URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Septembrie 2024, 11:44

Ansamblul Folcloric „Nuntașii Bihorului” sărbătorește 60 de ani de la înființare cu spectacol special, la Casa de Cultură a Sindicatelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui pe 19 septembrie un concert aniversar dedicat împlinirii a 60 de ani de la înființarea Ansamblului Folcloric „Nuntașii Bihorului”, evenimentul fiind organizat de Consiliul Județean Bihor, cu scopul de a promova și celebra obiceiurile strămoșești. 

„Ansamblul Nuntașii Bihorului ne-a reprezentat cu cinste în toți acești ani, a dus peste tot obiceiurile specifice județului nostru, jocurile și cântecele din Bihor, dar și din alte zone ale țării, fiind în acest fel ambasadori culturali pentru comunitatea noastră. În cadrul acestui ansamblu au fost și s-au manifestat marii artiști populari ai județului Bihor”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, într-o conferință de presă în care a fost anunțat spectacolul aniversar. 

Directorul Ansamblului Nuntașii Bihorului, Avram Dinu (foto), a spus cu aceeași ocazie: „Am reușit de-a lungul anilor să reprezentăm folclorul bihorean atât în țară, cât și în străinătate, având turnee prin Slovacia, Polonia, Germania, Spania, Italia, Turcia, Moldova, Ungaria. Ansamblul, înființat în 1964, a luat naștere datorită inițiativei lui Mircea Popescu, un om de cultură bihorean și regizor de renume, care a condus ansamblul timp de 40 de ani, și Gomboș Geza, conducător al orchestrei la acea vreme. Printre cei care au contribuit la dezvoltarea ansamblului se numără și Florian Clepe, pe care l-am urmat la conducerea acestuia după trecerea sa în neființă”.

În prezent, ansamblul are 28 de dansatori, şase solişti şi 14 instrumentişti, conform unui comunicat de presă trimis de CJ Bihor. 

În cadrul evenimentului aniversar, unele momente vor fi acompaniate de orchestra „Rapsodia Bihoreană”, condusă de dirijorul Liviu Buțiu. „Acest concert se remarcă prin regia sa aparte, punând în scenă obiceiul tradițional al nunții, un moment decisiv și semnificativ în viața oricărui om. Publicul va avea ocazia să trăiască autentic tradițiile bihorene, inclusiv momente precum cerutul miresei, și să admire costume autentice din sub-zonele folclorice ale județului. De asemenea, evenimentul va include invitați speciali din Maramureșul istoric”, a spus și Liviu Buțiu, totodată managerul Centrului de Cultură al județului Bihor. 

Pentru organizarea concertului dedicat ansamblului „Nuntașii Bihorului”, CJ Bihor a alocat 75.000 de lei. 

Potrivit organizatorilor, prețul unui bilet este de 25 de lei. Ele s-au pus în vânzare la casieria Casei de Cultură a Sindicatelor. Evenimentul aniversar va fi transmis pe TVR Cluj. 

Mircea Mălan a amintit că, din 2023, CJ Bihor a decis să organizeze anual câte un eveniment care să celebreze tradițiile și pe artiștii care le promovează. 

Anul trecut, în cadrul evenimentelor „Lioara Bihorului”, a fost celebrată artista de muzică populară Florica Bradu. În același registru, CJ organizează anual, de Crăciun, respectiv de Paște evenimentele „Bihorul Colindă” și „Lumină din Lumină”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON