instalației special creată pentru Anuală de către Rizi, Alina Rizescu, denumită ]Bright Women Round Table”. Cinci dintre cele mai mari românce au o conversație imaginară virtuală despre carierele lor: cinci animații generate de AI inspirate din viața lor și un scaun liber pentru vizitatorul ce le va descoperi pe: Smaranda Brăescu, Cecilia Cuțescu Storck, Sofia Ionescu, Maria Tănase și Elena Ghica.

În pasajul Madach traseul de artă și știință continuă cu Inima Orașului, instalația de eco-artă și light-art, care face parte din seria dedicată urbei și modului nostru de adaptare și relaționare, creată din papier machee, cu hârtie reciclată de Anca Boeriu și Andreea Sandu.

„Changing Environments” creează un spațiu de dezbatere din perspectiva socio-culturală a creatorilor și artiștilor ce integrează, utilizează sau colaborează cu diverse alte domenii științifice și noile tehnologii, despre impactul pe care îl simțim la nivel individual și social-economic-cultural din cauza schimbărilor majore ale societății contemporane, datorate pe de o parte dezvoltării tehnologiei, a noilor inteligențe artificiale prezente în majoritatea aspectelor vieții, dar și schimbărilor climatice și cele de mediu, alături de cele create de conflictele armate în zone din apropierea țării noastre.“, afirmă curatoare Anca Boeriu și Andreea Sandu.

Pentru această ediție NAC, galeria Galateca și Asociația Culturală NeoArt România s-au parteneriat cu UNITH2B architects, co – organizatori ce au coordonat secțiunea de arhitectură a acestei ediții, prin intermediul arhitectelor Hildegard Brandl și Anca Brandiburg.

Programul expozițiilor din Casa Darvas-LaRoche și pasajul Madach: marți-duminică, între orele 10:00-18:00, luni închis.

Accesul la expoziții este gratuit!

Rețeaua NAC 2024 s-a extins în 11 județe, întregul program al Anualei este disponibil pe platforma neoartconnect.ro.

Organizatori: Galateca și Asociatia culturală NeoArtRomania

Co-organizatori: UNITH2B, Oradea Heritage și Universitatea din Oradea

Susținut de BRD Groupe Societe Generale

Parteneri: Cemacon, Aqua Azur, Graphein, Holcim, AQUA Carpatica, Sâmburești

Parteneri media:

Radio România Cultural, Modernism, RevistaArta, Propagarta, Agenția de C˚Arte, Curatorial.ro, Aici a Stat, Biz, România Pozitivă, Metropola TV, Igloo, Plăcut de Radio Guerilla

Parteneri media:

Radio România Cultural, Modernism, RevistaArta, Propagarta, Agenția de C˚Arte, Curatorial.ro, Aici a Stat, Biz, România Pozitivă, Metropola TV, Igloo, Plăcut de Radio Guerilla

Echipa Oradea Heritage

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON