URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iunie 2022, 07:57

Adulter la plată: Un bihorean va plăti daune de 20.000 euro pentru că şi-a înşelat soţia şi a lăsat-o fără avere

Adulter la plată: Un bihorean va plăti daune de 20.000 euro pentru că şi-a înşelat soţia şi a lăsat-o fără avere (Sursa foto: shutterstock.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premieră pentru Justiţia din Bihor. Un bărbat a fost obligat să achite despăgubiri record de 20.000 euro fostei soţii, părăsite în favoarea amantei, după o căsnicie de 32 de ani.

Despăgubirile au fost acordate în procesul de divorţ intentat chiar de soţul infidel, care ar fi vrut ca desfacerea căsătoriei să se facă "din culpă comună". În timpul dezbaterilor întinse pe mai bine de 2 ani, judecătorii au descoperit însă că realitatea e alta...

Părăsită pentru amantă

A fost un mariaj aranjat de părinţi. Acum au copii majori, sunt despărţiţi afectiv şi chiar fizic, pentru că el s-a mutat la adresa mamei sale. Sunt motivele invocate de un bihorean care, în toamna anului 2020, a înaintat Judecătoriei Oradea o acţiune de divorţ.

În timpul dezbaterilor, însă, judecătorii au descoperit că destrămarea mariajului îi aparţine exclusiv lui. Omul avea o amantă şi voia să-şi refacă viaţa împreună cu ea, dar fără să-şi lase jumătate din avere fostei soţii cu care a convieţuit 32 de ani.

"Reclamantul a părăsit-o pe clienta mea în 2020, cu o lună înainte să pornească procesul de divorţ, iar până să plece a înstrăinat o mare parte a averii", a explicat BIHOREANULUI avocata Cornelia Ilaş (foto), care a reprezentat-o pe soţie în proces.

"Învârteli" bărbăteşti

Concret, spune avocata, bărbatul a vândut toate proprietăţile, mai puţin o viluţă transferată pe numele mamei sale. Aceasta era "adresa mamei" indicată instanţei, unde s-a mutat nu singur, ci cu amanta cu care avea deja o relaţie de 3 ani, şi pe numele căreia a transferat şi firma familiei.

Societatea e una prosperă, înfiinţată pe numele lui cu mult timp în urmă, dar afacerea fusese pusă pe roate împreună cu fosta soţie. Femeia a fost casnică, la cererea lui, dar l-a ajutat şi la firmă, muncind fără plată ani la rândul, îngrijind şi cei trei copii, şi gospodăria.

Cinism şi lipsă de respect

Neobişnuitul proces de divorţ s-a terminat prost pentru bărbatul infidel, judecătorii hotărând să-i sancţioneze comportamentul pe care l-au catalogat "imoral". "A veni acum, după mai bine de 32 ani de ani de căsnicie, şi a susţine că între părţi nu a existat niciodată o relaţie conjugală reală, că au fost ţinuţi împreună doar de certificatul de căsătorie nu denotă decât cinism şi lipsă de respect faţă de soţie", se arată în hotărârea judecătorească pronunţată de Judecătoria Oradea, şi menţinută printr-o decizie definitivă şi de Tribunalul Bihor, care a ţinut să precizeze că "termenul de cinism este în sensul său de imoralitate" şi "e foarte potrivit pentru afirmaţiile şi conduita" bărbatului.

Dacă tot pretinde că nu şi-a iubit niciodată soţia, au explicat judecătorii, "putea să divorţeze de mai multe ori până în prezent". "A ales să facă acest lucru acum, când şi-a rezolvat situaţia financiară, iar demersul său judiciar de divorţ este urmare a relaţiei extraconjugale, consolidate în ultimii 3 ani, cu altă femeie", a apreciat instanţa.

Să plătească

Dacă până în prezent judecătorii acordau ori daune morale, ori daune compensatorii în astfel de situaţii, în acest caz, în premieră pentru Bihor, magistraţii au stabilit că soţia părăsită e îndreptăţită să le primească pe ambele.

Argumentul? Pe de o parte, femeia a fost îndepărtată de la averea familiei, fiind lăsată cu premeditare fără resurse financiare, la o vârstă la care e greu să se mai angajeze, ajungând să trăiască din ajutorul financiar al copiilor ei, au explicat magistraţii.

Pe de altă parte, a fost traumatizată de pierderea statutului social de femeie căsătorită şi de purtarea umilitoare a fostului soţ, care şi-a mutat amanta în casa construită împreună cu ea, au mai arătat judecătorii.

"Greşeala făcută de femei tinere"

În cele din urmă, deci, instanţele i-au făcut dreptate femeii înşelate, stabilind - în afara procesului de partaj, care va fi judecat separat - ca bărbatul să-i plătească în total 20.000 euro.

Chiar şi suma constituie, prin cuantumul ei, un record cel puţin pe plan local, în condiţiile în care anul trecut, în cazul unei femei trecute prin aceeaşi păţanie, judecătorii s-au limitat la despăgubiri de 5.000 euro. "Poate pentru că eu am apartamentul meu şi am loc de muncă, deci nu am fost într-o situaţie aşa disperată", a povestit BIHOREANULUI orădeanca, profesoară la o şcoală din municipiu, care a aflat, după ce a fost părăsită, că soţul avea amantă şi îşi cumpărase mai multe proprietăţi. "A cumpărat şi vândut totul pe ascuns, eu n-am ştiut nimic. Am făcut greşeala pe care o fac multe femei tinere, că n-am cerut ca veniturile să fie la comun. Eu plăteam utilităţile, luam mâncare, haine, lucruri pentru casă, el spunea că strânge pentru cheltuieli mai mari", s-a destăinuit ea.

Femeia n-a primit nici azi integral despăgubirile, ce îi sunt achitate în rate, prin executor.

Rămâne de văzut, deci, dacă împricinatul din cazul mai recent va dovedi bărbăţie şi va plăti ori se va ascunde, în continuare, în casa trecută pe numele mamei ori în firma pasată amantei...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON