URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 07 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Octombrie 2024, 17:36

Nașul lui Eminescu „s-a întors” în casa părintească: A fost inaugurat Muzeul memorial „Iosif Vulcan” de la Holod

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Casa Memorială „Iosif Vulcan” din Holod s-a deschis oficial vineri, 4 octombrie. Muzeul este locul unde cărturarul s-a născut la data de 31 martie 1841 și unde a trăit 3 ani, în casa preotului greco-catolic Nicolae Vulcan și a Victoriei Irinji, fiind nepotul episcopului de Oradea, Samuil Vulcan.

Nașul lui Eminescu

„Casa Memorială ”Iosif Vulcan” se dorește a fi o reconfigurare, pentru generațiile mai tinere, a rolului pe care avocatul, publicistul, prozatorul, academicianul, omul de cultură Iosif Vulcan l-a jucat în consolidarea unității culturale a românilor prin Revista „Familia”.

În această revistă a debutat Mihai Eminescu, Vulcan schimbându-i numele din „Eminovici” în „Eminescu”, a detaliat Rodica Indig, consilierul cultural al EGCO, printr-un comunicat.

Aceasta este a treia instituție cu caracter muzeal din țară dedicată lui „Iosif Vulcan”, după cea de la Oradea și după muzeul privat „Iosif Vulcan - Șinca Veche” - locul nașterii lui Nicolae Vulcan, tatăl avocatului și publicistului.

La evenimentul de deschidere au luat parte preasfințitul Virgil Bercea, oficialități locale și județene, oameni de cultură, descendenți ai familiei Vulcan, vicari, protopopi, preoți greco-catolici și credincioși. Ceremonia a început cu slujba de sfințire a locului, după care au luat cuvântul mai mulți invitați.

„Azi se întoarce acasă”

Preotul paroh de Holod Ioan Tătar, inițiator al proiectului de restaurare și transformare a casei, a spus: „De acum înainte în comuna Holod, este o Casă memorială a lui Iosif Vulcan, o casă în care el s-a născut, a făcut primii pași, a rostit primele cuvinte”.

„Iosif Vulcan a ales calea cea grea, a ales calvarul. Putea să aibă o carieră strălucită în cultura maghiară, putea să fie avocat, putea să aibă o viață împlinită în huzur. Însă, a ales drumul greu, a ales să fie cel care reprezintă un popor - poporul român. A ales calea sacrificiului de sine - un lucru extrem de rar în rândul intelectualilor. A fost «nașul literar» al lui Mihai Eminescu. Iosif Vulcan este important în cultura română pentru că a creat un «monument» în cultura română care este Revista «Familia», prin care a cultivat «conștiința națională», prin care a salvat limba română. Azi se întoarce acasă: aici este casa lui părintească. Cum se va simți el aici? Depinde de noi toți, de cei care îi vom trece pragul...”, a declarat conf. dr. Florin Ardelean, scriitor, eseist și redactor al Revistei „Familia”.

Primarul comunei Holod, Săsărean Sandu-Felician, a adăugat, la rându-i: „Noi, holodanii, întotdeauna l-am prețuit pe acest mare fiu al satului. Astăzi am reușit să îi redăm un loc al lui în Holodul drag lui”.

Prof. Aurel Chiriac, fost manager al Muzeului Țării Crișurilor mai bine de 3 decenii, coordonator științific al acestui muzeu, căruia i se datorează conceptul, a spus că „a fost o onoare să mă ocup de acest centru muzeal și pentru faptul că am reușit să facem dreptate, să spunem adevăruri istorice până acum spuse prea puțin, în șoaptă sau deloc spuse”.

„Aceste case memoriale nu sunt doar locuri istorice care ne aduc aminte de trecut, ci sunt puncte care redau esența a ceea ce suntem noi astăzi și ne creează o perspectivă. Sunt locuri care ne dau sens și valoare nouă, cei din prezent”, a încheiat Preasfinția Sa Virgil Bercea.

Iconostas din 1933

Casa memorială include un vechi iconostas, recondiționat acum, care în 1933 a fost sfințit de episcopul Valeriu Traian Frențiu, o cameră țărănească de secol XIX reconstituită cu obiecte oferite de localnici din Holod și din zonă, cum ar fi paturi, lenjerie de sărbătoare, farfurii, ștergare, dulapuri, un instrument de redare a meșteșugului torsului, o comodă, o încăpere ce redă o sală de clasă, bustul cărturarului, arborele genealogic al familiei Vulcan, precum și cărți vechi sau obiecte bisericești oferite de un preot, o vitrină cu primele cinci serii ale Revistei «Familia», prima avându-l ca director pe însuși Iosif Vulcan.

De asemenea, au fost lansate pentru a fi proiectate și câteva filme documentare dedicate lui Iosif Vulcan. Materialele au folosit metodele tehnice și multimedia actuale pentru a reconstitui un fragment de viață din Holod, dar ilustrează și o parte din munca și activitatea lui Iosif Vulcan.

Amenajarea casei memoriale, proiect început în urmă cu circa 3 ani, s-a realizat prin efortul Parohiei greco-catolice Holod și al Episcopiei de Oradea, cu sprijinul Primăriei Holod, al Consiliului Județean Bihor, al Secretariatul de Stat pentru Culte și al mai multor binefăcători.

Muzeul memorial poate fi vizitat oricând, gratuit, iar detalii pot fi obținute la nr. 0749-645.223, preot Ioan Tătar.

Imagini de la inaugurare:


IOSIF VULCAN - REPERE BIOGRAFICE

- 1841, 31 martie, se naște, la Holod, Iosif Vulcan;

- 1844, familia Vulcan se mută la Leta Mare;

- 1847-1851, urmează cursurile Liceului romano-catolic, din Oradea;

- 1855, Gheorghe Ardeleanu şi Iosif Vulcan scot revista-manuscris Deşteaptă-te, române!;

- 1859, debutează ca poet, în Gazeta Transilvaniei;

- 1863, redactor al publicaţiei Umoristul;

- 1865, 5/ 17 iunie, apare, nr. 1 al Familiei, foaie enciclopedică şi beletristică. Editor, redactor responsabil şi proprietar – Iosif Vulcan, la Budapesta;

- 1866, tipăreşte volumul de versuri Poezii;

- 1866, 25 februarie / 9 martie, poetul Mihai Eminescu debutează în Revista Familia;

- 1867, Umoristul îşi schimbă numele, devenind Gura satului;

- 1868, devine membru al Asociaţiei transilvane pentru literatura şi cultura poporului român – ASTRA

- 1871, 20 noiembrie, se căsătorește cu Aurelia Popoviciu;

- 1872, publică, două volume sub titlul Novele;

- 1873, apar primele două volume din romanul Sclavul amorului;

- 1875, editează, publicația Șezătoarea, adresată sătenilor;

- 1879, este ales membru corespondent al Academiei Române;

- 1880, martie, se mută la Oradea, unde va continua editarea Revistei Familia;

- 1882-1883, apar volumele Lira mea (poezie) şi De la sate (proză);

- 1891, martie, devine membru titular al Academiei Române;

- 1893-1894, apar în volum piesele Ştefan Vodă cel tânăr şi Sărăcie lucie;

- 1897, martie, pe scena Teatrului Naţional, Bucureşti, premieră, piesa Gărgăunii dragostei;

- 1899, apare tipărită în volum, Gărgăunii dragostei;

- 1903, martie, la Oradea, se joacă, în limba maghiară, piesa Ştefan Vodă cel tânăr;

- 1904, jubileul de 40 de ani al Revistei Familia, sărbătorit la Oradea;

- 1904, martie, este ales preşedinte al Secţiei literare a Academiei Române;

- 1906, 30 decembrie, apare ultimul număr, din prima serie, al Revistei Familia;

- 1907, 28 august/ 8 septembrie, Iosif Vulcan se stinge din viaţă;

- 1907, 10 septembrie, este înmormântat, la Oradea - slujba a fost oficiată de episcopul greco-catolic Demetriu Radu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5135 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON