URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iureș în mișcarea studențească românească. Pentru prima oară după ani buni, studenții se revoltă, motivul fiind că li se suprimă dreptul elementar de a se da cu trenul pe tot cuprinsul patriei, la prețuri simbolice.
Zic şi eu
Adrian Cris
Călin Puia nu e zburat de la șefia DGASPC pentru că are pile la Bolojan. Este convingerea multor angajați ai acestei instituții, formată din mai multe motive. Unul ține de cronologie: Puia - care în 2012 câștigase un concurs (e adevărat, se știe cum sunt acestea în sectorul public), dar a fost suspendat până în decembrie 2022 - a revenit pe funcție în mandatul lui Ilie Bolojan, în ianuarie 2023...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Octombrie 2012, 08:15

Regina Oradiei: Moştenitorul tronului României vine la dezvelirea statuii Reginei Maria

Regina Oradiei: Moştenitorul tronului României vine la dezvelirea statuii Reginei Maria DIPLOMAT ÎNCORONAT. Inspirată dintr-un portret de epocă (medalion), statuia din bronz ce va fi amplasată în Piaţa Ferdinand o reprezintă pe Regina Maria ţinând în mâna stângă un document şi sigiliul regal, simboluri ale reuşitelor sale diplomatice în urma cărora Marea Unire din 1918 a fost consfinţită prin Tratatul de la Trianon
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ziua Oradiei municipalitatea a pregătit o sărbătoare... regală. Pe 12 octombrie, statuia Reginei Maria va fi dezvelită în Piaţa Ferdinand, ocazie cu care oraşul va avea trei invitaţi de onoare: Principele Nicolae, nepotul şi succesorul Regelui Mihai, Principele Radu şi arhiducesa Maria Magdalena, descendentă directă a Reginei Maria.

Onorurile le vor da soldaţii din Garda Naţională costumaţi în superbele uniforme de dorobanţi  şi, tot în premieră, coroana din aur cu diamante a Reginei Maria, păstrată la Muzeul Naţional de Istorie, va fi expusă în foaierul Teatrului ce-i poartă numele. În umbra fastuoaselor evenimente stă doar micul scandal stârnit de orgoliul unui sculptor care anul trecut câştiga concursul lansat de Primărie pentru alegerea modelului statuii, dar e nemulţumit că monumentul a fost realizat de un artist rival...

Sărbătoare cu Alteţe

Într-o zi de 12 octombrie, în 1918, în casa lui Aurel Lazăr, aflată pe strada ce poartă acum numele cărturarului şi patriotului orădean, era semnată Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania. În 1944, tot pe 12 octombrie, Armata Română elibera Oradea de sub ocupaţia horthistă, astfel că - în cinstea ambelor evenimente - în 1992 această zi a devenit, în cel mai firesc mod, sărbătoarea oraşului.

Pentru festivităţile care o vor marca anul acesta, municipalitatea a pregătit un program fără egal. La invitaţia primarului Ilie Bolojan, care a avut iniţiativa de a reda Oradiei o statuie a Reginei Maria pe acelaşi amplasament unde cu 91 de ani în urmă fusese ridicat primul asemenea monument din ţară, oraşul va primi vizita a trei membri ai Casei Regale. Tânărul Prinţ Nicolae, nepot al Regelui Mihai şi moştenitorul tronului, născut şi educat în Marea Britanie, va participa la primul său eveniment public în România, însoţit de Principele Radu şi de arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, verişoară a Regelui şi fiică a Principesei Ileana, mezina Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand Întregitorul.

Ceremoniile vor începe la ora 11, când oaspeţii vor asista la şedinţa festivă a Consiliului Local. De acolo se vor deplasa la pas în Piaţa Regele Ferdinand, unde la ora 13 va fi dezvelită statuia Reginei, văzută ca simbol nu doar al puternicei monarhii de odinioară, ci şi al Marii Uniri care a readus Oradea la patria mamă. Momentul va fi întregit de parada unui detaşament de ofiţeri ai Gărzii Naţionale, pe care orădenii i-au putut vedea până acum doar la televizor, purtând mândrele uniforme de dorobanţi la întâmpinarea unor şefi de state şi de guverne străine.

Din Piaţa Ferdinand, oficialii vor merge pe Corso la casa memorială şi la statuia lui Aurel Lazăr, unde vor depune flori la ora 14, programul public al reprezentanţilor Casei Regale continuând la Teatrul Regina Maria cu un concert de gală, din al cărui repertoriu nu vor lipsi superba Poemă Română a lui George Enescu şi, bineînţeles, nici Imnul Regal. Seara se va încheia cu un dineu oferit de reprezentanţii Casei Regale la Hotelul Double Tree by Hilton, de unde, de altfel, a doua zi înalţii oaspeţi vor părăsi Oradea.

Expoziţie de aur

Tot în premieră, orădenii vor putea admira mai multe obiecte care au aparţinut Reginei Maria, expuse în foaierul Teatrului. Piesa cea mai valoroasă, coroana suveranei, va fi anume adusă din sala de tezaur a Muzeului Naţional de Istorie, unde e păstrată în cele mai sigure condiţii alături de cea a Regelui Ferdinand, lucrată din oţelul unui tun otoman capturat la Griviţa de ostaşii români în timpul Războiului de Independenţă din 1877-1878.

Coroana Reginei Maria, din aur masiv, a fost executată la Paris după modelul celor purtate de voievozii români zugrăviţi la Mănăstirea Curtea de Argeş, cântăreşte 1,85 kilograme şi este bătută cu peruzele şi alte pietre preţioase, motiv pentru care şi la Oradea va fi păzită cu cea mai mare străşnicie. Expoziţia de la Teatru mai cuprinde şi instantanee foto din viaţa Reginei şi va fi deschisă atât de ziua oraşului, cât şi pe 13 octombrie, între orele 10 şi 17, accesul publicului fiind gratuit.

Regina inimilor

05 infirmiera.jpgLucru mai puţin cunoscut, între Oradea şi Regina Maria dăinuie o legătură nealterată de trecerea vremii. Născută la 29 octombrie 1875, ca nepoată a Reginei Victoria a Angliei, Maria s-a căsătorit în 1892 cu Ferdinand de Hohenzollern, moştenitor al tronului României, căruia i-a devenit cel mai apropiat sfetnic şi împreună cu care, după Marea Unire, a vizitat Oradea, fiind primiţi cu entuziasm nu doar de către români, ci şi de către unguri şi evrei.

Până să se întâmple acest lucru, Maria câştigase dragostea supuşilor din vechiul Regat fiindcă în prima conflagraţie mondială îngrijise cu devotament răniţii din spitalele de campanie, motiv pentru care a şi fost numită "Regina mamă", "Mama răniţilor" şi "Regina soldat". După război, Maria şi-a câştigat şi un uriaş prestigiu internaţional, neobişnuit în epocă pentru o femeie, participând la tratativele de pace de la Paris pentru a pleda împreună cu premierul Ionel Brătianu cauza românilor şi a convinge reprezentanţii marilor puteri să recunoască Marea Unire proclamată la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia. Cetatea unde, după trei ani, avea să fie încoronată, împreună cu Ferdinand Întregitorul, ca suverani ai României Mari.

Regina Maria a fost totodată şi o femeie sofisticată, considerată drept "ultima romantică" a lumii. A iubit arta, poezia şi filosofia, a ajutat cu burse o seamă de personalităţi, precum George Enescu, a pictat şi a scris ea însăşi poezii şi un celebru jurnal. Inima sa a încetat să mai bată în 18 iulie 1938, la castelul Pelişor din Sinaia, şi i-a fost depusă, într-o casetă, iniţial în castelul preferat de la Balcic, însă după al doilea război mondial, când Cadrilaterul a revenit Bulgariei, autorităţile comuniste au mutat-o la Muzeul Naţional de Istorie.

Vizită istorică

05 vizita.jpgStatuia ce va fi dezvelită pe 12 octombrie cinsteşte vizita pe care, alături de Regele Ferdinand, Regina Maria a făcut-o la Oradea Mare în 23 mai 1919, după eliberarea oraşului de către trupele generalului Traian Moşoiu, care apoi ajungeau până la Budapesta şi puneau capăt dictaturii bolşevice a lui Kun Bela.

La Oradea suveranii au fost primiţi cu "un extaz frenetic", după cum nota însăşi Regina, oraşul de pe Criş fiind punctul de pornire într-un turneu de simbolică "preluare" a Transilvaniei la ţara mamă după secole de stăpânire străină. În amintirea istoricei vizite, edilii din perioada interbelică au ridicat două statui ale suveranilor. Cea a Reginei a fost dezvelită în 13 octombrie 1921 în piaţa Teatrului, iar cea ecvestră a Regelui în 21 noiembrie 1924, în actuala Piaţa Unirii, ambele fiind operele sculptorului Mihai Kara. De altfel, prin amplasarea mai multor monumente-simbol, autorităţile vremii au dat oraşului o puternică amprentă românească, în condiţiile în care până în zorii secolului XX românilor le era interzis chiar şi să se aşeze în Oradea, populaţia fiind formată predominant din evrei şi maghiari. Numai că, în septembrie 1940, după Dictatul de la Viena, administraţia horthistă le-a distrus, în locul statuii Reginei punând-o pe cea a dictatorului fascist maghiar.

Istoricul Gabriel Moisa spune că reamplasarea unei statui a Reginei la locul ei este un gest firesc şi necesar. "Vizita cuplului regal la Oradea în 1919 a marcat preluarea simbolică a administrării oraşului de către cei mai înalţi reprezentanţi ai Statului Român, iar repunerea în drepturi a Reginei Maria, prin ridicarea unei statui în acelaşi loc în care a fost odinioară, reprezintă revenirea istoriei pe făgaşul normal", arată istoricul.

Dezvelire amânată

Deşi noua statuie a Reginei a fost finalizată în primăvară şi putea fi dezvelită chiar în ziua de 23 mai, cea în care acum un secol suveranii României vizitau Oradea, primarul Ilie Bolojan a amânat ceremonia pentru ca momentul simbolic să nu fie umbrit de apropierea alegerilor locale. A optat ca aceasta să aibă loc, însă, tot într-o zi specială: pe 12 octombrie, de ziua oraşului.

Realizat în bronz, monumentul înalt de 2,6 metri care a costat 187.000 lei va fi amplasat pe un soclu cu o înălţime de 2,5 metri, placat cu piatră de Başchioi şi decorat cu două brâuri sculptate. Regina e reprezentată stând maiestuos în picioare şi purtând coroana pe cap, iar în mâna stângă un sul cu sigiliul regal. Pe soclu vor fi montate două basoreliefuri din bronz, unul reluând o imagine de la vizita din 1919, iar celălalt înfăţişând-o ca "Mamă a Răniţilor". Postamentul mai are două plăci, tot din bronz, explicative, cu înscrisul "Maria Regina României, 1875-1938", respectiv cu stema Oradiei alăturată textului "În amintirea vizitei în Oradea a MS Regele României Ferdinand şi a Reginei Maria, la 23 mai 1919".

Pe 12 octombrie, orădenii vor avea parte, aşadar, nu doar de un act artistic, ci mai ales de unul istoric, statuia Reginei Maria urmând să dăinuie în centrul oraşului la fel ca dragostea ce răzbate din Testamentul lăsat naţiunii care a iubit-o şi pe care a iubit-o atât de mult încât spunea că toată viaţa "m-am străduit să devin o bună româncă". Măreaţă pildă...


CEARTĂ PE STATUIE
Războiul sculptorilor

05 varianta Mihele.jpgPentru alegerea unui model al statuii Reginei Maria, municipalitatea a organizat anul trecut un concurs de idei la care s-au înscris şapte sculptori. Format din oameni de cultură, funcţionari şi consilieri locali, juriul a dat câştig de cauză variantei lui Ioan Mihele (foto), ce propunea o Regină ţinând în mână un crin. Deşi l-a premiat cu 2.000 de euro, Consiliul Local a decis însă ca lucrarea să fie încredinţată unui alt artist, Dumitru Paina.

Supărat, anul acesta, în februarie, Mihele a contestat în justiţie Hotărârea Consiliului Local, cerând anularea actului, dar şi despăgubiri record, de 155.000 euro. După ce iniţial Tribunalul a dat câştig de cauză municipalităţii, Curtea de Apel Oradea a dispus în august suspendarea hotărârii, dar prea târziu: lucrarea era deja finalizată. Cu toate acestea, Mihele nu vrea să renunţe nici la proces, cerând atât banii, cât şi anularea definitivă a hotărârii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Boieri cumani
@pistike Tu vorbesti cand numai ati colonizat Ardealul intr-un moment politic avantajos? Noi probabil ca am hoinarit Europa acu vreo mie de ani, dar voi unde ati fost pana atunci? Intreaba pe Neagu Djvara, istoricul vostru. Liderii vostri boieri totdeauna au fost cumani, nici n-ati putut sa cresteti un strat conducator din neamul vostru...
Postat 13 Octombrie 2012, 13:39 de the hun
@lenuţa
Văd că ai reuşit cu greu să pui unu după altul cîte un cuvânt. Şi numai din asta ne-am dat seama că eşti un ţigan unguresc cu bendyeu şi ceafă groasă. Când va începe restructurarea veţi pleca şi voi împreună cu bozgorii .....undeva în Asia sau pe cealaltă parte. Io cred că pe celălalt tărâm........Respect Eugen Grigore
Postat 12 Octombrie 2012, 08:06 de @lenuţa
Alo
@pinonel Mata.
Postat 11 Octombrie 2012, 14:03 de ioanci
Da Da
Statuie pentru Romi Negus! Respect! ps. statuie pentru curvaaaa asta de regina care a luat-o la ccuurrr de toti thiganni imputiti din albania ?
Postat 11 Octombrie 2012, 14:01 de Lenuta
De la Nistru pan- la Tisa....
\"De la Nistru pan- la Tisa/ Tot Romanul plansu-mi-s-a/ Ca nu mai poate strabate/ De-atata strainatate/ Din Hotin si pan- la Mare/ Vin Muscalii de-a calare/ De la Mare la Hotin/ Mereu calea ne-o ating/ Din Boian la Vatra Dornii/ Au umplut omida cornii/ Si strainul te tot paste/ De nu te mai poti cunoaste/ Sus la munte, jos la vale/ Si-au facut dusmanii cale/ Din Satmar pana in Sacele/ Numai vaduri ca acele\".....
Postat 11 Octombrie 2012, 07:20 de observator
REGINA MARIA
Majestatea Sa Maria, Regină a României, Principesă a Romaniei, Principesă de Edinburg și de Saxa Coburg și Gotha, „Mama răniților” și „Regina-soldat”, ne mandrim cu atitudinea ei bravă din timpul Primului Război Mondial, când, alături de doamnele de la curte a lucrat direct pe front în spitale de campanie și a coordonat activitatea unei fundații de caritate, diplomat, artista si iubitoare de arta. În testamentul Reginei Maria se găsește o ultimă adresare către poporul român și către țară: „Țării mele și Poporului meu, Când veți ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veșnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Și totuși, din marea dragoste ce ți-am purtat-o, aș dori ca vocea mea să te mai ajungă încă odată, chiar de dincolo de liniștea mormântului. [...] Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veșnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare.. Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută. Am credința ca v'am priceput: n'am judecat, am iubit...” Oradeni, sa fim mandri ca regina Maria e cu noi. Felicitari tuturor celor ce s-au implicat in acest proiect! ....si mai am o problema: acele tufisuri inalte ce nu te lasa sa faci o poza... poate vor fi taiate. E o piata, nu o padure. Va multumesc!
Postat 11 Octombrie 2012, 02:42 de SIPOS SERGIU
ultimii turanici nefuncţionali......
Degeaba se plâng pe aici cîţiva asiatici rătăciţi, depresaţi şi prosteducaţi. Inevitabilul se va produce, şi anume dispariţia rămăşiţelor hunilor din Europa şi din sistemul solar. Urmaşii hunilor, acei tâlhari/criminali care jefuiau şi asasinau în lung şi-n lat prin Europa acu vreo mie de ani, nu se califică să meargă mai departe. Sunt o adunătură de asimilaţi şi degeneraţi care se vor autosuprima (campioni la spânzurătoare) sau vor fi ajutaţi să treacă dincolo. Ciocu mic bozgorilor..........
Postat 10 Octombrie 2012, 11:14 de pistike
@Rózsa Sándor
Pe noi, vlahii prosti, ne doare undeva de durerea voastra ! Noi conducem aici si vom conduce mult si bine, ca va plave sau nu ! Trebuia sa muriti pana la unul si sa va aparati pamanturile ! Voi, dupa Mohacs ati disparut sute de ani, v-a calarit cine a vrut ! Asta e, hungurilor, nu mai aveti sange-n instalatie si acum nu faceti decat sa latrati, pardon, sa schelalaiti precum javrele ! @SoSo Lasa-te de genealogie si de succesiunea la Tronul Romaniei, nu de alta dar esti pe langa ! Printul este al doilea in ordinea succesiunii la Tron. Zi-mi tu, istertule, cine-i al treilea ?
Postat 10 Octombrie 2012, 08:08 de pinonel
hohenzollern-sigmaringen
Nici pe astia nu-i mai satura, Dumnezeu.
Postat 10 Octombrie 2012, 01:01 de com
Nici macar, Ceausescu...
Nici macar, N. Ceausescu in perioada de maxim cult al personalitatii, nu ar fi acceptat asa ceva. Sa i se ridice statui, in viata, sa vina la "dezvelirea" lor, sa astepte sa fie aclamat de multimi iar pupincuristii din prin presa, plus ceilalti oportunisti, sa-i ridice osanale. Doamne, ce oameni, ce josnicie !
Postat 10 Octombrie 2012, 00:44 de Valhalla-Asgard
Bolojan cel cu bun simţ de neînlocuit
Nu aş fi crezut vreodată că un gibon ales conştientizează faptul că nu are ce căuta pe acelaşi palier cu un moştenitor de drept. Drept pentru care tocmai primise un punct roşu la răboj. Din nefericire l-a anulat cu un punct negru compensator, pentru că nu poţi suplini reprezentarea locală cu înlocuitoarea de formă a unui fondului urbanistic pe care nici măcar nu-l înţelegi ca fond. Asta e situaţia. Forma fără fond se stabilizează şi se perpetuează chiar. Monarhia ar putea salva România, dar ... să fim serioşi, că tocmai ea nu se mai vrea aşa ceva. Nu mai bine votăm Bolojan, Popa, Varga, Cseke, Biro, Kiss, Tokes, Bodog, Mang, Bodea, Ghilea, Corcheş, Avrigeanu ... şi mulţi alţi viitori foşti "monarhi" !?!
Postat 10 Octombrie 2012, 00:13 de Dihoreanul
hortisti imputiti
hortisti imputiti si kkt-ul de ungaria mare. rahati iredentisti.
Postat 09 Octombrie 2012, 22:24 de bulanbator
Vigyázz
Ne bántsd a magyart mert pórul jársz. A szobrot meg felejtsétek el hülye vlahok.
Postat 09 Octombrie 2012, 21:35 de Rózsa Sándor
@nagy
horti a fost catelul lui hitler. . acest criminal de razboi a fost arestat de americani in mai 1945. atrocitati fara precedent s-au petrecut sub conducerea lui, impotriva romanilor, polonezilor, evreilor, slovacilor, sarbilor, etc.
Postat 09 Octombrie 2012, 20:43 de Istoria
István
Sorin Sotoc, unde ai învăţat istorie? Citeaza sursa unde apare ca românilor au fost interzis să se aseze în oras! Citeaza sursa care arata ca statuia reginei a fost distrusă, sau să vedem o fotografie despre bustul ''dictatorului fascist'' (Horthy nici ca martor nu a fost chemat la tribunalul de la Nürnberg, Antonescu a fost împuscat ca criminal de război- cine a fost fascist ??? ) Sorin Sotoc esti un falsificator de istorie, esti un şovin regular antimaghiar, si corectitudinea acestui articol este pe seamă. Sâ-ţi fie rusine, nemernicule ...
Postat 09 Octombrie 2012, 20:16 de Nagy
hohenzolern sigmaringen
nu le iese nici astora, ciolanul din cap.
Postat 09 Octombrie 2012, 18:50 de cardul
articol de toata jena !
cica, /mostenitorul tronului Romaniei vine la dezvelirea statuii/...... pupincurism, ploconism si servilism cum nici pe vremea lui Ceausescu, nu exista. pai, mah, dereglatule, Romania are Presedinte. fostul monarh a luat /retrocedat/ cat a putut iar acuma vor sa o ia de la capat. Nu mai vrem o clasa de paraziti care isi mostenesc unii altora /tronul/ si toate privilegiile, pe spatele si pe munca acestui popor. asta ne-ar mai fi lipsit, sa-i mai caram in spate si pe nehalitii astia .... monarhistu' lu' peste.
Postat 09 Octombrie 2012, 18:46 de Oradean
BANIIIIIIII...$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
dati-le baniiiiii ! cat mai multi bani..... hahalere nesatule !
Postat 09 Octombrie 2012, 18:14 de parazitism@regal
bai tampitule, care mostenitor ??????
are nea mishu, tron ? gasca "parazitilor regali", vesnic nesatui. sothok-potzoc.... sluga de doi bani....
Postat 09 Octombrie 2012, 18:11 de mda
oradean
Felicitari pentru articol !!!
Postat 09 Octombrie 2012, 13:07 de cipri
CERTITUDINE:
Doar manarhia mai poate salva Romania!!!
Postat 09 Octombrie 2012, 08:39 de nuareimportanta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8269 RON
  • 1 EUR = 4.9736 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON