URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Octombrie 2020, 08:56

Votat doar de PNL. Consiliul Local a aprobat construcţia pasajului peste centură din strada Meşteşugarilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat joi construcţia pasajului peste linia ferată şi şoseaua de centură, pornind în prelungirea străzii Meşteşugarilor, cu votul exclusiv al celor 20 de reprezentanţi ai PNL.

"De ce nu pe sub linia ferată?"

Cei șapte consilieri ai UDMR şi PSD s-au abţinut de la vot, primii făcând opoziție tacit, iar social-democraţii susţinând varianta unui pasaj pe sub şosea, linia ferată şi strada Corneliu Baba, pe considerentul că ar deranja mai puţin locuitorii blocurilor din zonă.

"De ce s-a renunţat la subtraversare (n.r. varianta iniţială a investiţiei) pentru o supratraversare care trece foarte aproape de acele blocuri din strada Meşteşugarilor şi deranjează locuitorii zonei?", a întrebat consilierul local Emilian Pavel.

Potrivit proiectului, pasajul suprateran flancat de cele două benzi de intrare şi ieşire din şoseaua de centură va fi construit la doar şase metri de blocurile şi imobilele de pe stradă.

Pentru că este mai scump...

În replică, primarul Florin Birta a afirmat că varianta pasajului subteran ar fi fost mult mai scumpă decât cea a supratraversării.

"Am studiat ambele soluţii. Terenul de fundare din zonă nu este unul care să ne permită efectuarea acestei investiţii la un preţ normal. Am avut probleme la subtraversarea liniei de cale ferată. Trebuie să subtraversezi patru benzi de circulaţie, calea ferată şi strada Corneliu Baba", a spus Birta.

Potrivit primarului, pentru a atenua poluarea fonică generată de una dintre principalele căi de acces în oraş venind dinspre legătura cu viitoarea autostradă, la limita carosabilului vor fi montate panouri de protecţie. "Pe ambele părţi vor fi montate panouri fonoizolante din material transparent. Nu ar trebui să fie deranj", a susţinut primarul.

Viitorul pasaj va costa 8,2 milioane euro şi, în lipsa unor linii de finanţare europeană disponibile, va fi construit anul viitor din fondurile bugetului local pentru a asigura o legătură atât cu viitoarea autostradă, cât şi cu viitorul drum expres Oradea – Arad.

Un drum de legătură

Pe de altă parte în cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi indicatorii tehnico-economici şi coridorul de expropriere al viitorului drum de legătură peste câmpuri dintre străzile Santăului şi Matei Corvin.

Noua cale de acces, care va fi construită în afara zonei locuite, va asigura conexiunea la viitorul drum de legătură cu autostrada Transilvania.

"Am avut anumite discuţii cu vechea conducere a Consiliului Judeţean pentru a asigura un acces din strada Santăului la Staţia de tratare mecano-biologică de la Eco Bihor, pentru că singurul acces în acest moment se face pe strada Matei Corvin. Totodată, acest drum va face legătura cu cei care vor coborî de pe drumul de legătură al oraşului Oradea cu autostrada Transilvania", a explicat primarul Florin Birta, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Lung de un kilometru, noul drum va avea câte o bandă pe sens, reţele de apă pluvială şi de iluminat public şi va costa 4,9 milioane lei.

Termenul de execuţie a lucrării a fost stabilit la cinci luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Re: excalibur
Evident, se vizeazăvun parandărăt consistent ... mai ales că niște "adevărați liberali" nu se mai regăsesc pe listele parlamentare ori s-au retras "la cerere". Plus că, se intenționează constituirea unui fond de partid din care să fie omeniți trepăduși și ghiorlăitori precum ăsta/asta care scrie între noi și bate câmpii 24/24 !?!
Postat 30 Octombrie 2020, 18:20 de CrisDumi
Mor FRAIERII de ciudă
:::::))))
Postat 30 Octombrie 2020, 11:17 de Sandu2100
Cristina,nu ti-au pierit admiratorii...
Vrei sa spui ca e o afacere de famiglie,un must have pentru administratia orasului?Pregatita dinainte,cu dedicatie? Cam asa pare,ca prea se insista pe finantare din bugetul local: "Viitorul pasaj va costa 8,2 milioane euro şi, în lipsa unor linii de finanţare europeană disponibile, va fi construit anul viitor din fondurile bugetului local ".Vreti,nu vreti,puteti,nu puteti...se face 100%.Pentru linistea celor vizati
Postat 30 Octombrie 2020, 10:10 de excalibur
Având în vedere nerespectarea legislației privind consultarea publică ...
... pentru orice proiect de infrastructură care poate afecta, pozitiv ori negativ după caz, populații compacte (inclusiv de tipul cartierelor urbane), precum și inutilitatea cheltuirii banilor publici în situația existenței unor variante fezabile, executate ori în curs de realizare, am decis. Am ținut cont, printre alte criterii supuse discuțiilor colegiului AMMT (prescurtat "autoritatea") ... inclusiv de obtuzitatea municipalității orădene în a accepta o dezbatere publică pe acest subiect, precum și faptul că la data inițierii hotărârii consiliului local, nu există aprobat proiectul de buget pe anul viitor și un desfășurător bugetar multianual, de principiu măcar, prin care Oradea să dovedească posibilitatea constituirii contribuțiilor financiare proprii la acest proiect. Așadar, supratraversarea centurii, pe relația str. Meșteșugarilor - intravilan Oradea - CF - extravilan Oradea - extravilan Sântandrei, nu va fi aprobată pentru o eventuală finanțare de la bugetul Statului Român ori prin mecanismele Instrumentelor Structurale Europene, în cadrul ciclului UE pe perioada 2021--2027 !?! De altfel municipiul Oradea trebuie să constituie, în primul rând, un fond pentru corecțiile bugetare în curs de definitivare, pe care trebuie să le achite în cadrul bugetului european 2014--2020, cu termen până la 31 decembrie 2023 !?! Iar aceste corecții, după cum apar previziunile ... depășesc deja cuantumul unui buget anual al municipiului. În rest ... din venituri proprii, nu atrase, Oradea nu are decât să se apuce de facut supratraversări și către Lunâ dacă vrea.
Postat 30 Octombrie 2020, 09:57 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON