URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Decembrie 2022, 13:55

Alunecare de teren pe Piatra Craiului, în Bihor: DN 1 s-a mișcat cu 5 centimetri! (FOTO/VIDEO)

O alunecare de teren a avariat șoseaua care leagă Oradea de Cluj în zona, și așa deteriorată, a serpentinelor din Piatra Craiului.

Muncitorii Secției Drumuri Naționale Oradea intervin de luni dimineață pentru reparații de urgență care vor dura, însă, câteva zile.

Risc de accidente

Mai mulți șoferi și cititori ai BIHOREANULUI s-au plâns de starea DN 1 Oradea-Cluj, sesizând că în asfalt sunt gropi care pun în pericol siguranța traficului și, evident, pot cauza defecțiuni mașinilor.

„Vineri, când am mers spre Cluj, am lovit roțile de acele „trepte””, a transmis redacției un cititor, adăugând că „nu este loc pentru a ocoli” denivelările decât cu riscul de a intra pe contrasens.

Oferind și imagini - fotografii și filmulețe care arată o mulțime de gropi, dar și de denivelări - cititorul BIHOREANULUI a precizat că le-a trimis și ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Se lucrează

Contactat luni de BIHOREANUL, șeful Secției Drumuri Naționale Oradea, Traian Bulzan, a declarat că problemele de pe această șosea, de altfel deloc noi, sunt cunoscute, iar luni dimineață drumarii au început lucrul pentru a le remedia.

„Este vorba despre o porțiune în lungime de circa 200 metri, unde periodic drumul se deteriorează din cauză că în urmă cu aproximativ un deceniu și jumătate, când Itinera a realizat lucrări de reabilitare, nu a fost realizată corespunzător fundația, așa încât să fie rezolvată problema drenării apelor. Din acest motiv, apele subterane erodează drumul și apar gropi. În plus, la finalul săptămânii trecute, a existat și un ciclu de îngheț și dezgheț care a produs o alunecare de teren, angrenând o deplasare cu 5 cm a drumului”, a spus Bulzan.

„De luni dimineață, muncitorii noștri intervin pentru reparații de urgență, care vor necesita probabil, având în vedere starea drumului și condițiile meteo, cam trei zile, poate chiar patru”, a mai spus șeful SDN Oradea.

Cost uriaș

Potrivit inginerului, SDN Oradea a realizat un proiect pentru repararea „din temelii” a celor 200 metri ai DN 1 în zona Piatra Craiului, așa încât să fie rezolvată problema drenării apelor, dar costurile ar fi uriașe.

„Conform studiilor făcute, rezolvarea problemei de sub carosabil ar costa circa 20 milioane lei, adică aproape 2 milioane euro pentru fiecare sută de metri. Având în vedere că, deși DN 1 este una dintre cele mai importante șosele din țară, nu putem cheltui totuși atâția bani pentru o porțiune atât de mică, vom încerca să facem lucrările cu bani din fonduri europene pe care să le obținem anul viitor”, a mai spus șeful SDN Oradea, Traian Bulzan.

Până atunci, reparațiile vor fi limitate la suprafața drumului, vulnerabilă la ploile abundente, înghețuri și dezghețuri.

Vezi mai jos cum arăta drumul înainte de reparațiile de luni!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Scortosul ( ZUGRAVUL )
Se arunca orice pe gât, hai sa aruncam și asta
Postat 05 Decembrie 2022, 18:15 de Sandu2100
iti trebuie mult tembelism sa...
iti trebuie mult tembelism sa compari cele doua situatii. Drumul Oradea-Cluj trece pe acolo de cateva multe decenii(pe cand se trecea cu caruta) si se pare ca afost o varianta acceptabila. Nici ceasca nu a reusit oprirea versantului cu toate forajele facute. La ciumperca este prostia omeneasca care a executat lucrari pe un deal stiut cu probleme, o afacere imobiliara!
Postat 05 Decembrie 2022, 15:43 de scortosul
Comentarii Ciuperca
Cred ca dorm la ora asta::))
Postat 05 Decembrie 2022, 14:24 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON