Sute de orădeni au participat vineri, de Ziua Oradiei, la şedinţa festivă de Consiliu Local, la care au fost invitaţi principele Nicolae, nepotul şi succesorul Regelui Mihai, principele Radu şi arhiducesa Maria Magdalena, descendentă directă a Reginei Maria.
De două ori sărbătoare
Festivitatea, desfăşurată în sala mare a Primăriei, a fost deschisă, în jurul orei 11, de primarul Ilie Bolojan. "Este o onoare pentru mine să vă pot ura bun venit la această sărbătoare a municipiului Oradea. Întotdeauna această zi este una de amintire şi una de bucurie pentru orădeni, o zi de recunoştinţă pentru cei care au făcut ceva pentru Oradea şi Statul Român. Ne gândim la cele două momente importante: 12 octombrie 1918, când în casa Aurel Lazăr s-a semnat Declaraţia de autodeterminare care a constituit baza marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia. De asemenea, la 1944, când trupele sovietice şi române au eliberat oraşul Oradea", a spus Bolojan.
Edilul a ţinut să sublinieze că anul acesta Ziua Oradiei este specială şi pentru că le festivităţi au sosit reprezentanţii Casei Regale a României.
"Vreau să le urez bun venit şi să-i asigur de respectul din partea acestui oraş. Vom dezveli statuia Reginei Maria, corectând o eroare istorică, aceea de a fi mutată de pe acel soclu în perioade tulburi. E un semn de recunoştinţă pentru Regina Maria şi ce a însemnat ea pentru Statul Român", a mai spus Bolojan.
Vizită cu simboluri
În cadrul şedinţei festive au vorbit despre dubla semnificaţie a zilei de 12 octombrie din 1918, respectiv 1944, academicianul Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, şi profesorul Barbu Ştefănescu, şeful Şcolii Doctorale din Universitatea Oradea. "Prezenţa la acest eveniment a rectorului Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca nu este întâmplătoare. Şi pe 13 octombrie 1921, când la Oradea s-a dezvelit statuia Reginei Maria, tot rectorul Universităţii Cluj Napoca a ţinut un discurs", a explicat primarul Bolojan.
La rândul său, vorbind în calitate de reprezentant al Casei Regale de România, principele Radu şi-a manifestat bucuria de a se afla la Oradea. "Vă mulţumesc pentru ziua de astăzi şi ţin să vă amintesc că cei norocoşi, cei privilegiaţi, suntem noi, cei trimişi de rege să-l reprezentăm", a spus el.
Principele s-a declarat încântat să descopere în sala mare a Primăriei tabloul Sfintei Născătoare, patronul spiritual al oraşului, afirmând că "nicăieri în România nu am văzut ceva atât de frumos şi înălţător". "Vă puneţi viaţa sub semnul Maicii Domnului şi Reginei Maria", le-a spus orădenilor Radu al României.
Acesta şi-a încheiat discursul lăudând municipalitatea pentru recuperarea simbolurilor istorice şi pentru iniţiativa de a dezveli statuia reginei chiar de Ziua Oraşului. "Întâlnirea de astăzi este şi inspirată, nu numai patriotică. Aţi pus această întâlnire sub semnul coroanei. Coroana este expresia legitimităţii istorice a statului, iar dumneavoastră sunteţi expresia legitimităţii democratice a statului. Sunt puţine locuri în ţară unde memoria s-a născut atât de devreme ca în Oradea, unde multe străzi, instituţii poartă numele unor oameni de valoare", a declarat prinţul.
Olimpici premiaţi
Inedit a fost că, la încheierea discursului, doi orădeni mai în vârstă din sală au strigat: "Trăiască Regele", "Trăiască monarhia" şi "Monarhia salvează România".
După alocuţiunile susţinute de invitaţi, şedinţa a continuat cu festivitatea de premiere a elevilor merituoşi cu rezultate deosebite la olimpiadele şcolare. Premianţii au fost recompensaţi de către administraţia locală cu diplome de onoare, înmânate de către pricipii Nicolae şi Radu Duda şi au primit din partea Primăriei câte o tabletă PC. "Olimpii orădeni vor beneficia şi de o excursie gratuită la mănăstirile din Bucovina", a promis primarul Ilie Bolojan.
După festivitatea de premiere, atât reprezentanţii Casei Regale cât şi orădenii prezenţi în sala de Consiliu au plecat pe jos în Piaţa Ferdinand, unde, începând cu ora 13, are loc festivitatea de dezvelire a statuii Reginei Maria.
O oră mai târziu, reprezentanţii Casei Regale participă la festivitatea de depunere flori la statuia de pe Corso a cărturarului Aurel Lazăr, cel în casa căruia de pe strada care astăzi îi poartă numele a fost redactată Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania, actul premergător Unirii de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Tot pe Corso, înaltele feţe regale şi oficialităţile locale primesc onorul ofiţerilor din Brigada de Gardă, echipaţi în celebrele uniforme de dorobanţi.
Citiţi mai multe despre programul de Ziua Oradiei, în articolele:
"Orădenii au început să meargă la Teatru pentru a vedea coroana Reginei Maria"
"Principele Radu lansează cartea "Maşinile Regelui" la Oradea"
"Regina Oradiei: Moştenitorul tronului României vine la dezvelirea statuii Reginei Maria"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.