URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Februarie 2023, 13:01

„Vrem investitori cu tehnologie înaltă, care să facă produse Made in Oradea”. Peste 160 milioane euro atrași de ADLO anul trecut în parcurile industriale din oraș

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din aproape 560 milioane euro atrași până acum ca investiții directe în parcurile industriale din Oradea, peste 160 milioane datează de anul trecut, arată bilanțul pe 2022 al conducerii Agenției de Dezvoltare Locală Oradea.

Ambiția acesteia este un „salt calitativ”, adică atragerea cât mai multor investitori care inovează și utilizează tehnologii de ultimă oră și care, implicit, plătesc salarii mai mari, spune directoarea Alina Silaghi.

Oradea în 2022: plus 825 milioane euro

Deținătoare a șase titluri de parcuri industriale, din care patru în Oradea însumând 240,81 hectare și altele două în Tileagd și Săcueni, cu 14,52 hectare, ADLO se poate mândri că facilitățile din municipiul reședință de județ sunt ocupate în proporție de: 100% (Parcul Industrial I din Șoseaua Borșului), 75% (Parcul Industrial II din strada Ogorului) și respectiv 82% (cel din strada Uzinelor), cel de-al patrulea fiind în pregătire pe strada Corneliu Baba, pe un amplasament de 6,5 hectare.

Potrivit informațiilor prezentate de directorul ADLO, Alina Silaghi, într-o conferință de presă desfășurată miercuri, din totalul de peste 160 milioane euro reprezentând investițiile de anul trecut în parcurile industriale din Oradea, cea mai mare investiție atrasă prin negociere directă are o valoare de 125 milioane euro, aparținând companiei Andreas Stihl Power Tools, care va produce echipamente electrice pe o suprafață de 146.599 metri pătrați în Parcul Industrial Eurobusiness I din Șoseaua Borșului.

În plus, a amintit șefa ADLO, Oradea a mai atras anul trecut o mega-investiție de 650 milioane euro a finlandezilor de la Nokian Tyres (pe 50 de hectare ale fostei CET II din strada Ogorului), plus încă una de 50 milioane euro a polonezilor de la Euro Glass (în viitorul Parc Industrial Eurobusinees IV din strada Corneliu Baba), ceea ce face ca totalul investițiilor noi în Oradea să fie, pentru anul trecut, de 825 milioane euro.

În total, până acum Oradea are în parcurile industriale peste 120 de rezidenți, dintre care mai mult de 50% sunt firme autohtone, a precizat Alina Silaghi, aceștia asumându-și crearea a peste 9.800 locuri de muncă până în 2025.

Ce vrea Oradea, ce vor investitorii?

Potrivit directoarei ADLO, o parte a acestor rezultate, obținute de o echipă formată din 10 angajați, se datorează bunei colaborări cu mediul de afaceri local și din străinătate. De exemplu, anul trecut ADLO a avut colaborări cu ambasade, cu firme (de pildă din țări ca Franța, Germania, Finlanda și Republica Moldova), cu Camera de Comerț Româno-Germană, a participat la conferințe naționale și internaționale de profil, la evenimente organizate pentru oameni de afaceri, dar și pentru tineri.

„Așa află potențialii investitori despre Oradea și așa vin la noi”, a spus Alina Silaghi, adăugând că totdeauna aceștia sunt interesați să afle dacă orașul are universitate și învățământ tehnic”.

Pe de altă parte, reprezentanta Agenției a arătat și ce așteptări are orașul de la firmele care sunt interesate să investească în Oradea: „Ne dorim companii care să vină cu tehnologie înaltă, care să asigure o plusvaloare mare, investitori care să facă produse finite Made in Oradea”.

Implicit, a adăugat Silaghi, salarizarea forței de muncă va fi pe măsură, adică mai mare. De altfel, întrebată de BIHOREANUL despre nivelul de salarizare în parcurile industriale din Oradea, directoarea a spus că acestea sunt confidențiale și, evident, pentru un muncitor necalificat pornesc de la salariul minim pe economie, dar căruia i se adaugă și alte beneficii, de la gratuitatea transportului până la bonusuri de performanță. În plus, a precizat Silaghi, „fiecare companie oferă posibilitatea de profesionalizare, prin urmare ca angajații să beneficieze de o plată mai bună în funcție de pregătire”.

Susținere pentru firme locale

Pe de altă parte, ADLO derulează în parteneriat cu Primăria programul „Realizează-te în Oradea!”/MakeIT în Oradea, prin care liceele, Universitatea și companiile locale oferă tinerilor orădeni șansa de a rămâne - sau de a reveni - în orașul natal, datorită atât burselor oferite (care acoperă costurile de cazare și masă), cât și prin finanțările de 300.000 euro pentru start-up-urile din domeniul IT.

De asemenea, tot pentru a crește atractivitatea parcurilor industriale din oraș, ADLO a rezervat în fiecare dintre acestea câte o parcelă pe care dezvoltă centre de servicii. De pildă, în Parcul Industrial I a fost construită o grădiniță-creșă unde deja sunt îngrijiți și educați 150 de copii, în vecinătatea acesteia urmând să fie edificată până anul viitor o sală multifuncțională cu servicii de alimentație publică/restaurant/cafenea, dar și cu cabinete medicale și sală pentru evenimente de tip conferințe.

Alina Silaghi a menționat că în 2022 ADLO a avut o contribuție și la investiția de 32 milioane euro a companiei CTPark Iota, pentru realizarea terminalului Cargo al Aeroportului orădean, și tot anul trecut și-a asumat realizarea a patru parcuri industriale în afara Oradiei, și anume a celor din Ștei, Beiuș, Aleșd și Marghita.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON