URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Octombrie 2014, 17:45

Ziua Porţilor Deschise la Tribunal: Elevii au fost atraşi de robele de judecători (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii şi studenţii au fost vineri, pentru o zi, în pielea justiţiabililor, dar şi a justiţiarilor. Încă de dimineaţă, zeci de grupuri au trecut pragul Tribunalului Bihor, de Ziua Porţilor Deschise organizată cu ocazia Zilei Justiţiei Civile la nivel european.  

"Am avut în jur de 100-150 de vizitatori, grupuri de elevi şi de studenţi, de la nivelul clasei a treia, până la anul 4, Facultatea de Drept", a spus purtătorul de cuvânt al Tribunalului, judecătorul Cristian Monenci, cel care i-a şi însoţit pe vizitatori.

Oaspeţilor le-au fost prezentate birouri de judecători, de grefieri, arhiva secţiei de Contencios, o sală de judecată, sala de arest, unde sunt ţinute persoanele private de libertate, dar şi sistemul de protecţie a martorilor.

Elevii de clasa a opta, de la Şcoala Oltea Doamna, au putut afla de pildă, chiar de la preşedinta instanţei, judecătoarea Carmen Domocoş, cum funcţionează sistemul - în fapt, un fel de televizor care redă imaginea şi sunetul distorsionate, astfel încât persoana care depune mărturie să nu poată fi identificată. Persoana protejată este adusă la instanţă cu faţa acoperită, pentru ca identitatea acesteia să fie protejată la maximum.

Cel mai mult le-a plăcut elevilor să se joace de-a judecătorii şi abia au aşteptat să îmbrace robele de judecători, grefieri sau avocaţi, puse la dispoziţie de organizatori, făcându-şi selfie-uri. Aşa au aflat, de pildă, că robele magistraţilor sunt confecţionate de.. puşcăriaşe, mai exact de deţinutele din Penitenciarul de Femei Târgşor.

"Am încercat să le arătăm exact cu se desfăşoară actul de justiţie şi ceea ce face în fiecare zi un grefier, respectiv un judecător", a precizat Monenci.

Un eveniment similar la Tribunal va fi organizat în 18 noiembrie, când studenţii la Drept ai Universităţii, parte din Organizaţia ELSA, vor organiza un concurs de procese simulate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Spaga
C...atu' si coruptu' din imagine ! Manca-te-ar DNA-ul !!!
Postat 25 Octombrie 2014, 21:43 de Selina
Prost Exemplu
Trebuia sa-i urce pe elevii aia in niste autocare asa cum s-a intimplat ieri in tara cu vreo 200 de batrini, treziti evident la 4 dimineata de niste militieni, si dusi la instanta ca sa...nu se stie prea bine pentru ce.TRAIASCA JUSTITIA BASAULUI.Lasind gluma la o parte pina nu intra gunoaiele astea din justitie pe capete la brutarie,pina nu vor fi pusi sa plateasca cu averea si cu libertatea jegurile care dau sentinte strimbe, degeaba incercati sa va spalati obrazul pe care nu-l aveti.
Postat 25 Octombrie 2014, 08:56 de Bau Bau
Si ce ati vazut, mai copii ???
V-au aratat si statele de plata, ca sa le puteti spune tatilor si mamicilor voastre ... mars bai fraierilor, ce tampiti de parinti v-au indrumat si pe voi sa va faceti ingineri, profesori, arhitecti sau medici (in afara celor de familie care sunt la nivel totusi) ???
Postat 24 Octombrie 2014, 17:56 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON