URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iunie 2024, 17:04

AFB: Cum ar putea ajunge Oradea în top 10 cele mai dezvoltate orașe din Europa Centrală

AFB: Cum ar putea ajunge Oradea în top 10 cele mai dezvoltate orașe din Europa Centrală foto: Adam Freundlich

Oradea ar putea ajunge în top 10 cele mai dezvoltate oraşe din Europa Centrală până în anul 2050, susțin reprezentanții mediului de afaceri local.

Surpriza microîntreprinderilor

Asociaţia Firmelor Bihorene a făcut o analiză, în baza datelor oficiale, care a dat rezultate surprinzătoare cu privire la structura economiei locale bihorene.

"Cei mai mari angajatori din economia bihoreană sunt microîntreprinderile, urmate de companiile mici şi mijlocii, care au depăşit, ca număr de angajaţi, marile companii", a declarat preşedintele AFB Bihor, Octavian Dan (foto jos), joi, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la sediul asociației din Cetatea Oradea.

Concret, la nivelul anului 2023, microîntreprinderile orădene (adică firme cu până la 9 angajaţi şi o cifră de afaceri de până la 2 milioane euro pe an) aveau, conform evidenţelor AFB, 35.543 de angajaţi, depăşind cu aproape 10.800 de angajaţi marile întreprinderi.

"Companiile mari au pierdut cam 5.000 de angajaţi între anii 2018-2023, numărul lor ajungând anul trecut undeva la 24.700 de salariaţi. Marile companii se află într-un proces de restructurare", a spus Octavian Dan.

Conform evidenţelor AFB, angajaţii disponibilizaţi de marile firme au fost ulterior preluaţi de microîntreprinderi, rata șomajului păstrându-se astfel la un nivel redus în Bihor.

Firmă mică, profit mare

Conform evidenţelor, micile companii se dovedesc nu doar cel mai mare angajator, dar şi cel mai profitabil.

„Cele mai profitabile sunt microîntreprinderile, cu o rată de profit de 12,4%, în timp ce marile întreprinderi au o avut rată de profit de doar 1,9%, în anul 2023”, a arătat Octavian.

Potrivit preşedintelui AFB, afacerile mici au fost și cele mai vulnerabile la crizele declanşate în ultimul deceniu de circumstanţele economice, sanitare sau fiscale.

Spre exemplu, în ultimul an, modificările fiscale au diminuat rata de profit a microîntreprinderilor bihorene de la 16,1%, în 2022, la 12,4%, în 2023.

"Cea mai profitabilă categorie de companii, şi cu numărul cel mai mare de angajaţi, este şi cea mai vulnerabilă şi nu beneficiază de măsuri de sprijin", a concluzionat Octavian Dan.

Bihorul este după Cluj şi Satu Mare

În plus, AFB a mai comparat profitabilitatea companiilor bihorene cu cea a firmelor similare din judeţele vecine.

"Prin comparaţie, firmele din judeţele Cluj, Satu Mare şi Maramureş au o rată de profit peste a celor din Bihor", a declarat Octavian Dan.

Conform acestuia, legenda bunăstării generate de economia bihoreană este infirmată de realitate.

"Ca să ajungem la capitole referitoare la nivelul salariilor, la bunăstare şi la productivitate, în topul primelor 10 oraşe din Europa Centrală este nevoie de dezvoltarea economiei prin mecanisme de stimulare. Acest lucru este, însă, posibil dacă ne stabilim ca țintă anul 2050", a mai declarat preşedintele AFB Bihor.

Discuţii între firme şi Consiliul Local Oradea

Pentru început, reprezentanţii AFB şi-au propus să iniţieze dialoguri pe teme economice cu reprezentanţii administraţiei locale orădene, având în vedere că municipiul este încă motorul economic al judeţului.

"Vom genera o dezbatere cu noul Consiliu Local Oradea, în încercarea de a genera documente, strategii şi regulamente care să includă măsuri de stimulare a economiei locale", a arătat Octavian Dan.

Concert, AFB va propune Consiliului Local Oradea adoptarea unui regulament privind acordarea de facilităţi locale care să aibă ca indicator principal creşterea productivităţii muncii, creşterea profitabilităţii şi a bugetului de salarii al companiilor şi mai puţin crearea de locuri de muncă.

"Acest ultim indicator ar trebui abandonat. Creştea numărului de locuri de muncă înseamnă astăzi import de muncitori din Nepal, Bangladesh şi Africa de Nord, în timp ce noi ar trebui să ne concentrăm pe creşterea profitabilităţii şi a salariilor", a spus Octavian Dan.

Măsuri pentru stimularea economiei

Printre altele, patronatele bihorene vor să ceară municipalităţii finanţarea unui program de micro-granturi pentru firmele orădene, în valoare de până la 5.000 de euro, din care acestea să îşi poată cumpăra dotări, plăti avansuri ori angaja consultanţă la intrarea pe alte pieţe.

În plus, companiile ar trebui să poată apela la un fond de garantare care să le sprijine la achiziţia de aparatură în rate ori atragerea de fonduri europene pentru dezvoltare.

Reprezentanţii asociaţiilor îşi mai doresc măsuri locale de stimulare a lanţului scurt de aprovizionare, care să cuprindă cât mai puţini intermediari între producător şi cumpărător, sprijinind astfel economia locală.

O altă măsură propusă de AFB Bihor se mai referă la crearea de către municipalitate de birouri de afaceri în România, Ungaria şi Europa Centrală, în zone în care firmele orădene vor să vândă.

Măsura vizează stimularea financiară a unor de firme de consultanţă dispuse care să caute parteneri în ţară şi străinătate pentru firmele orădene, după modelul deja folosit cu succes de autorităţile din Ungaria, şi nu neapărat înfiinţarea de birouri de afaceri în pieţele ţintă.

Discuţiile dintre reprezentanţii AFB Bihor şi cei ai Consiliului Local Oradea urmează să se desfăşoare în perioada următoare, iar calendarul întâlnirilor va fi făcut public.

În momentul de faţă reprezentanţii asociaţiei analizează măsuri similare, de stimulare a mediului economic, pe care să le propună şi Consiliului Judeţean Bihor.

Înfiinţată în anul 2011, AFB Bihor reuneşte astăzi circa 200 de firme bihorene cu circa 8.300 de angajaţi.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
sanduivanov aka vasi13
Tu nu spui niciodată adevărul, și schimbi subiectul ca sibEU chiloții. Acum o dai pe o pistă un pasaj, și da acele piste și pasaje plus parcurile industriale etc ( etc. pt ca nu îți mai explic a mia oară ) plus parcări + plus PLM mea si alte alea, fac Oradea măreață.
Postat 23 Iunie 2024, 21:56 de Sandu2100
Sandu mincinosu
Spun adevarul. Nu desconsider boule. Tu minti si inventezi locuti, cifre. Voi nu va vedeti de lungu nasului. Oradea e un orasel modest si atat. Voi viniturile credeti ca nu mai e oras ca Oradea , o pista renovata si un pasaj, gata e buricul psmantului. Cred ca si tu te crezi cel mai din oras. Mai termina cu minciunile si propaganda. Desconsider minciuna boule
Postat 23 Iunie 2024, 20:53 de sanduivanov
sanduivanov aka vasi13
Mai tai din ele Dale drac " dadada " Bineînțeles ca stiu ce înseamnă PIB si PID, dar tu încerci sa desconsideri Oradea.
Postat 23 Iunie 2024, 19:44 de Sandu2100
Sandu mincinosu
Ca sa vedeti ca sandu2100 nu face diferenta intre PIB si buget. Vai da mare prostovan analfabet esti. Sunt doua lucruri complet fiferite gunoiule
Postat 23 Iunie 2024, 18:58 de sanduivanov
Sandu mincinosu.
Taci ma cu locul 3. Nu tie rusine. Intra pe google si cauta 7 orase fac 50% din PIB tarii, si inti apar zeci de articole. Auzi tu locul 3, bai gunoiule si vazut vreodata Timisoara, Iasi, ce firme mari au aia , sedii regionale, firme mari. Dar Mioveniul unde Dacia da 4%din PIB, judetul Bihor da 2%din PIB, tu stii ce e PIB si ce e bugetul. Tu vonfunxi buget cu PIB analfabet functional, si mai si minti
Postat 23 Iunie 2024, 18:56 de sanduivanov
sanduivanov aka vasi13
Unde citeai tu ??? Citeste aici si o sa vezi ca Oradea nu e pe locul 13, e pe 3 dupa Cluj hai cu argumente daca ai " BALLS " Pe locul 13 eram când era Filip
Postat 23 Iunie 2024, 18:40 de Sandu2100
sanduivanov aka vasi13
https://www.jurnaluldeiasi.com/a-fost-adoptat-bugetul-general-al-municipiului-iasi-pentru-anul-2024-consilierii-psd-si-usr-nu-au-votat/ https://www.monitorulcj.ro/administratie/116887-bugetul-municipiului-cluj-napoca-2024-a-fost-votat-investitii-de-aproape-4-miliarde-de-lei https://www.primariatm.ro/2024/02/22/buget-2024 https://m.ebihoreanul.ro/stiri/au-impartit-3-miliarde-lei-bugetul-oradiei-a-fost-adoptat-fara-propunerile-oradenilor-si-opozitiei-184326.html https://www.zmbv.ro/bugetul-municipiului-brasov-pentru-anul-2024/13/02/2024/100352/ https://deprahova.ro/administratie/bugetul-ploie%C8%99tiului-a-fost-aprobat-scandal-pe-%C3%AEmp%C4%83r%C8%9Birea-banilor.html https://www.oradesibiu.ro/2024/02/12/bugetul-sibiului-pe-2024-votat-fara-obiectii-toata-lumea-a-fost-pentru-iar-sedinta-a-durat-nici-5-minute-foto/ https://www.google.com/amp/s/www.gds.ro/Local/2024-02-12/cum-arata-bugetul-craiovei-in-anul-2024-intencity-se-face-dar-cu-bani-putini-de-la-bugetul-local/%3famp
Postat 23 Iunie 2024, 18:38 de Sandu2100
Top 10 nici in Romania
Citeam acum 1 luna , ca 7 orase dau jumate din PIBul Romaniei. BUCURESTI Timisoara, Cluj, Iasi, Constanta, Brasov, Mioveni. Doar Bucuresti e cat 10 orase la un loc. Apoi dupa astea 7 vine Ploiesti, Craiova , Sibiu, etc si inca vreo 3 orase nu mai stiu exact ordinea. ORADEA era pe 13 sau 15. Ce top 10 european visati? Va intteb cand o girma vine in tara in Oradea face fabrica, apoi sediul sau birourile unde se face proiectarea si dezvoltarea o fac in alt oras. Va intreb de ce? Asta spune totul pentru cine are creier sa inteleaga.
Postat 23 Iunie 2024, 16:23 de sanduivanov
Drop/sandu
Exact ce spuneam, un imbecil ce stie o singura propozitie. Nu te dezminti , prostul tot prost e . Nici nu meriti sa fii bagat in seama
Postat 23 Iunie 2024, 11:52 de Petre93
Petre93
In sfârșit ți-a dat seful PSD dreptul sa comentezi, ca nu ai comentat dupa locale, o crezut PZD ca face alianță Birta cu ei ::::))))
Postat 22 Iunie 2024, 17:00 de Sandu2100
drop spus sandu
Hop si catelul, cu fraza lui repetata la nesfarsit. Cand prostia si analfabetismul te caracterizeaza atat poti sa scrii, si sa repeti la infinit aceste fraze. Penibil cat esti de prost si inapoiat mintal.. Si cat poti fi de inapoiat mintal sa scrii pe Bihon in numele meu propaganda pro Bolojan. Eu nici nu postez acolo doar mai citesc din cand in cand ca nu apar postarile. Cat de distrus poti sa fii sa stai non stop pe internet sa repeti intr-un aceleasi mizerii. Semn ca esti un ratat fara familie, iubita, prieteni, serviciu, ca la orice ora din zi din noapte raspunzi dupa 5 minute la orice comentariu ce nu e "oda lui Bolojan", banuiesc ca esti un trepadus APTOR care asta ii e meseria, si singura ocupatie in viata. Josnic, ma mir ca te poti uita in oginda
Postat 22 Iunie 2024, 16:10 de Petre93
sanduivanov aka vasi13
In capul tău de propaganda e asta, in rest Oradea merge spre bine, si bine ca nu e PSD
Postat 22 Iunie 2024, 14:49 de Sandu2100
Cine a nascocit tampenia asta?
La voi 3 centuri credeti ca conteaza? In afara de 2 centuri Oradea e zero la orice inseamna atractivitate sau ce inseamna dezvoltare. Spitale zero, aeroport zero, educatie zero, industrie zero, salarii minime, sport ,cultura evenimente zero. Nu atrage populatie, populatia scade constant si a judetului. Inca nu am depasit Satu Mare ,si voi vreti top 10 in Europa de est. Vedeti ca Polonia e tot in est, iar toate orasele de la ei sunt peste toate din Romania, dar Croatia sti vazut ce orase au? Voi faceti propaganda pentru taranoii din oras ce nu ies din oras. Banuies ca depasim si Grecia la turism. Si din minciunile astea apar specineme gen sandu2100 care chiar va cred.
Postat 22 Iunie 2024, 13:56 de sanduivanov
KP aka mama Omida
Ce draq sa cu " VÂSLĂ " când esti cu pluta ???
Postat 22 Iunie 2024, 11:53 de Sandu2100
10
Cate orase central-europene trebuie sa-si opreasca activitatea timp de zece ani??!!
Postat 22 Iunie 2024, 08:06 de AnaConda
SanduXXX ...
... vorbești de funie în casa spânzuratului. Măcar eu am vâslă la pluta mea, în timp ce a ta e în derivă și plutește în ape necunoscute.
Postat 22 Iunie 2024, 06:39 de KP
Poate 100
Niciodata. Sunt zeci de orase mult peste Oradea. Mai intai sa depasim.Cluj, Timisoara,Iasi, Brasov, sa nu spun de Bucuresti. Ce primele 10 visati, unde e Budapesta, Praga, Belgrad ,Debrecen, Zagreb, si inca vreo 20 orase mari mult peste Oradea la orice capitol.
Postat 21 Iunie 2024, 13:44 de vasi13
KP aka mama Omida
Tu nu ai văzut ca Orădenii si Bihorenii au votat ce trebuie, tu nu vezi că Oradea merge spre bine ??? Sau ești dus cu pluta???
Postat 21 Iunie 2024, 11:37 de Sandu2100
#marginan ...
... trebuie să discerni în parte, cum e cu apartenența presei locale. Bihoreanul este gazeta de partid a liberalilor. Așadar, postacii sunt de regulă liberali ... la "origine" sau "adoptați" după caz.
Postat 21 Iunie 2024, 11:21 de KP
Postaci
Dacă ar fi și activul PSD la fel de "vrednic" ca postacii lor, ar fi în fruntea bicatelor cu trei sferturi din voturi.
Postat 21 Iunie 2024, 09:11 de marginan
Dacă
Atunci când va ajunge PSD la conducerea județului. Ha, ha...
Postat 21 Iunie 2024, 08:47 de marginan
KP aka mama Omida
Cand auzi ca se vorbește frumos despre Oradea ies dracii din tine.
Postat 21 Iunie 2024, 08:35 de Sandu2100
Când aud ceva despre Octavian Dan și Asociația Firmelor Bihorene ...
... mi se deschide automat în minte un videoclip cu un papagal cenușiu vorbitor biped, vorbind în gol la niște peruși ultracolorați, agățați din loc în loc pe crăcile unui copac. Bipedul habar nu are că topurile de tip clasament economic trebuie să plece de la niște standarde de rating, în principal. Orice oraș din România nu are cum trece de ratingul de țară. Și știm bine ce probleme are România în materie și ce i se transmite de la Bruxelles, printre altele, în materie de performanțe economice. Dar nu în ultimul rând, la acest capitol al performanțelor economiei orădene, orașul de pe Criș apare abia pe locul 11 în clasamentul intern din țara noastră. Mai mare PIB per cap de locuitor decât Oradea are comuna Sânmartin spre exemplu. Dar nu am auzit vreo pretenție de la această localitate, prin care să se vrea în topul satelor și comunelor din Europa sau de pe planetă.
Postat 21 Iunie 2024, 06:49 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON