URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Decembrie 2023, 19:30

11 locuri de joacă din Oradea primesc un look nou, cu o investiție 5,5 milioane lei. Care sunt acestea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea vrea să facă lucrări de reamenajare a 11 locuri de joacă dintre blocuri, investiția totală fiind în valoare de 5,5 milioane lei. Proiectele tehnice ale lucrărilor au fost făcute anul acesta și urmează să intre în execuție începând de anul viitor.

Potrivit unui comunicat trimis luni de reprezentanții municipalității, ar urma să fie refăcute spații de joacă întinse, în total, pe o suprafaţă de 7.000 metri pătraţi.

„În acest sens, anul acesta a început elaborarea proiectelor tehnice pentru reamenajarea a 11 locuri de joacă şi spaţii de relaxare, situate pe străzile Agricultorilor, Aleea Călinului, Borsecului, Alexandru Cazaban, Henri Coandă, N. Bălcescu, Nistrului, Posada, Prutului, Sovata şi Tuşnadului", se menţionează în comunicat.

Înainte de realizarea documentaţiilor, reprezentanţii municipalităţii au organizat, cu concursul arhitectei Natalia Belousov (Cadro Landscape Studio), în perioada 10 iulie – 9 august, întâlniri în teren cu riveranii din zona locurilor de joacă programate să intre în refacere.

„Intervenţiile propuse vizează dotarea cu echipamente de joacă destinate tuturor categoriilor de vârstă (n.r. - mai degrabă pentru copii de diferite vârste), asigurarea de zone verzi şi umbră prin introducerea unor specii native, derivate şi/sau melifere de arbori, arbuşti, flori perene şi anuale, mobilier urban specific ce asistă funcţiunea de loc de joacă (locuri de şedere pentru părinţi şi copii, coşuri pentru deşeuri, cişmele de băut apă, rastele pentru biciclete unde este cazul), echipamente de fitness şi chiar terenuri de sport (unde amplasamentul permite această funcţiune)", a transmis Primăria Oradea.

În plus, cu ocazia lucrărilor, municipalitatea orădeană va înlocui sistemul de iluminat, va asigura alimentarea cu apă pentru udarea plantelor şi va monta camere de supraveghere a zonelor afectate de lucrări.

Conform comunicatului, "la solicitarea participanţilor, dată fiind şi amploarea investiţiilor ce urmează a fi făcute, locurile de joacă şi de relaxare vor fi împrejmuite cu gard transparent, accesul fiind controlat la lăsarea serii, acestea urmând a fi închise pe parcursul nopţii".

Potrivit evidenţelor municipalităţii, în ultimele două decenii Primăria a reabilitat 98 de locuri de joacă pentru copii, amenajate în spaţiile dintre blocuri. În această statistică nu sunt incluse spaţiile de joacă amenajate în parcurile publice ale oraşului.

În contrast, municipalitatea orădeană a decis săptămâna trecută să desființeze părculețul dintre blocurile situate pe străzile Moldovei și Blaise Pascal. Vecinii au strâns semnături pentru desființarea locului de joacă, invocând deranjul provocat, iar în cadrul dezbaterii publice organizate de Primăria Oradea niciun locuitor al zonei nu a cerut păstrarea lui.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
KP aka mama Omida
Când nu renovează parcurile comentezi ca nu le renovează Când le renovează vomiți ca e urâte, cand face parcuri noi iar vomiți ca nu se face si ca . Ni zi amu nu ți se pare ca esti propagandist :::::)))))
Postat 19 Decembrie 2023, 11:01 de Sandu2100
Am văzut ce înseamnă "look" nou pentru edilii orădeni, cu pozele lor cu tot.
S-a trecut de la PowerPoint la IA de pe scăfârlia lui ACAD. Se vede ce știe să facă primăria asta de peste 15 ani încoace. Modelul cel mai relevant în materie de verdeață este Parcul Petofi. Îți vine să plângi când te uiți cum arată ... și de ce l-au distrus, doar pentru că un liberal autohton cu bani de aruncat vrea acolo, în parc, o cârciumă.
Postat 19 Decembrie 2023, 05:54 de KP
se vede ca a crescut calitatea proiectarii daca acum lucreaza impreuna cu arhitecti peisagisti, nu doar cu functionari din birou or cu ingineri sau responsabili de achizitii
da, si bugetul e mai mare. Dar in proiect, arata foarte bine ce vor sa faca, sa le si iasa! E bine si ca au organizat consultari in cartiere cu rezidentii din zona unde sa ii intrebe ce nevoi sunt, dar sa fie bine mediatizate si in online aceste consultari.
Postat 18 Decembrie 2023, 20:05 de unu
Un fleac, ne-au ciuruit
Cu 7.2 milioane lei a expropriat CJBihor ditamai INELUL METROPOLITAN din Osorhei pina in Nojorid, via Sinmartin. Noi fuxtem 5milioane pe 7000mp. Decit 150€/mp niste gazon, panselute si citeva hinte. 750lei niste cosmetizari versus "de la 5lei la 32lei" mp gazon expropriat. Welcome to Oradea, Bihor county...
Postat 18 Decembrie 2023, 19:49 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON