Un număr de 21 de persoane, între care și doi bihoreni, au fost reţinute şi duse în faţa judecătorului cu propunere de arestare preventivă în urma percheziţiilor desfăşurate luni de procurorii DIICOT în Bihor şi alte patru judeţe, într-un dosar ce priveşte traficul de migranţi. O mare parte dintre persoanele racolate de traficanţi au ajuns la Oradea și urcate în vagoanele de marfă ale unor trenuri internaţionale cu care, apoi, erau scoase din ţară.
Potrivit anchetatorilor, gruparea vizată de acţiunea de luni a acţionat în perioada martie 2023 - ianuarie 2024, avea o structură de tip piramidal şi era formată din cetățeni români și străini provenind din Siria, Afganistan, Bangladesh, Filipine, Nepal, Egipt, Turcia, Belarus, Italia și Austria.
"În perioada martie 2023 - ianuarie 2024, inculpații, sub coordonarea a patru dintre ei cu rol de lideri (cetățeni străini provenind din Afganistan, Siria, Austria și Bangladesh), au racolat peste 250 de migranți în principal, din București și Timișoara, din rândul celor care dețineau permise de ședere și vize de muncă", se arată într-un comunicat transmis marţi de DIICOT.
Oradea, halta spre Europa
Oamenii plăteau între 2.000 - 3.000 euro, în funcţie de numărul de zile în care li se asigura cazarea şi hrana, iar membrii grupării împărţeau banii în funcţie de implicarea fiecăruia în racolare, îndrumare, călăuzire, transport şi adăpostire.
"Unul dintre inculpaţi s-a prezentat autorităților române sub o altă identitate decât cea reală și a folosit documente false", se spune în informare.
Migranţii au fost adăpostiţi în moteluri şi hosteluri în Timișoara, Arad și Oradea, până în momentul în care era organizată trecerea peste frontiera României.
Potrivit surselor BIHOREANULUI, o parte dintre ei au fost scoşi din ţară în vagoanele de marfă ale unor trenuri internaționale cu plecare din Gara CFR Oradea.
În timpul celor 35 de percheziţii domiciliare desfăşurate luni în Bihor, Arad, Brăila, Dolj și Vrancea, procurorii DIICOT au găsit 8 migranţi care urmau să fie scoşi din ţară, dar şi bani (22.485 euro și 26.809 lei), 40 de telefoane cu cartele SIM, un ceas, 250 de pașapoarte străine și permise de ședere, două laptopuri, stick-uri de memorie, diverse înscrisuri precum şi alte probe.
Totodată, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra a 6 autoturisme.
În faţa judecătorului
Un număr de 21 de persoane au fost reţinute, iar marţi după-amiază au fost prezentate în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi.
Pentru 9 dintre ei, procurorii DIICOT au solicitat arestare, iar pentru ceilalţi 12, arest la domiciliu.
De asemenea, în cazul a trei suspecţi care se sustrag urmăririi penale, procurorii DIICOT au cerut să fie arestaţi preventiv în lipsă.
Procesul se desfăşoară la Tribunalul Arad, iar potrivit portalului instanţei de judecată, suspecţii sunt: Azadi Najib, Al Abbadi Anwar, Dreher Ştefan, Udin Md Forkan, Pradhan Narayan, El Shikh Mostafa, Sherzat Mahabadi, Akhundzada Hazrat Omar, Busta Grigore Denis, El Shamy Ahmed Gharib Zakaria, Cîrpaci David Geni, Colniceanu Dumitru, Mereg Robert Cristian, Adolfo Cherry Francis Baylosis, Bagarino Ma Katherine, Dragu Oniel, Chereji Vasile, Stoinea Ciprian Horaţiu, Dănilă Daniel, Manghera Mihai, Motan Constantin Iuliu, Grozescu Ionel Cristian, Pop Marius Teofil şi Balint Augustin.
Sursele BIHOREANULUI spun că, dintre cei prezentați instanței cu propunere de arest la domiciliu, Dănilă Daniel şi Pop Marius Teofil sunt bihoreni.
Ancheta în caz este desfăşurată de procurorii DIICOT Arad, împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad și cei ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, cu sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Timișoara și Craiova, Serviciilor de combatere a criminalității organizate Brăila, Vrancea și Sibiu, al polițiștilor din cadrul inspectoratelor județene Arad și Sibiu, al jandarmilor din Arad, Bihor şi Timiş, dar și cu suportul Biroului Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT și al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliția Română.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.