În ultimele săptămâni, pe reţelele de socializare sau direct la instituţiile publice, orădenii reclamă un fenomen neplăcut pentru oraş: cadavre de porumbei zac pe străzi, în parcuri ori în locuri de promenadă. Specialiştii au ridicat deja numeroase păsări moarte din oraş, dar şi din împrejurimi, şi fac analize pentru a afla din ce cauză mor zburătoarele.
La tot pasul
Primele sesizări cu privire la porumbeii morţi au apărut la jumătatea lunii octombrie, când, pe Facebook, unii orădeni au reclamat că îi văd la plimbările prin diferite zone din oraş. În zona Sovata, fenomenul a părut cel mai pregnant: cadavre de porumbei se întâlneau deopotrivă pe malurile Crişului Repede, dar şi în locurile de joacă amenajate în zonă ori chiar pe aleile dintre blocuri, unde zăceau până când cineva se încumeta să-i adune.
Săptămâna trecută, fenomenul a părut că s-a mai domolit, dar tot n-a dispărut. Ici şi colo, în continuare apar cadavre. "Nu e deloc plăcut să ieşi la plimbare şi să vezi la fiecare zece paşi un porumbel mort. Nici nu îndrăznesc să las copilul de mână, că mă tem că îi atinge şi ia vreo boală", a spus o mămică.
Anchetă în derulare
Problema a fost reclamată şi Gărzii de Mediu Bihor, care a mers în inspecţie cu Direcţia Sanitară Veterinară şi cu Agenţia pentru Protecţia Mediului. Specialiştii DSVSA au ridicat cadavrele întâlnite şi fac analize, ca să afle ce anume a provocat moartea porumbeilor.
Între timp, însă, problema a fost reclamată şi în Sântandrei, unde oamenii s-au trezit cu păsările moarte în curte sau pe acoperişuri. Şi de aici, DSVSA a ridicat cadavre de păsări.
În timp ce unii sunt convinşi că porumbeii sunt omorâţi intenţionat, cu otravă anume pusă pentru ei, specialiştii cred că sumbrul fenomen poate fi şi efectul unui cumul de factori. "S-a schimbat anotimpul, iar porumbeii comuni resimt scăderile de temperatură, umezeala, lipsa de hrană. Cei care au deja diverse boli nu supravieţuiesc", zice orădeanul Marius Tunduc (foto), preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei.
Dacă se va dovedi că porumbeii au fost "ajutaţi" spre moarte şi de otravă pusă de rău-voitori, ancheta va fi continuată de Poliţia Animalelor Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.