De ziua Oradiei municipalitatea a pregătit o sărbătoare... regală. Pe 12 octombrie, statuia Reginei Maria va fi dezvelită în Piaţa Ferdinand, ocazie cu care oraşul va avea trei invitaţi de onoare: Principele Nicolae, nepotul şi succesorul Regelui Mihai, Principele Radu şi arhiducesa Maria Magdalena, descendentă directă a Reginei Maria.
Onorurile le vor da soldaţii din Garda Naţională costumaţi în superbele uniforme de dorobanţi şi, tot în premieră, coroana din aur cu diamante a Reginei Maria, păstrată la Muzeul Naţional de Istorie, va fi expusă în foaierul Teatrului ce-i poartă numele. În umbra fastuoaselor evenimente stă doar micul scandal stârnit de orgoliul unui sculptor care anul trecut câştiga concursul lansat de Primărie pentru alegerea modelului statuii, dar e nemulţumit că monumentul a fost realizat de un artist rival...
Sărbătoare cu Alteţe
Într-o zi de 12 octombrie, în 1918, în casa lui Aurel Lazăr, aflată pe strada ce poartă acum numele cărturarului şi patriotului orădean, era semnată Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania. În 1944, tot pe 12 octombrie, Armata Română elibera Oradea de sub ocupaţia horthistă, astfel că - în cinstea ambelor evenimente - în 1992 această zi a devenit, în cel mai firesc mod, sărbătoarea oraşului.
Pentru festivităţile care o vor marca anul acesta, municipalitatea a pregătit un program fără egal. La invitaţia primarului Ilie Bolojan, care a avut iniţiativa de a reda Oradiei o statuie a Reginei Maria pe acelaşi amplasament unde cu 91 de ani în urmă fusese ridicat primul asemenea monument din ţară, oraşul va primi vizita a trei membri ai Casei Regale. Tânărul Prinţ Nicolae, nepot al Regelui Mihai şi moştenitorul tronului, născut şi educat în Marea Britanie, va participa la primul său eveniment public în România, însoţit de Principele Radu şi de arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, verişoară a Regelui şi fiică a Principesei Ileana, mezina Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand Întregitorul.
Ceremoniile vor începe la ora 11, când oaspeţii vor asista la şedinţa festivă a Consiliului Local. De acolo se vor deplasa la pas în Piaţa Regele Ferdinand, unde la ora 13 va fi dezvelită statuia Reginei, văzută ca simbol nu doar al puternicei monarhii de odinioară, ci şi al Marii Uniri care a readus Oradea la patria mamă. Momentul va fi întregit de parada unui detaşament de ofiţeri ai Gărzii Naţionale, pe care orădenii i-au putut vedea până acum doar la televizor, purtând mândrele uniforme de dorobanţi la întâmpinarea unor şefi de state şi de guverne străine.
Din Piaţa Ferdinand, oficialii vor merge pe Corso la casa memorială şi la statuia lui Aurel Lazăr, unde vor depune flori la ora 14, programul public al reprezentanţilor Casei Regale continuând la Teatrul Regina Maria cu un concert de gală, din al cărui repertoriu nu vor lipsi superba Poemă Română a lui George Enescu şi, bineînţeles, nici Imnul Regal. Seara se va încheia cu un dineu oferit de reprezentanţii Casei Regale la Hotelul Double Tree by Hilton, de unde, de altfel, a doua zi înalţii oaspeţi vor părăsi Oradea.
Expoziţie de aur
Tot în premieră, orădenii vor putea admira mai multe obiecte care au aparţinut Reginei Maria, expuse în foaierul Teatrului. Piesa cea mai valoroasă, coroana suveranei, va fi anume adusă din sala de tezaur a Muzeului Naţional de Istorie, unde e păstrată în cele mai sigure condiţii alături de cea a Regelui Ferdinand, lucrată din oţelul unui tun otoman capturat la Griviţa de ostaşii români în timpul Războiului de Independenţă din 1877-1878.
Coroana Reginei Maria, din aur masiv, a fost executată la Paris după modelul celor purtate de voievozii români zugrăviţi la Mănăstirea Curtea de Argeş, cântăreşte 1,85 kilograme şi este bătută cu peruzele şi alte pietre preţioase, motiv pentru care şi la Oradea va fi păzită cu cea mai mare străşnicie. Expoziţia de la Teatru mai cuprinde şi instantanee foto din viaţa Reginei şi va fi deschisă atât de ziua oraşului, cât şi pe 13 octombrie, între orele 10 şi 17, accesul publicului fiind gratuit.
Regina inimilor
Lucru mai puţin cunoscut, între Oradea şi Regina Maria dăinuie o legătură nealterată de trecerea vremii. Născută la 29 octombrie 1875, ca nepoată a Reginei Victoria a Angliei, Maria s-a căsătorit în 1892 cu Ferdinand de Hohenzollern, moştenitor al tronului României, căruia i-a devenit cel mai apropiat sfetnic şi împreună cu care, după Marea Unire, a vizitat Oradea, fiind primiţi cu entuziasm nu doar de către români, ci şi de către unguri şi evrei.
Până să se întâmple acest lucru, Maria câştigase dragostea supuşilor din vechiul Regat fiindcă în prima conflagraţie mondială îngrijise cu devotament răniţii din spitalele de campanie, motiv pentru care a şi fost numită "Regina mamă", "Mama răniţilor" şi "Regina soldat". După război, Maria şi-a câştigat şi un uriaş prestigiu internaţional, neobişnuit în epocă pentru o femeie, participând la tratativele de pace de la Paris pentru a pleda împreună cu premierul Ionel Brătianu cauza românilor şi a convinge reprezentanţii marilor puteri să recunoască Marea Unire proclamată la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia. Cetatea unde, după trei ani, avea să fie încoronată, împreună cu Ferdinand Întregitorul, ca suverani ai României Mari.
Regina Maria a fost totodată şi o femeie sofisticată, considerată drept "ultima romantică" a lumii. A iubit arta, poezia şi filosofia, a ajutat cu burse o seamă de personalităţi, precum George Enescu, a pictat şi a scris ea însăşi poezii şi un celebru jurnal. Inima sa a încetat să mai bată în 18 iulie 1938, la castelul Pelişor din Sinaia, şi i-a fost depusă, într-o casetă, iniţial în castelul preferat de la Balcic, însă după al doilea război mondial, când Cadrilaterul a revenit Bulgariei, autorităţile comuniste au mutat-o la Muzeul Naţional de Istorie.
Vizită istorică
Statuia ce va fi dezvelită pe 12 octombrie cinsteşte vizita pe care, alături de Regele Ferdinand, Regina Maria a făcut-o la Oradea Mare în 23 mai 1919, după eliberarea oraşului de către trupele generalului Traian Moşoiu, care apoi ajungeau până la Budapesta şi puneau capăt dictaturii bolşevice a lui Kun Bela.
La Oradea suveranii au fost primiţi cu "un extaz frenetic", după cum nota însăşi Regina, oraşul de pe Criş fiind punctul de pornire într-un turneu de simbolică "preluare" a Transilvaniei la ţara mamă după secole de stăpânire străină. În amintirea istoricei vizite, edilii din perioada interbelică au ridicat două statui ale suveranilor. Cea a Reginei a fost dezvelită în 13 octombrie 1921 în piaţa Teatrului, iar cea ecvestră a Regelui în 21 noiembrie 1924, în actuala Piaţa Unirii, ambele fiind operele sculptorului Mihai Kara. De altfel, prin amplasarea mai multor monumente-simbol, autorităţile vremii au dat oraşului o puternică amprentă românească, în condiţiile în care până în zorii secolului XX românilor le era interzis chiar şi să se aşeze în Oradea, populaţia fiind formată predominant din evrei şi maghiari. Numai că, în septembrie 1940, după Dictatul de la Viena, administraţia horthistă le-a distrus, în locul statuii Reginei punând-o pe cea a dictatorului fascist maghiar.
Istoricul Gabriel Moisa spune că reamplasarea unei statui a Reginei la locul ei este un gest firesc şi necesar. "Vizita cuplului regal la Oradea în 1919 a marcat preluarea simbolică a administrării oraşului de către cei mai înalţi reprezentanţi ai Statului Român, iar repunerea în drepturi a Reginei Maria, prin ridicarea unei statui în acelaşi loc în care a fost odinioară, reprezintă revenirea istoriei pe făgaşul normal", arată istoricul.
Dezvelire amânată
Deşi noua statuie a Reginei a fost finalizată în primăvară şi putea fi dezvelită chiar în ziua de 23 mai, cea în care acum un secol suveranii României vizitau Oradea, primarul Ilie Bolojan a amânat ceremonia pentru ca momentul simbolic să nu fie umbrit de apropierea alegerilor locale. A optat ca aceasta să aibă loc, însă, tot într-o zi specială: pe 12 octombrie, de ziua oraşului.
Realizat în bronz, monumentul înalt de 2,6 metri care a costat 187.000 lei va fi amplasat pe un soclu cu o înălţime de 2,5 metri, placat cu piatră de Başchioi şi decorat cu două brâuri sculptate. Regina e reprezentată stând maiestuos în picioare şi purtând coroana pe cap, iar în mâna stângă un sul cu sigiliul regal. Pe soclu vor fi montate două basoreliefuri din bronz, unul reluând o imagine de la vizita din 1919, iar celălalt înfăţişând-o ca "Mamă a Răniţilor". Postamentul mai are două plăci, tot din bronz, explicative, cu înscrisul "Maria Regina României, 1875-1938", respectiv cu stema Oradiei alăturată textului "În amintirea vizitei în Oradea a MS Regele României Ferdinand şi a Reginei Maria, la 23 mai 1919".
Pe 12 octombrie, orădenii vor avea parte, aşadar, nu doar de un act artistic, ci mai ales de unul istoric, statuia Reginei Maria urmând să dăinuie în centrul oraşului la fel ca dragostea ce răzbate din Testamentul lăsat naţiunii care a iubit-o şi pe care a iubit-o atât de mult încât spunea că toată viaţa "m-am străduit să devin o bună româncă". Măreaţă pildă...
CEARTĂ PE STATUIE
Războiul sculptorilor
Pentru alegerea unui model al statuii Reginei Maria, municipalitatea a organizat anul trecut un concurs de idei la care s-au înscris şapte sculptori. Format din oameni de cultură, funcţionari şi consilieri locali, juriul a dat câştig de cauză variantei lui Ioan Mihele (foto), ce propunea o Regină ţinând în mână un crin. Deşi l-a premiat cu 2.000 de euro, Consiliul Local a decis însă ca lucrarea să fie încredinţată unui alt artist, Dumitru Paina.
Supărat, anul acesta, în februarie, Mihele a contestat în justiţie Hotărârea Consiliului Local, cerând anularea actului, dar şi despăgubiri record, de 155.000 euro. După ce iniţial Tribunalul a dat câştig de cauză municipalităţii, Curtea de Apel Oradea a dispus în august suspendarea hotărârii, dar prea târziu: lucrarea era deja finalizată. Cu toate acestea, Mihele nu vrea să renunţe nici la proces, cerând atât banii, cât şi anularea definitivă a hotărârii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.