Concertul de acum 100 de ani, primul de la înființarea Societății Filarmonicii la Oradea, va fi reiterat marți, 6 februarie, de la ora 19, în sala Enescu Bartok. Anunțul și detalii despre acest eveniment, precum și despre altele viitoare au fost făcute publice într-o conferință de presă la sediul instituției de către directoarea Carmen Rus, responsabilul PR Sergiu Suci, precum și de pianistul Thurzó Zoltán.
În cadrul evenimentului centenar, pentru care s-a făcut chiar și o reeditare a afișului original, în locul maestrului Vomácska József, aflat la pupitru în 1924, va fi Jankó Zsolt, dirijorul permanent al instituției locale. Alături de Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat Oradea, vor interpreta soliștii Ancuța Măslină Pop, soprană, și Nicolae Bejan, tenor.
Programul rămâne, însă, în bună măsură același: A. Dvorak - Suită Cehă op. 39: Preludium, Polka, Menuett, Romanze, Finale (Furiant); J. Massenet - Suita nr. 4 Scene Pitorești: Marche, Air de ballet, Angelus, Fete Boheme. Iar după pauză, Gavriil Musicescu - „Înnoiește- te, Noule Ierusalime” și J. Haydn - Fragmente din oratoriul „Creațiunea”.
Dar, spre deosebire de concertul din 1924, penultima lucrare va fi cântată acum a cappella, deoarece materialul orchestral al lui Vomácska József nu s-a mai găsit în nicio arhivă pentru a putea fi redat întocmai, ci doar partitura corală, a transmis directoarea în aceeași conferință.
„Centenarul cultural orădean va marca evoluția muzicală a instituției pe parcursul celor 100 de ani, va onora și își va arăta recunoștința față de generațiile de artiști care au făcut posibilă dezvoltarea Filarmonicii”, spun organizatorii.
Arhiva Thurzó
Momentele muzicale vor fi completate de o expoziție inedită ce va cuprinde: bagheta originală (foto jos), realizată în 1894 în Viena, o piesă diferită de cele actuale, cu care primul dirijor al Oradiei, Vomácska József, a îndrumat orchestra și corul acum 100 de ani și cu care a condus apoi concertele Societății Filarmonicii.
Alături de aceasta, manuscrisul original al dirijorului, documente de arhivă cu ștampilă, texte, partituri din 1890 ale maestrului, un program de sală bilingv, un act de colaborare cu Episcopia romano-catolică, un afiș original al Societății Filarmonicii și altele vor putea fi văzute la pauză, în vitrine speciale așezate în holul Filarmonicii, și de asemenea și la concertul de joi seară. Toate acestea vor fi puse la dispoziție de către deținătorul lor de acum, pianistul Thurzó Zoltán, care le-a moștenit de la bunicii săi.
Moștenire muzicală
Thurzó a spus, în cadrul conferinței, că se simte onorat și bucuros că poate să arate lumii, curioșilor, chiar studenților, profesioniștilor, pentru doctorate, cercetări, generației actuale și tuturor celor interesați o astfel de moștenire culturală importantă pentru istoria muzicală orădeană, prea puțin cunoscută în prezent.
Thurzó a mai împărtășit detalii interesante, bunăoară că dirijorul și clarinetistul Vomácska József a fost elevul lui Dvořák.
„A absolvit Conservatorul din Praga, proaspăt înființat, și a studiat armonia și contrapunctul cu celebrul compozitor Antonín Dvořák. A ajuns prima dată la Oradea în 16 decembrie 1893 și a revenit adesea, uneori fără să fie remunerat. Mulți soliști din România și din Europa veneau la Oradea, chiar și fără a primi un onorariu, doar pentru a colabora cu József Vomácska, care a dirijat aici 97 de concerte. Ultimii ani și i-a petrecut lângă Beiuș unde s-a stins din viață în 1933, fiind înmormântat la cimitirul din Beiuș”, a detaliat Thurzó.
La concertul aniversar de marți seara, rândurile din față sunt rezervate foștilor angajați ai Filarmonicii.
Lună aniversară
Luna februarie este una aniversară de două ori, deoarece, în afară de concertul centenar, în acest an se celebrează, în data de 19 februarie, și 75 de ani de la înființarea Filarmonicii ca instituție, deși documentele care să ateste trecerea de la societate la instituție nu au putut fi găsite.
„Chiar dacă a funcționat cu statute diferite pe parcursul a peste 100 de ani, Filarmonica din Oradea a dorit mereu să promoveze muzica de calitate, să aducă pe scenă artiști de renume și să încânte publicul atât de iubit cu lucrări alese din vastul repertoriu al muzicii simfonice, camerale sau chiar de operă”, transmit organizatorii.
Evenimente de primăvară
În altă ordine de idei, Filarmonica a anunțat faptul că evenimentul programat în data de 7 martie și susținut de Corul Filarmonicii și dirijorul corului Madrigal, Anna Ungureanu, în cinstea Zilei Femeii se amână, iar biletele rămân valabile pentru o dată care va fi comunicată ulterior.
Reprezentanții Filarmonicii orădene au anunțat și a 13-a ediție a Festivalului Primăverii, ce va avea loc în ultimele 2 săptămâni din martie și care va conține, pe lângă obișnuitele concerte de joi, și alte 4 evenimente. Iar pentru a veni în întâmpinarea melomanilor care vor să participe la mai multe momente muzicale, instituția a pregătit pachete. Acestea pot fi achiziționate doar la casierie, nu și online, începând de luni, a spus Sergiu Suci. Tot atunci se vor anunța programul și invitații, dar este cert că vor fi unii de prestigiu, printre care și renumitul dirijor Ciprian Marinescu.
Până atunci, însă, Filarmonica le oferă melomanilor un program bogat, iar doamnelor și domnișoarelor, intrare gratuită de ziua lor, 8 martie, la un spectacol special, o gală de muzică spaniolă și mexicană. "Este vorba de o colaborare cu soliști ai Operei Naționale Cluj-Napoca și se numește "Sărutări Furate" (Besos Robados)", adaugă organizatorii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.