URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Aprilie 2022, 13:05

Acum ori niciodată

Acum ori niciodată (ilustraţie generică)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste tot în lume, o discuție pe tema schimbărilor climatice include și mențiuni la rapoartele IPCC. Acronim pentru „Intergovernmental Panel on Climate Change” (Grup interguvernamental de experți în schimbări climatice), IPCC este un organism științific înființat de ONU în 1988, cu scopul de a pregăti o analiză cuprinzătoare și recomandări pe problematica schimbărilor climatice. Până acum, IPCC a dat publicității cinci asemenea rapoarte, al șaselea (intitulat AR6) urmând să fie prezentat în septembrie 2022.

La începutul lunii aprilie, însă, IPCC a publicat al treilea - și ultimul - raport preliminar (disponibil pe site-ul www.ipcc.ch, unde se regăsesc toate documentele elaborate de experți), care în aproape 3.000 de pagini scrise de cei 270 de oameni de știință și 354 de colaboratori arată cum pot fi atenuate schimbările climatice și ce ar trebui să facă omenirea ca să nu depășească cu mai mult de 1,5 grade Celsius nivelul mediu al temperaturilor din perioada preindustrială. O asemenea depășire va produce efecte devastatoare, precum accelerarea topirii ghețarilor ori fenomene meteo extreme în mai multe zone din lume.

Prima condiție pentru evitarea acestui scenariu este ca în anul 2025 să se înregistreze nivelul maxim de emisii în atmosferă, iar apoi să urmeze scăderi ale acestor poluanți în întreaga lume. Fără voință politică, arată cercetătorii, acest obiectiv nu va fi atins, gazele cu efect de seră vor crește și după anul 2025, iar Terra se va încălzi cu temperaturi între 2,2 și 3,5 grade Celsius până în anul 2100.

Practic, oamenii de azi decid viitorul următorului secol al planetei, iar printre măsurile care trebuie luate urgent, conform IPCC, se numără eliminarea treptată a cărbunelui, reducerea cu o treime a emisiilor de metan, conservarea solurilor și creșterea pădurilor și reformarea tuturor sectoarelor economiei globale, de la energie și transport la construcții și industria alimentară, prin implementarea de tehnologii noi, mai puțin poluante.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON