URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Decembrie 2023, 14:04

Ancheta în cazul fetiţei care a născut copilul violatorului ei rămâne la Marghita. Ce motive invocă Parchetul Bihor

Ancheta în cazul fetiţei care a născut copilul violatorului ei rămâne la Marghita. Ce motive invocă Parchetul Bihor foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Investigaţiile în cazul violatorului care a lăsat însărcinată o fetiţă de 11 ani vor continua la Parchetul Marghita. Şefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Bianca Vulcan, a respins solicitarea primarului din Spinuş de a prelua cercetările şi de a sancţiona derapajele actualului anchetator care lăsase liber prădătorul sexual, punând în pericol siguranţa minorilor din comună.

Un procuror mai indecis
Cererea vizează cazul cutremurător al unei fetiţe din comuna Spinuş, prezentată în premieră de BIHOREANUL. Fetiţa locuia împreună cu mama, fratele ei geamăn şi o soră, în casa deţinută de concubinul mamei, Petru Rusalim Varga, care a violat-o. Vânzătoarele de la ABC-ul din sat au văzut-o, în primăvară, că îi creşte burtica şi au sesizat asistenţilor sociali cazul.

Primul care a fost bănuit că a abuzat fetiţa a fost concubinul mamei ei, însă acesta a negat. Abia după ce copila a născut, în luna octombrie, un băieţel, anchetatorii au prelevat probe de sânge, iar rezultatul ADN a confirmat că tatăl copilului este Varga. Deşi reţinut pentru 24 de ore, pe 14 decembrie, bărbatul a fost eliberat a doua zi, anchetatorul agresorului, procurorul Alexandru Lup, care e şi purtătorul de cuvânt al Parchetului Marghita, invocând că nu are dovada că fetiţa nu şi-a dat consimţământul pentru actul sexual şi, ca atare, nu consideră oportun să ceară instanţei măsuri preventive.

La o zi după dezvăluirile făcute de BIHOREANUL, procurorul Lup s-a răzgândit - sau „a fost răzgândit” - şi l-a prezentat pe Petru Rusalim Varga în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, care a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru 30 zile, sub acuzația de act sexual cu un minor. Fetiţa abuzată a fost internată în regim de urgenţă de reprezentanţii DGASPC Bihor într-un centru de primire a minorilor abuzaţi.

O decizie abominabilă

Ulterior, pe 19 decembrie, primarul comunei Spinuş a înaintat o solicitare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, în document edilul Alexandru Fonai reproşând modul în care procurorul din Marghita a gestionat ancheta, în condiţiile în care violatorul copilei, Petru Rusalim Varga, şi-ar fi recunoscut fapta dinainte de a fi reţinut, pretinzând că a fost băut şi provocat de copilă. 

Primarul a catalogat drept "abominabilă" şi decizia procurorului, căruia îi reproşează faptul că a lăsat liber un violator pentru că o eventuală procedură de arestare „ar fi interferat cu programul său de weekend şi cu protestul magistraților în care este angrenat" şi şi-a justificat decizia cu „lipsa unui raport care să releve dacă minora şi-ar fi dat sau nu consimţământul pentru a întreţine relaţii sexuale cu acest concubin al mamei sale cu 30 de ani mai în vârstă decât ea".

„Timpul nu mai poate fi dat înapoi, fetiţa a devenit mamă la 12 ani, însă acest lucru nu trebuie să rămână nesancţionat şi, în niciun caz, nu trebuie acceptat că ar fi avut discernământ şi ar fi putut conştientiza ceea ce i se întâmplă sau implicațiile viitoare ale abuzului la care a fost supusă", specifica primarul.

Nu-i necesar

După doar două zile, primarul a şi primit răspunsul. Prim-procuroarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Bianca Vulcan, i-a transmis că solicitarea sa nici nu poate fi luată în considerare căci, potrivit legii, preluarea cauzelor se dispune de conducătorul parchetului ierarhic superior, din oficiu, la propunerea parchetului pe rolul căruia se află dosarul, la cererea părţilor sau a subiecților procesuali principali.

"Or, în prezenta cauză petentul Fonai Alexandru, în calitate de primar al comunei Spinuș, nu are niciuna dintre calitățile menționate mai sus", se explică în documentul consultat și de BIHOREANUL

Pe de altă parte, şefa Parchetului Bihor i-a explicat edilului şi că cercetările în caz sunt avansate, iar ancheta nu ar fi atât de complicată încât să nu poată fi finalizată de actualul procuror.

Din document lipseşte, însă, orice explicaţie referitoare la decizia oripilantă a procurorului din Marghita, de a-l lăsa în libertate pe violatorul unui copil, ori la măsurile administrative dispuse de conducerea Parchetului Bihor pentru analizarea situaţiei, precizându-se doar că, în final, situaţia a fost reglată căci, în final, individul a fost trimis după gratii. 

Dormea cu fetiţa în pat

Răspunsul transmis primarului din Spinuş dezvăluie, însă, noi informaţii şocante despre caz.

Potrivit documentului, în timpul cercetărilor pornite ca urmare a unei anchete a asistenţilor sociali din Primăria comunei, fetiţa a minţit că ar fi avut relaţii sexuale cu un coleg de clasă la sfârşitul lunii martie, acest an, adică în urmă cu două luni.

"Acesta ar fi ameninţat-o că, dacă va spune cuiva, o omoară. Minora declară că a fost singurul contact sexual, iar minorul a fost primul şi singurul băiat din viaţa ei, aceştia fiind și colegi de clasă. De asemenea la cele petrecute nu au fost martori oculari şi nici nu a spus cuiva despre cele petrecute, nici măcar fratelui şi surorii sale", se relatează în răspunsul transmis de Parchetul Bihor.

Controlul ginecologic a arătat, însă, că sarcina e mult mai avansată, de circa 22 de săptămâni, iar raportul de evaluare psihologică, întocmit de către DGASPC Bihor, pe 6 iunie, a atras atenţia asupra faptului că fetiţa a suferit o traumă şi manifestă "un comportament simulat şi blocarea informației”. „La data evaluării, minora prezintă un comportament reactiv-anxios în raport cu itemii critici, dar cu revenire la starea de relaxare psiho-emoțională, la itemii neutri şi de control", arată raportul. 

Audierile făcute de poliţiştii din Spinuş au condus la bănuiala că fetiţa a fost agresată de un membru de familie, mai precis de concubinul mamei, Petru Rusalim Varga, "care ar fi fost văzut de către vecina Cheregi Daniela, în trecut, că dormea în acelaşi pat cu minora menţionată, cu toate că şi mama acesteia se afla acasă". Mama a negat, însă, că ar fi ştiut că fata ei a fost abuzată, pretinzând că a crezut că burtica fiicei sale creşte pentru că se îngraşă şi că a aflat realitatea abia când au căutat-o asistenţii sociali.

Cert este că, pe 4 octombrie, fetiţa care a împlinit între timp 12 ani, a născut un băieţel, iar analiza ADN a confirmat că tatăl acestuia este Petru Rusalim Varga. Acesta este inculpat, acum, pentru act sexual cu un minor aflat în ocrotirea sa, faptă care, conform noilor prevederi, este pedepsită cu închisoare de la 5 la 12 ani. 

Vezi mai jos răspunsul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor: 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON