URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 22 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul 2025 înseamnă, după trei cincinale, prima absență a lui Ilie Bolojan de la cârma Oradiei și a județului. Dacă lucrurile vor merge bine, e semn că sistemul de lucru al actualului șef al Senatului a fost implementat cu succes. Dacă nu, vom rămâne cu regretul că mandatele lui Bolojan au fost o excepție în administrația publică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă vine să credeți că, deși conducerea Consiliului Județean Bihor i-a cerut să demisioneze, șeful DGASPC, Călin Puia, a refuzat, sfidător, să facă acest gest de minimă onoare? Că, dimpotrivă, a ales să târască în scandal atât instituția pe care o conduce (unde săptămâna trecută procurorii și polițiștii au descins cu mandat de percheziție fiindcă directorul nu le-a pus documente la dispoziție de bunăvoie), cât și administrația județeană însăși (care i-a deschis și ea o anchetă administrativă)?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Ianuarie 2025, 08:00

Vot cu probleme: Primăria Oradea și-a „tras” un sistem de vot scump, dar care ascunde publicului opțiunile aleșilor locali

Vot cu probleme: Primăria Oradea și-a „tras” un sistem de vot scump, dar care ascunde publicului opțiunile aleșilor locali SE VOTEAZĂ! Consiliul Local a înlocuit votul simplu, prin ridicare de mână, unde rezultatele scrutinului se vedeau pe loc, cu un sistem digital scump, dar netransparent. Orădenii pot afla rezultatul votului cel mai devreme la câteva ore după încheierea ședinței
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea doar mimează transparența. Conform propriului regulament, votul aleșilor ar trebui să fie deschis, pentru ca alegătorii să știe cum i-au reprezentat consilierii, și exprimat pe loc, astfel încât rezultatul să se afle imediat. 

Deși Primăria a „spart” 150.000 de euro pe digitalizarea sistemului de vot din sala Traian Moșoiu, în fapt se întâmplă exact pe dos. Aleșii votează pe „ascuns” pe tablete, opțiunile individuale nu sunt afișate, iar cei care participă la reuniuni online își declară modul de vot abia la final, rezultatul urmând să devină cunoscut mult timp după ședințe.

Scump și „performant” 

În februarie 2023, după doi ani de lucrări pentru reabilitarea sălii Traian Moșoiu, cea în care se țin ședințele Consiliului Local, Primăria a dat în folosință noul sistem de vot digital. „În Oradea nu mai are nimeni un sistem de conferință și de vot atât de performant. Nici măcar în țară nu știu să existe unul de ultimă generație cum am achiziționat noi”, îl lăuda city-managerul Mihai Jurca (foto).

Digitalizarea sistemului a eliminat tipărirea a 20.000 de documente pentru ședințele cu multe puncte pe ordinea de zi, a adus în sală ecrane mari, pe care se afișează ordinea de zi, iar pe mesele consilierilor locali, tablete în valoare de 1.000 de euro, cu video-camere, sistem de înregistrare ș.a. care le-au permis aleșilor să participe online la ședințe.

„Sistemul nu funcționează”

În loc să aducă un plus de transparență, însă, investiția de 150.000 de euro mai rău încurcă. Dacă înainte consilierii votau prin ridicarea mâinii, asumându-și public opțiunea, iar rezultatul se știa pe loc, astăzi apasă pe ecranul unei tablete, dar rămân anonimi. Motivul? Ecranele nu arată voturile individuale, ci doar categoriile „pentru”, „contra” și „abțineri”, iar cei care participă online își declară modul de vot nu pe loc, ci... abia după ședință.

În concluzie, în întrunirile în care unii aleși participă din online, sistemul de vot afișează pe ecranele din sală, după fiecare scrutin, un rezultat mincinos. Voturile consilierilor care intră în ședință de la distanță sunt adăugate abia ulterior, schimbând inevitabil rezultatul anunțat, astfel că niciodată nu se știe pe loc finalitatea.

„Sistemul nu funcționează bine. Consilierii care participă la ședință de la distanță nu iau niciodată cuvântul și nu votează la fiecare punct, pentru că aplicația nu permite. Își trimit votul ulterior, ceea ce nu este normal”, arată consilierul PSD Adrian Madar (foto).

Noi cu vine votăm?

Deficiența sistemului are consecințe grave. În ședința din decembrie 2023, de exemplu, decizia de expropriere a două case din strada Tudor Vladimirescu a fost considerată de către orădenii direct afectați ca respinsă, conform votului din sală, dar de fapt ea fusese adoptată, prin adăugarea voturilor online.

„S-au exercitat 17 voturi «pentru», 3 «împotrivă» și 3 «abțineri», toate prin sistemul de vot electronic al sălii Traian Moșoiu. Pentru ca acest material să fie considerat adoptat ar fi trebuit 19 voturi «pentru». Președintele de ședință nu i-a apelat nominal pe cei doi participanți online prin Zoom (n.r. - liberalii Dănuț Dejeu și Alin Torjoc), astfel că aceștia nu și-au exercitat dreptul de vot cu privire la acest material”, a reclamat Instituției Prefectului avocata Crina Meister în numele celor doi expropriați.

Reclamanții i-au cerut prefectului Marcel Dragoș să respingă acordarea avizului de legalitate pentru Hotărâre. „Cei doi consilieri PNL au stat pe mod invizibil întreaga ședință și nu au interacționat defel în derularea ședinței, astfel că avem dubii serioase cu privire la participarea lor”, au reclamat expropriații.

Li se pare normal 

Prefectul Marcel Dragoș, fost viceprimar PNL-ist al Oradiei, nu vede, în schimb, nicio problemă cu privire la modul de vot. „Chiar dacă președintele de ședință a anunțat doar voturile din sală, Hotărârea Consiliului Local este de fapt luată doar după ce sunt comunicate și voturile online. Cei doi consilieri și-au și depus fișa de vot”, spune Dragoș. Prin urmare, cel mai probabil, Prefectura nu va da curs plângerii, așa că reclamanții vor trebui să se adreseze instanței de judecată.

La rândul său, primarul Florin Birta (foto) nu găsește nicio vină sistemului de vot. „Lucrurile sunt clare. Când nu zic nimic, consilierii din online se pronunță «pentru», iar cine este «împotrivă» anunță asta. Rezultatul se știe imediat după vot”, susține Birta.

Democrație... cu amânare

Edilul a promis, totuși, în urma întrebărilor BIHOREANULUI, că va cere informaticienilor Primăriei să caute soluții pentru ca aleșii din online să voteze simultan cu colegii din sală, pentru a elimina orice suspiciuni. Până atunci, măcar vor fi consultați în direct: „În următoarele ședințe consilierii din online vor fi solicitați, la fiecare punct, să anunțe cum se pronunță”. Cât despre varianta de a le cere să fie prezenți fizic, nu se pune problema. „Este dreptul consilierilor locali să intre la ședință din online”, argumentează Birta.

Primarul mai spune că Primăria va comunica, la cerere, modul de vot al fiecărui consilier local în parte, iar municipalitatea postează pe propriul portal procesul verbal al fiecărei ședințe, cu modul individual de vot la fiecare punct de pe ordinea de zi. Atât doar că săptămâna trecută ajunsese cu publicarea actelor la nivelul lunii... octombrie 2024. Deci vor mai trece vreo 3 luni până va intra și Primăria în anul 2025!


VECHI, DAR BUN
„Votăm cu  mâna ridicată”

Spre deosebire de sistemul de vot scump și cu probleme de la Consiliul Local Oradea, la Consiliul Județean Bihor funcționează și acum un sistem vechi, dar eficient. „La CJ Bihor votăm cu mâna ridicată. E cel mai corect: ne vedem între noi și toată lumea își asumă modul în care se pronunță”, spune președintele interimar Mircea Mălan (foto).

Ca să fie totul limpede, înainte să fie supus la vot un proiect cu care nu sunt de acord, șefii grupurilor din opoziția de la nivel județean anunță la microfon cum vor vota reprezentanții partidelor și, uneori, își și argumentează poziția.

De asemenea, ca să nu existe dubii, în cazul aleșilor județeni care participă online la ședințe, numele lor și votul este afișat pe un ecran din sală la finalul scrutinului, alături de opțiunile colegilor prezenți fizic, astfel încât rezultatul anunțat al votului este cel final. „După fiecare ridicare de mână, colegii de la secretariat numără voturile, iar președintele de ședință anunță rezultatul”, explică președintele interimar al CJ Bihor.

Sistemul permite, astfel, ca la finalul votului să fie afișat modul în care a votat fiecare consilier în parte, chiar dacă acest lucru nu se practică. „Fiind vot cu mâna ridicată, se știe pe loc cum a votat fiecare consilier. Nu am avut niciodată discuții”, spune Mălan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravo Bihoreanule!
Cam asa trebuie sa apara zilnic o publicatie impartiala, ca sa arate platitorului de taxe cum i se cheltuiesc banii pe fleacuri din astea transparente care promoveaza obscuritatile. Dar ce nu inteleg eu, daca functia de consilier este o activitate voluntara sau este remunerata din banii publici? Pentru ca daca sunt voluntari, este necesara o astfel de "masinarie a votului" pt. a se vota online, dar nu o chinezarie ca aceasta, cumparata cu 2 lei de pe alibaba. In cazul ca lorzii scaunelor orasenesti sunt platiti pentru a sta cu poponeata pe scaunul orasenesc cand se iau decizii ca aceasta, pai atunci se cam schimba situatia. Oricum, cetateanul care a fost scos afara din casa, ar trebui sa nu fie privat si de dreptul de a sti ce apartanenta politica au avut cei care i-au decis destinul. Nu ca sa se razbune pe ei la vot, nuuu... oricum procesul asta este doar un scut protector de a apara si justifica nelegiurile politicienilor.
Postat 22 Ianuarie 2025, 09:59 de Poienaru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8074 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON