URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iulie 2022, 14:52

A început admiterea la Universitatea din Oradea: Câte locuri libere au facultățile (FOTO/VIDEO)

Universitatea din Oradea a dat startul admiterii pentru următorul an academic. În total, cele 15 facultăți orădene au, la cele 97 de specializări de licență, 1.900 de locuri bugetate, și alte peste 3.000 cu taxă.

„Nu ne așteptăm să ocupăm toată capacitatea de școlarizare, ci prognozăm o acoperire de până la 3.100-3.300 de locuri la studii de licență”, a declarat rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, miercuri, într-o conferință de presă.

La studii de masterat, Universitatea are, la cele 64 de specializări, 850 de locuri bugetate și o capacitate de școlarizare de 1.500 de locuri, iar la studii doctorale, 188 de locuri, dintre care 19 bugetate.

Universitatea are locuri dedicate pentru anumite categorii de tineri. De pildă, 72 sunt destinate absolvenților de licee din mediul rural, iar 20 pentru candidații de etnie romă. Pentru tinerii care provin din sistemul de protecție socială, facultățile orădene au 15 locuri disponibile.

Rectorul Bungău a precizat că Universitatea își răsplătește studenții silitori cu burse (1.000 de lei bursa specială și 700 de lei cea de merit), la fel și pe cei cu venituri reduse (850 de lei), le oferă 1.435 de locuri în cămine, acces la cantină unde o masă costă 20 de lei, dar și oportunitatea de a face schimburi de experiență în străinătate. Potrivit Corinei Ardelean, șefa biroului Admitere 365, Universitatea are peste 550 de parteneriate cu universități din 80 de țări.

Un alt avantaj menționat de Bungău este că tinerii care au absolvit o facultate orădeană au o reducere de 50% din taxa de școlarizare pentru al doilea program de studii urmat, în același domeniu. Totodată, studenții orădeni sunt implicați în proiecte de cercetare, în acest an universitar peste 6.500 de tineri făcând parte din asemenea activități, a spus rectorul.

În ce privește taxele de școlarizare, rectorul a menționat că ele sunt, în mare parte, la același nivel ca anul în curs, iar în cazul facultăților care au majorat nivelul lor, au făcut-o cu o sumă mică. De pildă, un an la Medicină costă 6.800 de lei, la Drept 2.900 de lei, la Inginerie 3.100. Cea mai scumpă specializare este cea de Medicină în limba engleză, care costă 22.500 de lei anual.

Pe de altă parte, taxele de admitere sunt aceleași ca în anii trecuți: 150 de lei costă înscrierea și 100 de lei înmatricularea.

Rectorul Universității din Oradea a mai spus că admiterea se desfășoară într-un mod hibrid: tinerii pot să se înscrie online, să plătească taxele tot pe internet, iar apoi doar să ducă documentele în original la sediul facultății.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
O universitate in deriva?
Pe fondul scaderii generale a populatiei, si deci a tinerilor, centrele mari unviersitare (Timisoara / Cluj etc) vor performa, iar centrele mici vor fi eliminate si/sau transformate in fabrici de diplome de rahat, sau refugii pt incapabili si cei care din motive obiective, chiar daca sunt buni, nu isi permit cheltuielile de viata din aceste centre mai mari. Daca Universitatea Oradea nu va elimina fosilele astea care nu fac altceva decat sa suga fonduri fara sa vina la ore si nu fac altceva decat sa isi bage copii lor inainte pe la catedre, iar in schimb produc ZERO CERCETARE SI ZERO PUBLICATII in revistele stintiifice relevante, si ZERO PARTENERIATE CU FIRMELE PRIVATE DIN ORADEA, va ajunge mai rau decat e acum. Mult mai rau! Dar pe bugetarii astia atat ii intereseaza!
Postat 06 Iulie 2022, 16:59 de Szaby_Oradea
380 de țări ?
La ora actuală în lume există 195 de state suverane și independente – 193 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite plus Vatican și Palestina care sunt observatori permanenți la Națiunile Unite.
Postat 06 Iulie 2022, 16:49 de justice4all
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON