URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Septembrie 2020, 16:00

Zile fără plastic: Orădenii sunt așteptați la activități eco în aer liber, inclusiv la proiecţia unui film despre schimbările climatice

Zile fără plastic: Orădenii sunt așteptați la activități eco în aer liber, inclusiv la proiecţia unui film despre schimbările climatice La atelierele de creaţie ecologistă, orădenii vor învăţa cum să recicleze plasticul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii dornici să deprindă obiceiuri ecologiste, îndeosebi pentru combaterea poluării cu plastic, sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică (19 şi 20 septembrie) la mai multe ateliere şi activităţi organizate de o echipă de tineri în cadrul unui proiect intitulat "Deplastificat".

În ambele zile, vor fi organizate mai multe ateliere de creaţie ecologică, la care părinţi şi copii deopotrivă, dar nu numai, vor învăţa despre arta de a transforma deşeul într-un ceva util şi frumos. Totodată, cei interesaţi vor avea ocazia să descopere care sunt paşii spre o viaţă mai prietenoasă cu mediul, folosind cât mai puţin plastic, dată fiind situaţia României care nu stă prea bine la capitolul reciclare.

Organizatorii au plănuit şi o vânătoare de comori, unde tezaurul este apa neîmbuteliată. Orădenii sunt chemaţi să ajute la realizarea unei hărţi online cu localurile din Oradea care oferă apă în mod gratuit, dar fără a utiliza plastic, cetăţenii putând să reutilizeze propriile recipiente. "Treasure Hunt-ul se adresează tinerilor şi are ca scop promovarea acestor locaţii printr-un joc interactiv de 2 ore, de tip vânătoare de comori. Pe parcursul jocului, participanţii pot acumula o serie largă de informaţii privitoare la problema plasticului, şi desigur, să socializeze într-un mod unic, totodată respectând normele de distanţare socială (grupe de maximum 4 persoane)", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Duminică, pe lângă mai multe ateliere ecologiste, programul cuprinde proiecţia filmului "Before de flood" (Înainte de potop), realizat în parteneriat cu Leonardo DiCaprio, film ce aduce la suprafaţă una dintre cele mai crunte probleme cu care ne confruntăm la nivel global: schimbările climatice. Pelicula va rula în aer liber, la MA Hub, lângă Parcul I. C. Brătianu, începând cu ora 20.

Detalii despre toate activităţile se găsesc pe pagina de Facebook a proiectului "Deplastificat".

Finanţat prin Bursa Talentelor, a Fundaţiei Comunitare Oradea, proiectul "Deplastificat" a fost iniţiat de orădeanca Andra Cloştorfeanu, o tânără activistă de mediu, care, alături de alţi adolescenţi eco-preocupaţi, a mai organizat şi proteste pentru natură în oraş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON