URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Februarie 2024, 10:00

„Adăpostul Grivei nu este nici hotel, nici pensiune”. Ce spune şeful ADP Oradea, Liviu Andrica, despre doleanțele iubitorilor de câini

„Adăpostul Grivei nu este nici hotel, nici pensiune”. Ce spune şeful ADP Oradea, Liviu Andrica, despre doleanțele iubitorilor de câini (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciile Adăpostului Grivei din Oradea, care adună câinii fără stăpâni, au fost îmbunătăţite în anul 2023, a susţinut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Administraţiei Domeniului Public din Oradea, Liviu Andrica.

Întrebat de BIHOREANUL ce părere are despre campania "Misiunea Grivei", prin care aproape 3.000 de orădeni cer Primăriei Oradea să asigure, între altele, accesul la camerele de supraveghere din ţarcurile câinilor şi "condiţii decente" pentru patrupede, şeful ADP a zis că nu a urmărit demersul cetăţenesc.

"Nici hotel, nici pensiune"

În cadrul conferinţei, au fost prezentate atât date statistice ale adăpostului, cât şi noutăţile din anul 2023.

Conform raportului, anul trecut, la Adăpostul Grivei au ajuns 899 de câini, dintre care 495 au fost adoptaţi, alţi 16 revendicaţi, iar restul au fost eutanasiaţi.

În prezent, în adăpost sunt în jur de 110 de câini, capacitatea maximă a amplasamentului fiind de 200 de animale.

"Adăpostul Grivei are ca activitate gestionarea câinilor fără stăpân. Aceasta presupune prinderea câinilor fără stăpân de pe domeniul public, aducerea lor în adăpost şi sterilizare, dacă este nevoie. Dacă nu sunt adoptaţi în 14 zile, aceştia sunt eutanasiaţi. Câinii care rămân peste acest termen în adăpost, o pot face doar cu aprobarea operatorului, adică al ADP, şi pe cheltuiala sa. Eu aş vrea ca cei care iubesc câinii să spună că suntem oameni buni, că mai ţinem câini pe banii ADP-ului. Dar adăpostul nu este nici hotel, nici pensiune. (...) Nu este ieftin nici să-i eutanasiezi. Noi am fi mai bucuroşi să fie adoptaţi. (...) Iubitorii aceia de câini care vor să aibă grijă de ei pe banii acestei societăţi, pe banii orădenilor, ar face bine să adune bani şi să realizeze un adăpost unde să-i cazeze", a spus şeful ADP (foto).

În context, BIHOREANUL l-a întrebat ce părere are despre campania de strângere de semnături lansată în noiembrie 2023 şi denumită "Misiunea Grivei". În cadrul acesteia s-au adunat până acum 2.889 de semnături pentru ca Primăria Oradea (în subordinea căreia se află ADP) să iniţieze campanii de microcipare şi sterilizare a câinilor în toată Zona Metropolitană, să colaboreze cu ONG-urile dedicate traiului bun al animalelor, să creeze "condiţii decente" în adăpostul Grivei şi să asigure accesul cetăţenilor la camerele de supraveghere din ţarcuri, pentru transparenţă.

"Nu am văzut campania. Pe mine mă interesează doar ce afectează activitatea mea, adică ADP. Dacă mă uit după ce face altcineva nu mai văd problemele care sunt la noi", a fost răspunsul directorului.

Închis pentru nereguli

Campania "Misiunea Grivei" a fost lansată de trei orădeni iubitori de animale, Gabriela Jurjea, Mihai Şvab şi Gabriela Şuşman, care au depus la Consiliul Local un proiect de hotărâre scris sub forma unei iniţiative cetăţeneşti, care trebuie susţinut cu 10.000 de semnături. Cele două femei iniţiatoare fac parte din grupul ce administrează pagina de Facebook "Voluntari pentru căţeii din adăpostul public Oradea", ce se ocupă cu promovarea câinilor abandonaţi pentru a fi adoptaţi.

Iniţiativa a fost lansată la un an după ce Adăpostul Grivei a fost închis, în noiembrie 2022, în contextul în care DSVSA Bihor şi Poliţia Animalelor au descoperit că acolo câinii erau ţinuţi în condiţii improprii, înghesuiţi şi amestecaţi în ţarcuri indiferent de talie ori sex, supravieţuind în fecalele proprii, mulţi fiind subnutriţi şi fără să primească tratamente medicale.

Investiţii de 210.000 de lei

În luna ianuarie a anului 2023, acesta a fost redeschis. În octombrie 2023, şeful ADP a organizat o conferinţă de presă la adăpostul situat pe strada Corneliu Baba nr. 19 pentru a prezenta îmbunătăţirile făcute.

Pe lângă patrupedele aduse din municipiu, la Adăpostul Grivei ajung şi câini fără stăpân din Aleşd, Beiuş, Marghita şi Salonta.

Anul trecut, ADP a achiziţionat a doua autoutilitară a adăpostului, folosită pentru transportul patrupedelor din judeţ şi oraş. În toate ţarcurile câinilor a fost turnat beton, s-au montat rigole de scurgere şi s-au introdus cuşti în fiecare boxă.

Tot în anul precedent, lângă Adăpostul Grivei a fost înfiinţat şi un punct de colectare a cadavrelor mici şi mijlocii de pe domeniul public din Oradea, dar şi din gospodăriile individuale.

Potrivit raportului ADP, valorile investiţiilor derulate la adăpost se ridică la circa 210.000 de lei, iar costurile lunare de întreţinere a acestuia ajung la 100.000 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Serios avem o problema.
'[...]câinii erau ţinuţi în condiţii improprii, înghesuiţi şi amestecaţi în ţarcuri indiferent de talie ori sex, supravieţuind în fecalele proprii, mulţi fiind subnutriţi şi fără să primească tratamente medicale[...]' Nu se pate sa isi dea demisia omul asta? Am mai spus, din ceva motive oameni care nu au animale de companie si carora le repugna de fapt vietatile astea sunt pusi sa aiba grija de ele. Cainii aia urmeaza sa fie omorati in 15 zile si omul isi pune problema ca nu e hotel&blabla. 15 zile nu pot sa aiba grija de ei cum trebuie, sa nu mearga la moarte chinuiti. Si da, pacatul principal i-l au cei care i-au abandonat dar imediat dupa ei urmeaza cei care i-i 'proceseaza' pentru felul in care inteleg sa-si faca meseria.
Postat 17 Februarie 2024, 09:57 de nihil
:::::))))))
@KP acum te dai apărătoarea drepturilor animalelor :::::)))) când aveai alte conturi fales prin 2010 strigai ca Bolojan nu face nimic sa reducă numărul câinilor vagabonzi ca tine, problema e ca avem inconștienți ca tine, și le permite sa se reproducă, apoi ii aruncă in stradă. In 2008 era plin de caini in oraș, fiecare bloc avea 2-3 caini.
Postat 16 Februarie 2024, 22:02 de Sandu2100
Cin' l-a cocotat pe lacatusul asta unde nu-i e locul?!
Cred ca e singurul din primarie caruia oradenii au tinut mortis sa-i multumeasca pt tot ce (le) face. Culmea, i-a placut, deci... https://www.ebihoreanul.ro/stiri/bataia-e-rupta-din-rai-seful-adp-liviu-andrica-prefera-batausii-in-locul-procurorilor-112215.html
Postat 16 Februarie 2024, 11:51 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON