URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Noiembrie 2021, 21:32

Ziua Morţilor, în Oradea. Şeful ADP: A fost record de vizitatori pentru ultimii ani (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua Morţilor a atras luni la Cimitirul Municipal mai puţini orădeni decât în alţi ani. Chiar şi aşa, şeful Administraţiei Domeniului Public Oradea, care gestionează și cimitirul, Liviu Andrica, a spus că, de fapt, a fost un record de vizitatori în acest an, pentru că multe persoane au vizitat mormintele apropiaţilor la sfârșitul săptămânii trecute.

Mulţi în weekend

Persoane de toate vârstele - părinţi, bunici, nepoţi - au mers pentru a aprinde o lumânare, pentru a duce un buchet de flori rudelor sau prietenilor care s-au stins.

Ca de obicei, majoritatea dintre ei au mers la cimitir luni după amiază, astfel că din cauza numeroaselor maşini care au ajuns în zonă, pe strada Armatei Române, respectiv pe strada Universităţii, s-a circulat destul de greu, traficul fiind dirijat de poliţişti.

Deşi aglomerat, traficul auto a fost chiar mai aerisit decât în alţi ani, şoferii reuşind fără dificultăţi să-şi găsească un loc de parcare aproape de intrarea în cimitir.

Numărul redus de potenţiali clienţi a afectat încasările vânzătorilor de flori şi candele din staţia de autobuz.

"Deşi am adus mai puţine flori, tot suntem pe pierdere. Avem vânzări mai slabe decât anul trecut şi cred că, la fel ca atunci, tot pandemia Covid-19 e de vină", a spus o vânzătoare.

Pe de altă parte, şeful ADP Oradea, Liviu Andrica, prezent luni seară în cimitir, a declarat pentru BIHOREANUL că Ziua Morţilor a adus în acest an un număr record de vizitatori. "A fost vreme bună. Pot să vă spun că, din cifrele pe care le am până acum, 3.000 de maşini au intrat în cimitir de vineri până duminică. Este un record pentru ultimii ani", a declarat directorul.

Pietonală în cimitir?

Acesta a mai spus şi că ADP plănuieşte ca pe anul viitor aleea principală din cimitir să devină pietonală, iar pentru maşini să fie amenajată o altă intrare, în zona blocurilor noi de pe strada Ceyrat.

Imediat după lăsarea întunericului, după ora 18, majoritatea persoanelor care se aflau în cimitir se îndreptau spre ieşire.

Izvorând din tradiţia Bisericii Romano-Catolice, dar preluată de-a lungul anilor şi de reprezentanţii altor religii, precum ortodocşi, luterani, calvini ori unitarieni, Ziua Morţilor sau Luminaţia se sărbătoreşte încă din Evul Mediu, când, pe 1 Noiembrie, după liturghia consacrată Zilei tuturor sfinţilor, credincioşii îşi petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Inteligența edililor va fi bine stabilită în istoria umorului orădean.
Auzi la ei, ce pot scoate pe gura lor legată la un singur creier creț aflat în viață încă în ADP. Cică ar fi crescut numărul de vizitatori care au intrat în cimitir. Adică, vin tot felul de turiști care-l vizitează pe Rulikovski. Curând o să vrea municipalitatea asta să facă și schimb de vizite, între cei intrați și cei ieșiți pe porțile larg deschise de "Ziua Morților". Măi, Liviule, ăștia care intră în cimitir nu sunt vizitatori. Ei sunt rudele celor decedați și merg să pună câte o floare pe ultima lor "casă" de veșnic domiciliu. Nu e vizită, ci o regăsire sufletească de moment. Așadar, nu-i proprietatea ta "neterminatule", ci a lor.
Postat 02 Noiembrie 2021, 11:24 de KP
Cimitirul srl
Ciocoii vechi si noi...Doar de votul popular au avut nevoie. Felicitari
Postat 02 Noiembrie 2021, 11:04 de excalibur
Rusine
Dupa ce a marit taxa de la 10 la 50 lei, domnul director se mai si lauda cu ce profit a facut el. Profit facut pe spatele unor persoane indurerate, doar nu mergi la cimitir de bucurie. Sunt foarte curios ce va face cu acesti bani, obtinuti din majorarea acestei taxe. Majorare care a adus cateva mii de euro in plus in doar cateva zile, dar si cu banii din taxa de weekend 2.500, respectiv 3.000 lei. Oare cat la % din acea taxa de weekend merge catre gropari ? Bani multi, investitii putine.
Postat 02 Noiembrie 2021, 10:20 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON