URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Octombrie 2012, 10:54

Orădenii au luat cu asalt Teatrul pentru a vedea coroana Reginei Maria (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de la ora 10 a dimineţii de vineri, zeci de orădeni au ajuns la Teatrul Regina Maria pentru a vedea coroana celei care a fost suverana României Mari în cea mai fastă perioadă din istoria ţării.

Potrivit directorului Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander Tîrnoveanu, coroana Reginei Maria se află pentru a doua oară în afara Capitalei, prima oară acest lucru întâmplându-se în 1938, când ea a fost expusă la Sinaia, excepţie făcând - fireşte - momentul încoronării de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922.

Povestea coroanei

Vizitarea expoziţiei de fotografii şi cărţi, în centrul căreia se află coroana Reginei Maria, se face în grupuri limitate numeric, de maxim 15 persoane, motivul fiind cât se poate de simplu: respectarea măsurilor de securitate excepţionale necesitate de itinerarea coroanei.

În foaierul Teatrului, într-o extremitate au fost aranjate drapelul naţional al României şi cel al Casei Regale, cu deviza Nihil Sine Deo, iar în mijloc, într-o vitrină securizată, a fost expusă coroana comandată de Parlamentul României pentru ceremonia încoronării de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand Întregitorul şi a Reginei Maria.

Realizată la Paris de Casa de bijutieri Falize, din aur transilvănean - fapt ce i-a dat o simbolistică aparte - coroana are un design în stil bizantin, cu motive vegetale, conceput de Costin Petrescu şi având o înfăţişare medievală.

Un accesoriu absolut neobişnuit, dar specific personalităţii Reginei Maria, sunt cele două pandantive laterale ale coroanei, inspirate din diademele imperiale bizantine, fiecare având câte un scut heraldic ce arată genealogia suveranei, Casa de Ediburgh şi de Saxa Coburg Gotha, asocierea acestora fiind menită să simbolizeze continuitatea cu perioada de glorie a statelor medievale româneşti.

De cele două medalioane sunt prinse câte trei lanţuri de ambele părţi, reprezentând boabe de grâu, simbol al fertilităţii şi rodniciei, iar crucea gamată stilizată reproduce simboluri religioase cosmice ancestrale care se regăsesc adesea şi arta populară românească.

Un alt element aparte este ansamblul de pietre preţioase şi semipreţioase ce împodobesc coroana, în acord cu viziunea şi temperamentul romantic al Reginei Maria.

O copie a coroanei Reginei se află expusă la Muzeul Maryhill din Statele Unite ale Americii.

Portret de Regină

Expoziţia din foaierul Teatrului orădean mai cuprinde, de asemenea, fotografii ce o înfăţişează pe regină în diverse ipostaze şi la diverse vârste, casa din Kent (Marea Britanie) unde s-a născut, viitoarea Regină a României la 10 ani, în tinereţe, cu viitorul Rege Carol în braţe, cu moştenitorii săi şi ai Regelui Ferdinand - Prinţesa Ileana, Prinţul Nicolae, Prinţul Carol, Regina Maria a Iugoslaviei şi Regina Elisabeta a Greciei, imagini de al Încoronarea din 15 octombrie 1922 de la Alba Iulia, o ediţie princeps a jurnalului Reginei, "Povestea vieţii mele", fotografii ale Reginei în uniformă de colonel, în ţinută de campanie şi alături de Regele Ferdinand Întregitorul.

Sărbătoare regală

Expoziţia în centrul căreia se află coroana Reginei Maria va fi deschisă vineri până la ora 17, iar sâmbătă între orele 10 şi 17, ea făcând parte dintr-o serie de manifestări speciale ce coincid cu Ziua Oradiei.

Astfel, cu participarea a trei reprezentanţi ai Casei Regale a României, Principele Radu, Prinţul Nicolae şi arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, descendentă directă a Reginei Maria (fiică a Principesei Ileana), la ora 11 are loc o reuniune festivă a Consiliului Local.

La ora 13, superba statuie a Reginei va fi dezvelită în Piaţa Ferdinand, scuarul fiind pregătit exemplar, cu gazon proaspăt, cu flori şi cu rădăcinile bătrânilor arbuşti de tisa acoperite cu pietriş ornamental.

O oră mai târziu, reprezentanţii Casei Regale vor depune flori la statuia de pe Corso a cărturarului Aurel Lazăr, cel în casa căruia de pe strada care astăzi îi poartă numele a fost redactată Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania, actul premergător Unirii de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Vineri seară, la Teatrul Regina Maria, oaspeţii vor asista la un concert de gală a cărei piesă de rezistenţă este Poema Română a lui George Enescu, unul dintre protejaţii suveranei, după care la Hotelul Double Tree by Hilton vor participa la un dineu oferit în onoarea lor de municipalitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
HAI ROMANIA !
"Road to Rio". La pauza, Turcia - Romania 0-1 ! HAI ROMANIA !!!
Postat 12 Octombrie 2012, 21:33 de Turcia-Romania 0-1
Suveran
Ma uit de sus la voi, SLUGI NETREBNICE !
Postat 12 Octombrie 2012, 18:58 de hahahahahha
Copia ei !?!
Originalul este în seif, la Banca Naţională din Bucureşti. Ce se poate vedea în foaierul Tetrului RM din Oradea este o copie făcută de fostul atelier de bijuterie a Comitetului Central al PCR, care s-a aflat în clădirea mică din faţa sediului vechi al lui Ceauşescu. Dintre cei care au lucrat la această copie extrem de reuşită, au mai rămas cei doi băimăreni dintre care unul e perfect lucid, în timp ce al doilea mai are puţin şi dă colţul, cu toată pensia lui de colonel cu tot.
Postat 12 Octombrie 2012, 15:35 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON