URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Octombrie 2023, 18:10

A mai rămas 20%. Constructorii toarnă placa viitoarei piaţete publice de peste pasajele subterane din faţa Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii au început marți, turnarea plăcii viitoarei piaţete publice de peste pasajele subterane din faţa Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic.

Viitoarea piaţetă va avea o suprafaţă de circa 2.000 metri pătraţi, ceea ce înseamnă că va fi una dintre cele mai mari zone pietonale din Oradea, după pieţele Unirii şi Ferdinand.

"Aceasta este ultima şi cea mai mare lucrare din structura de rezistenţă a pasajelor", a explicat marți pentru BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş.

Viitoarea piaţă pietonală dintre Casa de Cultură a Sindicatelor și Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului” va fi turnată pe cinci tronsoane.

"Pentru turnarea fiecărui tronson, cu o suprafaţă de 400 metri pătraţi, constructorul va folosi cam 250 metri cubi de beton. La actualul tronson cel mai probabil constructorii vor fi nevoiţi să lucreze inclusiv pe timpul nopţii", a explicat Marchiş.

Conform discuţiilor purtate cu executantul, întreaga placă va fi turnată până la sfârşitul săptămânii viitoare, respectiv pe 5 noiembrie.

"Termenul asumat de constructor este foarte scurt", a mai spus directorul tehnic.

În faza ulterioară, constructorii vor mai avea de executat lucrări de asfaltare, amenajare trotuare şi de spaţii verzi, precum şi montarea sistemelor de irigare pentru acestea din urmă.

Termenul limită: sfârşitul anului...

Potrivit lui Marchiş, în momentul de faţă "gradul de realizare a lucrărilor din Piaţa Gojdu este de circa 80%, iar cel de decontare a acestora este undeva la 73%".

Municipalitatea este obligată să le finalizeze până la sfârşitul anului pentru a le putea deconta înainte de închiderea actualului ciclu de finanţare europeană.

Finanţarea europeană reprezintă 98% din valoarea cheltuielilor eligibile, iar lucrările care nu se vor termina la timp vor trebui plătite din banii orădenilor.

Valoarea lucrărilor este de peste 85 milioane de lei fără TVA, iar durata de execuţie, potrivit contractului, este de 24 de luni, adică în prima parte a anului viitor.

În ciuda acestui fapt, având în vedere circumstanţele, constructorii şi-au asumat închiderea lucrărilor în luna decembrie.

Cele cinci pasaje din Piaţa Gojdu sunt amenajate în cadrul proiectului "Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piaţa Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa I", proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020.

Executanţii lucrării sunt asocierea de firme Freyrom, Procons Group, Construcţii Erbaşu, Leko Construct şi Metabet CF.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
E chiar de râs, cât de habarniști și penibili sunt edilii liberali.
20% din cât? Timp, volum, valoare ... că nu-i clar cum calculează "neterminații". Că 20% din termenul prevăzut de la bun început, de 24 de luni, înseamnă 4 luni și 20 de zile, cu tăierea panglicii cu tot. O să fie gata de circulat, cu toate elementele de siguranță, la mijlocul lunii Martie a anului 2024 oare? Vrăjeli din astea să ne povestiți de 1 Aprile, la scurt timp după inaugurare ... ca să fiți în ton cu realitatea.
Postat 25 Octombrie 2023, 20:03 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON