URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Februarie 2024, 18:08

„Alo, vă sunăm de la Poliţia Locală...”. Orădenii, somați prin telefon să îşi salubrizeze terenurile neîngrijite

Poliţia Locală Oradea a somat anul trecut orădenii prin telefon să îşi salubrizeze terenurile neîngrijite.

Măsura a fost adoptată în premieră, în 2023, de către cei opt angajaţi ai Compartimentului Protecţia Mediului în relaţia cu 87 de orădeni, pentru a-i determina să îşi facă curăţenie pe terenurile pe care le deţin.

„Avem în acest compartiment opt poliţişti locali. Nu îi putem scoate în stradă să umble doar cu somaţii, pentru că nu ar mai fi cine lucra efectiv. Astfel, anul trecut am apelat în premieră la instrumentul notelor telefonice", a declarat directorului Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian, joi, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema activităţii instituţiei în anul 2023.

Concret, poliţiştii locali au identificat proprietarii terenurilor neîngrijite şi i-au contactat telefonic ori prin email pentru a-i avertiza că riscă să fie amendaţi pentru că le-au lăsat în paragină. „La început oamenii sunt surprinşi să afle că sunt apelaţi de Poliţia Locală. Orădenii se aşteaptă direct la procese verbale sau să nu fie contactaţi deloc. În 90% din cazuri cei contactaţi au reacţionat pozitiv şi şi-au îndeplinit obligaţiile asumate telefonic", a spus Milian.

În cursul anului trecut, poliţiştii locali din cadrul compartimentului Protecţia Mediului au organizat campanii de informare, avertizare şi sancţionare a utilizatorilor serviciului de salubritate privind colectarea corespunzătoare a deşeurilor şi au propus spre supraimpozitare 16 terenuri ţinute libere de construcţii.

Potrivit raportului de activitate, aceştia au verificat salubritatea incintelor de deşeuri din zonele de blocuri, au făcut pânde pentru identificarea persoanelor care aruncă moloz şi gunoi pe domeniul public şi au verificat peste 2.200 de agenţi economici dacă deţin contracte de salubritate.

În urma controalelor, polițiștii locali au încheiat anul trecut 5.526 de procese verbale de contravenție și au aplicat amenzi în valoare totală de 2,2 milioane lei.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
KP
Ii interesează de cetățeni in primul rând, apoi ii interesează sa avem un oraș curat. Parcul Petifi arată momentan ca după bombardament pt ca e in renovare. După cum ai văzut cetățenii care au fost sunați au răspuns pozitiv la apel. De unde au numărul de telefon, pai din cartea de telefoane.
Postat 17 Februarie 2024, 12:45 de Sandu2100
Îi fu-** grija de terenuri aflate în marginea orașului, ce își așteaptă "dezvoltatorii imobiliari".
Dar că, pe lângă șanțurile betonate și inutile din centrul civic e șantier de ani și ani nu-i doare, cu toate că 6 din 7 rigole din astea trebuiau să fie gata taman în decembrie 2022. De parcuri ce să mai spunem, că Petofi arată ca după bombardamentele de la Bahmut, iar celelalte și restul spațiilor verzi sunt amenajate de tot rah***. Bună întrebare pune "pinonel" și ar cam fi de lămurit cum e cu încălcarea legii privind datele personale ale oamenilor.
Postat 17 Februarie 2024, 09:15 de KP
Frate Milian, o intrebare:
De unde au comunitarii numerele de telefon? As prefera sa ne raspunda unul din sefii celor ,,n" parchete cu sediul in Oradea!
Postat 16 Februarie 2024, 20:13 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON