URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Aprilie 2022, 12:00

26 milioane euro. Primăria Oradea vrea să reabiliteze termic 15 blocuri şi 9 unităţi de învăţământ pe bani europeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea depune, vineri, documentaţiile pentru reabilitarea termică a 15 blocuri şi 9 unităţi de învăţământ cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Valoarea totală a proiectelor, care au şi fost aprobate joi de Consiliul Local Oradea, se va ridica la circa 26 milioane euro.

20 milioane euro pentru şcoli...

Municipalitatea orădeană poate obţine pe două axe diferite de finanţare prin PNRR fonduri pentru renovarea şi eficienţa energetică a clădirilor aflate în proprietate publică şi, separat, în proprietate privată. Axele de finanţare se deschid din 1 aprilie.

În ceea ce priveşte imobilele proprietate publică, judeţul Bihor are alocat un buget de 26,8 milioane euro, fapt pentru care administraţiile locale sunt în competiţie pentru atragerea fondurilor. "La nivelul municipiului Oradea, am stabilit că în această primă fază vom depune proiecte pentru 9 unităţi de învăţământ din oraş", a declarat primarul Florin Birta, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Lista aprobată joi de Consiliul Local Oradea cuprinde cele două clădiri ale Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Liceul Teoretic German Friedrich Schiller, Şcoala Gimnaziala Oltea Doamna, Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu, Şcoala Gimnazială Octavian Goga, Grădiniţa nr. 41, Grădiniţa Nr. 52 şi Creşa Nr. 3.

Valoarea totală a proiectelor se ridică la 20 milioane euro fără TVA, din care valoarea eligibilă este de 15 milioane euro. "Pentru că ghidul de finanţare ne permite o valoare maximă de 440 euro / mp, diferenţa va fi suportată de municipiul Oradea", a precizat Birta.

... şi 6 milioane euro pentru blocuri

În ceea ce priveşte imobilele aflate în proprietate privată - în cazul cărora, prin PNRR, judeţul Bihor ar putea accesa în total 21 de milioane de euro - municipalitatea orădeană îşi doreşte reabilitarea a 15 blocuri de pe Bulevardul Dimitrie Cantemir. "Am ales să reabilităm blocurile de pe acest bulevard pentru că este într-un amplu proces de modernizare", a spus primarul.

Blocurile incluse în program sunt: D21, D23, D31, U25, U27, U35, U37, C39, C41, D49, D51, U45 şi U47 din Bulevardul Dimitrie Cantemir.

La acestea se mai adaugă blocurile PB 3 din strada Lugojului 9 şi PB5 din Lugojului 11.

Potrivit edilului, investiţia totală se ridică la 30,3 milioane lei, echivalentul a 6 milioane euro. În cazul construcţiilor aflate în proprietate privată, plafonul maxim al sumei pe care o suportă finanţatorul a fost limitat la 200 euro / mp. Potrivit lui Birta, dacă va fi cazul, se vor purta discuţii cu asociaţiile de proprietari pentru suportarea diferenţei alături de Primărie. 

Oradea va amenaja 31 de staţii de încărcare electrică

Pentru a putea atrage fondurile necesare reabilitării acestor clădiri, potrivit ghidului de finanţare, municipalitatea este obligată ca pentru fiecare 2.500 metri pătraţi de suprafaţă reabilitată să amenajeze o staţie de încărcare electrică în valoare de 25.000 euro, fără TVA.

Astfel, pentru reabilitarea clădirilor aflate în proprietatea publică, bugetul local va trebui să amenajeze 19 staţii, iar pentru cele aflate în proprietate privată, încă 12 staţii.

În total, cele 31 de staţii de încărcare vor însemna o investiţie de circa 755.000 euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
440 eur/mp!!!???!!!
Inteleg din spusele primarului ca 440 eur/mp nu sunt suficienti pt un termosistem. Ei vor fi suplimentati de catre primarie. Pana la ce suma/mp? Deci la o casa cu o fatada de aprox 200 mp, un calcul simplu ne da urmatorul rezultat: 440x200=88.000 eur. Bai, si nu sunt suficienti! Pai cu 88.000 eur iti faci o casa normala, de 150 mp finisata complet, cu tot cu termosistem. Am stiut eu ca se fura, dar nu de 10 ori valoarea!
Postat 01 Aprilie 2022, 19:25 de Kid
14/15 ani de fonduri europene, vreo 10 cu duiumu…
si probabil sunt sub o zecime din blocuri reabilitate, halal viziune…
Postat 01 Aprilie 2022, 13:52 de macese
unu,
las ca poate mai trec 8ani si se prind sa faca statii de alimentare si pe strada, pana atunci incarcam la Cluj…
Postat 01 Aprilie 2022, 13:45 de macese
Masini electrice
Cand primaria discuta prima oara de initiativa de a amenaja 5 parcari ptr masini electrice in oras, erau 6 masini inregistrate la politia bihor. Au trecut anii, sunt bani europeni pe axa asta, au aparut motorizari plug in pe mai toate modelele, si deja sunt zeci sau sute de electrice (full sau plug in) in judet. Nu este zi sa intru in parcarile supraetajate care au locuri destinate electicelor si sa nu fie macar cate o masina la incarcat in fiecare din acele parcari. Cu trecerea anilor, incet incet se muta si piata auto acolo, asa ca investitiile planificate si gandite de ani in urma, care oricum dureaza ani buni sa fie finalizate (parcari etajate, etc) pe cand sunt gata, se pare ca isi au rostul. Ar fi interesanta o stire ce sa sumarizeze iar, dupa 8 ani, cate electrice avem azi, cate parcari, ce venituri produc.
Postat 01 Aprilie 2022, 13:26 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON