URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 August 2024, 10:10

A mai rămas 20%. Pasajul suprateran din Calea Borșului urmează să fie betonat marțea viitoare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pasajul suprateran din Calea Borşului urmează să fie betonat marţea viitoare.

Până în prezent, constructorii au ridicat structura pasajului şi au asfaltat cea mai mare parte a celor două rampe ale acestuia.

"Pe partea de coborâre de pe pasaj dinspre Borş este turnat deja primul strat de asfalt, în timp ce pe rampa dinspre oraş a fost asfaltată una dintre cele două benzi iar pe cea de-a doua se lucrează la compactare", a declarat marţi pentru BIHOREANUL noul viceprimar Teofil Filimon.

Ales în funcţie luni de Consiliul Local Oradea, Filimon şi-a preluat postul încă din a doua zi. Marţi, liberalul a avut mai multe şedinţe cu subalternii, după care a inspectat în teren lucrările municipalităţii orădene alături de directorul tehnic Sebastian Marchiş.

"Lucrările de amenajare a pasajului din faţa intrării la parcul industrial sunt realizate în proporţie de circa 80%. Constructorii mai au de turnat beton pe placa din zona centrală a pasajului, de montat parapetele de protecţie, de realizat drumurile ocolitoare şi de finalizat montarea stâlpilor de iluminat public", a explicat Filimon.

Potrivit noului viceprimar, circulaţia pe pasaj ar urma să fie deschisă în cea de-a doua jumătate a lunii viitoare, chiar dacă lucrările vor mai continua.

"Un termen realist de deschidere a traficului pe pasaj este sfârşitul lunii septembrie, cel târziu prima parte a lunii octombrie", a spus viceprimarul Teofil Filimon.

Aşa cum BIHOREANUL a mai anunţat, lucrările de construire a pasajului din Calea Borşului au fost atribuite de municipalitate anul trecut, pentru suma de 53,7 milioane de lei, către o asociere de firme reprezentată de Freyrom.

Finanţată din fonduri europene, construcţia pasajului - începută în decembrie 2023 - a fost licitată la pachet cu cea a unui drum colector lung de 2,2 kilometri, situat de-a lungul Căii Borșului şi amenajarea drumului de legătură dintre acesta şi terminalul intermodal dat deja în funcţiune în zona Gării Episcopia.

Termenul contractual de execuţie a lucrărilor este de 20 de luni, cu predare la sfârşitul anului viitor, dar acesta ar putea fi înjumătăţit. Chiar dacă traficul rutier va fi deschis luna viitoare, lucrările de amenajare a drumurilor colectoare din jur vor mai dura.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON