URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iunie 2023, 10:05

Adio, vacanță! Primăria Oradea pregătește noi șantiere peste vară, pentru a profita de perioada de vacanță (FOTO)

Adio, vacanță! Primăria Oradea pregătește noi șantiere peste vară, pentru a profita de perioada de vacanță (FOTO) VACANȚĂ ÎN ȘANTIER. Pe lângă restricțiile de circulație din Piața Gojdu, care au generat ambuteiaje pe bulevardele Magheru și Nufărul, Primăria a închis din iunie tronsoane din străzi ca Evreilor Deportați și George Enescu, ba anunță noi restricții. Pentru ca șantieriștii să poată lucra peste vară...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zi de zi, traficul pe marile artere din Oradea e blocat. Pe lângă şantierul pasajelor subterane din Piaţa Gojdu, închiderea unor artere centrale precum Evreilor Deportaţi ori George Enescu se lasă încă de dimineaţă cu ambuteiaje pe străzile Avram Iancu sau Magheru, cu efecte pe arterele adiacente. Traficul se îngreunează treptat, pornind dinspre centru spre cartierele oraşului.

În ciuda apropierii sezonului estival, imaginea şirului de maşini care acoperă străzile se va permanentiza. "Ne-am asumat criticile din presă potrivit cărora anul trecut nu s-a lucrat în perioada de vacanţă, când traficul este mai relaxat, aşa că am programat lucrările mari peste vară", anunţă primarul Florin Birta. Cum ar veni, adevăratul deranj abia urmează!

Şantiere de vară!

Florin Birta primarŞoferii care se plâng că în Oradea se circulă greu ar trebui să se pregătească psihic. Peste vară, în loc să se relaxeze, traficul se va aglomera. Primarul Florin Birta (foto) a amânat marile lucrări cu efecte asupra circulaţiei rutiere pentru perioada de vară.

Îngrijorată că va pierde finanţarea europeană dacă nu îşi înlocuieşte reţelele până la sfârşitul anului, Compania de Apă Oradea a cerut Primăriei, începând din martie, de trei ori, închiderea unor tronsoane din străzile Evreilor Deportaţi şi George Enescu. Degeaba. Termoficare a păţit la fel cu cererile pentru desfacerea asfaltului pe artere ca Traian Moşoiu sau Magheru. "Am amânat închiderile de străzi până în vară. Vom profita de cele trei luni de vacanţă pentru accelerarea lucrărilor. Le-am cerut constructorilor să termine până în septembrie", spune Birta.

Primarul speră că din toamnă, chiar dacă unele lucrări vor continua, traficul va fi mai relaxat. "Vrem ca din 15 septembrie, cel târziu, să reluăm circulaţia tramvaielor pe direcţia Nufărul - Piaţa Unirii şi, dacă reuşim, pe direcţia Nufărul - Magheru. Chiar dacă va începe şcoala, mulţi copii vor lua tramvaiul în loc să fie duşi de părinţi cu maşina, iar traficul nu se va mai aglomera atât de tare", crede Birta.

Termen: septembrie

Cea mai ambiţioasă lucrare, săpăturile pentru construirea pasajelor subterane din centrul civic ar urma să iasă din calea liniei de tramvai până în septembrie. Realizate pe bani europeni, lucrările trebuie închise până la sfârşitul anului.

Sebastian Marchis director tehnicSăptămâna trecută, gradul de realizare a viitorului pasaj subteran din Piaţa Cetăţii era de 70%, iar al celor cinci pasaje din Piaţa Gojdu a ajuns la 50%. "Constructorii au lucrat inclusiv noaptea, până am primit reclamaţii. Acolo s-au finalizat săpăturile, se amenajează bazinele de retenţie şi reţelele de apă pluvială, iar în circa două săptămâni sperăm să turnăm prima placă deasupra unuia dintre pasaje. În septembrie zona va fi schimbată la faţă", spune directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş (foto).

În paralel, începând de săptămâna trecută, constructorii au închis traficul pe strada Evreilor Deportaţi (fostă Sucevei), de-a lungul Parcului Bălcescu şi pe strada George Enescu de la Bulevardul Magheru până în Parcul Traian. Restricţiile, impuse pentru înlocuirea reţelelor de apă şi canalizare, se vor întinde până pe 6 septembrie. "Nu vom accepta prelungiri", avertizează Marchiş.

La jumătatea săptămânii trecute, însă, săpăturile aveau mai puţin de 5 metri. "Constructorul a promis că de săptămâna aceasta se va mobiliza", spune directorul tehnic. Lucru care rămâne de văzut...

Restricţii în lanţ

Oricum, circulaţia în zona centrală este deja dată peste cap. În zona delimitată de străzile Armatei Române şi Horea, constructorii CAO lucrează la asfaltarea străzilor ţinute peste iarnă acoperite de noroi. "Se asfaltează străzi precum Bacăului, Coziei, Mărăşti, Moţilor şi altele. În prezent se toarnă stratul de asfalt, se ridică la cotă căminele şi se amenajează trotuarele, dar, fiind vorba de 9 străzi, lucrările vor mai dura cam două luni", zice Marchiş.

La fel, vor fi blocate încă o lună, pentru lucrări de apă şi canalizare, artere ultracentrale, precum Arany János şi I.L. Caragiale, care leagă străzile Primăriei şi Iuliu Maniu.

Pe lângă aceste restricţii vor urma, însă, altele. "Peste vară, pe tronsonul de stradă delimitat de noul sens giratoriu de la intersecţia străzilor Horea şi Evreilor Deportaţi şi Avram Iancu se va lucra la înlocuirea reţelelor de apă şi termoficare", anunţă directorul. Şi e doar începutul...

"Arşi" de Termoficare

Înainte de sfârşitul lunii iunie, strada Traian Moşoiu va intra şi ea în lucru. "Pe tronsonul dintre Piaţa Unirii şi colţul Parcului 1 Decembrie va începe înlocuirea reţelelor de termoficare. Termenul de execuţie se va întinde până în septembrie", spune primarul Florin Birta. La final, strada va fi asfaltată, iar parcările de pe partea dreaptă vor fi desfiinţate, pentru uşurarea traficului.

Marius MosAlte lucrări la reţeaua de termoficare sunt anunţate, tot pentru luna aceasta, pe Bulevardul Magheru. "Lucrarea se va face prin restricţionarea traficului pe o singură bandă de mers pe direcţia dinspre Podul Dacia spre Facultatea de Drept şi va dura până în toamnă", spune şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş (foto).

Finanţată din fonduri europene, investiţia face parte dintr-un pachet de circa 50 de lucrări pentru reabilitarea reţelelor din tot oraşul. Dintre acestea, cea mai deranjantă se anunţă cea care va avea loc în strada Oneştilor, oricum aglomerată, în zona magazinului Lidl. "Racordarea noilor conducte la reţeaua deja existentă sub sensul giratoriu va dura două săptămâni, cu restricţionarea traficului la o bandă pe sens sau chiar devierea lui", spune Moş.

Lucrări în pregătire

Deşi lucrările nu au fost încă programate oficial, peste vară se va munci şi la înlocuirea reţelelor de încălzire în faţa Spitalului Judeţean, de la strada Louis Pasteur până în faţa sediului UPU, de-a lungul străzii Clujului, de la strada Barierei până în dreptul fabricii Plastor, de la Parcul 1 Decembrie până în strada Vasile Alecsandri, precum şi în multe alte zone.

"În cartierul Nufărul se vor înlocui până la sfârşitul anului 11 kilometri de conducte pe diferite tronsoane, ceea ce va îngreuna circulaţia în zonă", avertizează directorul Moş.

Peste lucrările la reţele se vor suprapune cele pentru refacerea carosabilului promise de primarul Birta pe direcţia străzii Feldioarei, Parcul 22 Decembrie şi cartierului Cantemir, dar şi reabilitarea a zeci de străzi din cartiere ca Tineretului, Grigorescu şi Veteranilor.

Inerent, cele circa 100 de şantiere în total vor afecta peste vară traficul în toată Oradea. Dar poate de la toamnă în oraş se va circula mai bine. Fie şi măcar pentru că şoferii s-au obişnuit cu rutele ocolitoare...


"Traversăm la fel de greu zonele cu lucrări atât eu, cât şi colegii din Primărie. Nu ne este uşor să urmărim zeci de şantiere deschise şi probabil ar fi mai simplu pentru noi să nu facem nimic, dar suntem conştienţi că toate aceste proiecte sunt în beneficiul tuturor orădenilor şi, mai ales, sunt finanţate din fonduri europene, nerambursabile"

primarul Florin Birta


SOLUŢIA AMENZII
Respectaţi contractul!

Marcel Dragos viceprimar in OradeaPentru a putea urmări cele circa 100 de lucrări din oraş, primarul Florin Birta le-a împărţit între Direcţia Tehnică, specializată în reabilitările de drumuri şi reţele, şi Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, cea care a atras fondurile pentru reabilitarea reţelelor de apă şi termoficare. La rândul lor, Termoficare, Compania de Apă, Distrigaz şi Electrica îşi urmăresc propriile lucrări.

"Ieşim zilnic în teren şi facem săptămânal şedinţe de progres. În final, dacă vor exista întârzieri nejustificate, vom aplica penalităţi de 1% pe zi din valoarea contractului", spune viceprimarul Marcel Dragoş (foto).

Anul acesta, sesizată de municipalitate, Poliţia Rutieră a amendat cu câte 2.500 lei, pentru depăşirea termenului contractual de execuţie, mai mulţi beneficiari de lucrări, cum ar fi CAO pentru săpăturile din străzile Ogorului şi Daliei, Rono Aqua pentru cele din strada Sinaia, sau Rezidens pentru cele din strada Ciheiului.

Pentru a se proteja de astfel de sancţiuni, beneficiarii de lucrări au început de anul acesta să precizeze în contractele de lucrări încheiate cu constructorii că le impută orice amendă pentru depăşirea termenului de predare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Inchideti totul
Deci inchizi Civicul, apoi incepi sa inchizi strazile ocolitoare, Sucevei, Magheru partial, Traian Mosoiu. Se vede ca astia sunt complet paralei cu circulatia , ala nu are permis, altu e vinitura din Sanmarttin, altii iar vinituri. Traian Mosoiu a mai fost inchisa acum 2-3 ani, acum iar o inchid, apoi vor desfiintat parcarile pe ea, ca si asa sunt din belsug locurile de parcare din zona! Nu inteleg viniturile astea care conduc orasul, au sechele de cand erau in mocirla din sat, ca educatia cred ca tot la tara o au, si se vede asta.
Postat 12 Iunie 2023, 14:27 de Mihaita
Imbecili
Seful serviciului circulatie din primarie, Dragos cel fara permis de conducere, o sa spuna ca el nu vede nici o proplema in traficul din oras
Postat 12 Iunie 2023, 10:20 de Petre93
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON