URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Septembrie 2022, 08:43

17 proiecte propuse de orădeni vor fi implementate de Primărie la finalul celei mai slabe ediții de bugetare participativă de până acum. Vezi care sunt! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procedura de votare a proiectelor de bugetare participativă propuse de orădeni s-a încheiat pe 22 septembrie.

De zece ori mai puține voturi!

Cea mai slabă ediție de până acum din punct de vedere al implicării populației la luarea deciziilor cu privire la proiectele care trebuie implementate abia dacă a reușit să strângă 2.102 voturi, dintre care 1.825 online, iar 277 fizic. De zece ori mai puține decât în anii precedenți!

De altfel, și numărul proiectelor înscrise în cursa pentru finanțarea de 100.000 lei pusă la bătaie (buget total de 1,5 milioane lei) a fost mai mic.

Dacă la prima ediție a bugetării participative din anul 2017 s-au depus 197 de proiecte din care au rămas în cursă 42 de propuneri, iar la cea din anul următor au fost înregistrate 91 de proiecte din care au fost validate 52 de cereri, la ediția din 2022 au fost depuse doar 72 de proiecte și validate doar 38 de idei pentru a ajunge să fie implementate, efectiv, numai 17 propuneri.

După prima etapă a votării au fost validate 38 de proiecte, care au putut fi votate online de cetățeni în perioada 4 iulie - 4 septembrie 2022, iar din 15 septembrie a început a doua etapă a votării, cea din cadrul dezbaterilor publice”, arată un comunicat transmis marți de Primăria Oradea.

Doar 293 de orădeni la dezbateri...

Potrivit comunicatului municipalității, în perioada 15 - 22 septembrie au fost organizate 10 întâlniri cu orădenii, la care au luat parte doar 293 de cetățeni.

„Selecția finală a proiectelor s-a realizat prin cumularea voturilor online (1.825 voturi) și a voturilor exprimate în cadrul întâlnirilor (277 voturi). Proiectele au fost ierarhizate în funcție de numărul de voturi”, a transmis Primăria.

Cele 17 proiecte cu cel mai mare punctaj, care se încadrează în bugetul total de 1,5 milioane lei alocat în acest sens, vor fi cuprinse în bugetul municipiului în cadrul ședinței de Consiliu Local din 29 septembrie.

Panouri „istorice”, plajă la Silvaș, linie de tramvai înierbată...

Topul celor mai votate proiecte este deschis de „Valorificarea turistică a moștenirii istorice a toponimiei centrului protejat” ce presupune montarea unor panouri informative cu privire la istoria unor locuri ori clădiri din oraș.

Cu 528 de voturi „pentru”, aceasta este singura propunere care a reunit peste 500 de susținători.

La mare distanță, locul secund îi revine proiectului „Extindere parc și amenajare plajă naturală în zona Silvaș”, votat de 378 de orădeni. Așa cum îi spune numele, acesta vizează revitalizarea zonei din amonte de podul Constantin Prezan.

Pe locul trei, cu 153 de voturi, se numără proiectul referitor la amenajarea unui „Covor vegetal pe linia de tramvai, tronson strada Transilvaniei – Pod CFR”, urmat de cel privind implementarea unui „Program de plantare arbori din specii autohtone” (122 voturi).

Deși interesante și utile, sub 100 de susținători au adunat proiecte cum ar fi „Extinderea de piste de ciclism în vederea tranziției la un oraș verde – traseul Orășelul Copiilor – Zoo” (94 voturi), „Reamenajarea spațiului de recreere zona Carpați – Demostene Botez – Constantin Brâncuși” (76 voturi), respectiv „Reabilitare și modernizare baza sportivă existentă – Zona strada Sovata 60” (62 de voturi).

Oradea în miniatură

Lista finală a proiectelor finanțabile mai cuprinde proiecte precum: „Pictură murală colectivă împreună cu locuitorii Oradiei – Pod Ferdinand! (62 voturi), „Street Art sau cum să transformăm un zid plictisitor – parcare strada Tudor Vladimirescu” (60 voturi) și „Atracție turistică – Oradea în miniatură, Parcul 1 Decembrie” (44 voturi).

Proiectul de pictură murală a fost inițiat de Alexei Shkurat, un ucrainean cu o carieră de succes în lumea artei care, înainte de război, avea un studio în unul dintre cele mai frumoase orașe ale Ucrainei, Odesa.

Așa cum BIHOREANUL a arătat, acesta a ajuns în Oradea la scurt timp după invazia rusă și își dorește să facă aici o primă ediție a festivalului de street art pe care îl organiza în trecut în orașul său natal. 

Printre propunerile orădenilor care vor fi implementate în cursul anului viitor se mai numără cea privind „Amenajarea prin acoperire elastică a trecerilor de nivel cu liniile de tramvai – intersecție Dacia – Corneliu Coposu” (43 voturi), „Digitalizare / debirocratizare prin RPA UiPath” a interacțiunii municipalității cu publicul orădean și „Amenajarea spațiului de recreere Ceyrat Prima Universității (41 voturi).

Atenție, radar!

De asemenea au mai prins finanțare proiectul privind „Amplasare de radare de viteză, fixe pe Bulevardele Nufărul, Cantemir, Ștefan cel Mare, Dacia” (40 voturi) și „Amenajarea unui parc destinat animalelor de companie în zona Blocurilor ANL Balogh Istvan” (39 voturi)”.

Lista este închisă, la egalitate de 29 de voturi, de propunerile privind realizarea unei aplicații digitale cu „Programe culturale și evenimente sportive în Oradea” și „Trecere de pietoni și praguri pentru limitarea vitezei în cartierul Ceyrat”.

Orădenii care doresc să afle detalii suplimentare despre cele 17 proiecte care au obținut finanțare din partea municipalității, dar și despre celelalte 21 de proiecte care nu s-au mai încadrat în bugetul alocat pot consulta pagina https://activ.oradea.ro.

În total la ediția din 2022 a bugetării participative au transmis proiecte în valoare de 3,3 milioane lei și au exprimat 2.102 voturi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON