URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iulie 2023, 14:40

Amenzi de peste 1 milion de lei în urma controalelor la azilele din Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce săptămâna trecută a coordonat controale efectuate de reprezentanţii a şapte instituţii în toate centrele rezidenţiale pentru copii, vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi din judeţ, Prefectura Bihor a informat marți că acestea au dat amenzi ce depăşesc un milion de lei.

Nu au fost găsite "situaţii critice" care să fi impus închiderea vreunui centru ori relocarea unor rezidenţi dintr-un anumit centru în altele ori în spitale, afirmă Prefectura.

Aşa cum BIHOREANUL a relatat, în cursul săptămânii trecute, după dezvăluirea abuzurilor săvârşite asupra unor bătrâni şi persoane cu dizabilităţi în centre din judeţul Ilfov, în întreaga ţară au avut loc controale la toate aceste centre rezidenţiale, în baza unui ordin al ministrului de Interne.

104 centre, aproape 2.000 de rezidenţi

Verificările au fost efectuate în Bihor de echipe mixte constituite prin ordinul prefectului Dumitru Ţiplea, având în componenţă 63 de reprezentanţi a 7 instituţii: Agenţia Judeţeană pentru Pläţi şi Inspecţie Socială Bihor, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana al Judeţului Bihor, Direcţia de Sănătate Publică Bihor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor.

Potrivit informării Prefecturii, controalele au vizat toate cele 104

 centre pentru copii, vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi din judeţ, publice şi private, în care se află în îngrijire 1.870 de persoane, verificările vizând şi 11 centre de zi şi azile de noapte, aşadar unităţi unde persoanele vulnerabile nu sunt rezidente.

De la alimente şi medicamente expirate la instalaţii cu defecţiuni

În urma verificărilor în teren au fost dispuse în total 726 de aşa-numite măsuri, adică dispoziţii de remediere a neregulilor constatate, avertismente şi amenzi. Acestea din urmă au însumat 1,048 milioane lei.

Cele mai multe nereguli au fost constatate în timpul controalelor de reprezentanţii ISU (care au dispus 291 măsuri), ITM (30 măsuri) şi OPC (122 măsuri).

"Principalele nereguli identificate au vizat nerespectarea drepturilor angajaţilor, alimente şi medicamente depozitate necorespunzător sau expirate, exploatarea instalaţiilor electrice cu deficienţe, precum şi defecţiuni ale instalaţiilor de detectare şi semnalizare", se arată în informarea Prefecturii, care subliniază că în Bihor "nu s-au retras autorizaţii ale centrelor rezidenţiale, nu s-au dispus măsuri de relocare a persoanelor din centre şi nu s-au întocmit dosare penale".

"La nivelul judeţului Bihor nu au fost identificate situaţii critice, pentru că instituţiile cu atribuţii verifică anual centrele rezidenţiale. Cu toate acestea, situaţia generală necesită îmbunătăţiri, după cum o indică şi numărul mare de amenzi, aplicate cu rigoare şi severitate", este de părere prefectul judeţului, Dumitru Ţiplea.

Detalii exclusive

BIHOREANUL a prezentat la începutul acestei săptămâni rezultatele parţiale ale controalelor efectuate de reprezentanţii celor şapte instituţii la centrele rezidenţiale din judeţ, cu detalii privind neregulile constatate de inspectori până vinerea trecută, precum şi privind amenzile care au fost date, în cuantum cuprins între 1.500 şi 50.000 lei.

Între centrele sancţionate pentru diverse nereguli se află un cămin pentru bătrâni din Salonta al Fundaţiei Salem unde s-a găsit carne stricată şi alimente provenite din surse neautorizate, un cămin pentru copii din Oradea al Asociaţiei de Tineret Împreună unde s-au găsit 40 kg de alimente expirate, un altul din Ineu al Fundaţiei Emanuel Casa Speranţei (aceeaşi problemă), azilul pentru bătrâni din Chişirid al Asociaţiei Prietenii Bunicilor (alimente din surse neautorizate şi depozitate necorespunzător), mai multe centre ale DGASPC Bihor (spaţii frigorifice neigienizate, alimente fără etichete de valabilitate, mobilier degradat etc), un centru pentru vârstnici din Marghita al Asociaţiei Caritas Catolica (materiale inflamabile depozitate în pod şi personal insuficient pe timpul nopţii), un cămin pentru vârstnici din Santăul Mare al Fundaţiei Pro Borş (alimente expirate şi, mult mai grav, inexistenţa personalului de supraveghere pe timpul nopţii, deşi acolo sunt 90 de bătrâni) etc.

În schimb, casele din Dumbrava, Tinca şi Inceşti ale lui Viorel Paşca, un fost asistent social care îngrijeşte în prezent 350 de bătrâni şi bolnavi, nu au fost amendate, a notat BIHOREANUL, iar asta pentru că "Bunul Samaritean", cum e cunoscut bărbatul, nu s-a acreditat ca furnizor de servicii sociale şi nici nu percepe taxe de la rezidenţi ori de la familiile lor, ci îi "cazează" cu vize de flotant. 

De menţionat, de asemenea, că deşi în cele 20 de case nu sunt respectate reguli precum asigurarea unui anumit spaţiu per persoană (6 metri pătraţi) ori normativul 1 angajat la 1,2 "beneficiari", reprezentanţii instituţiilor au constatat că peste tot era curăţenie, condiţiile de cazare bune, la fel şi hrana oferită nevoiaşilor.

Citiți pe această temă articolul Acțiunea „Azilul”: Val de controale fără precedent în cele 104 cămine din Bihor. Ce au descoperit inspectorii?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Azile
Buna ziua Oradea! Da altceva nu știu numai se ascund langa birouri,dau cu părerea și cu amenzile dar nu ar ajuta cu nimic ,sau sa pună mâna ...........
Postat 19 Iulie 2023, 08:08 de levente49
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON