URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iunie 2024, 17:33

Vor salarii ca afară: 43 de procurori DNA au dat instituţia în judecată şi cer să fie plătiţi ca în Parchetul European

Vor salarii ca afară: 43 de procurori DNA au dat instituţia în judecată şi cer să fie plătiţi ca în Parchetul European foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un număr de 43 procurori din structura centrală a DNA, în frunte cu unul dintre adjuncții procurorului-şef, Silviu Paul Dumitriu, au dat în judecată instituţia, cerând să fie plătiţi asemenea procurorilor delegaţi ai Parchetului European.

Procurorii cer instanţei de judecată să constate că sunt discriminaţi, deoarece primesc salarii în jur de 5.000 euro, în timp ce colegii lor de la EPPO sunt plătiţi cu indemnizaţii de aproximativ 8.000 euro, deşi au aceleaşi competenţe în privinţa combaterii fraudelor la regimul fondurilor europene. 

Concret, reclamanţii din dosar solicită DNA să le plătească diferenţele salariale, iar asta de la înfiinţarea instituţiei europene de anchetă, din 1 iunie 2021, dar şi dobânzi penalizatoare plus indice de inflaţie până la plata efectivă.

Printre reclamanţi sunt majoritatea şefilor din structura centrală a DNA: şefa Serviciului de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale UE, Vasilica Gabriela Albu, şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie, Ionuţ Ardeleanu, şefa Secţiei de combatere a corupţiei, Mihaela Moraru-Iorga (anchetatoarea din dosarul „Coldea”), adjunctul ei, Marian Drăgulescu, (procurorul ex-preşedintelui CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, acuzat de o şpagă de 3,2 milioane euro), şeful Serviciului de combatere a corupţiei la nivel înalt, Radu Florin Ionescu, (anchetatorul lui Gigi Becali), şeful Serviciului de combatere a corupţiei în instituţiile publice, Adrian George Matei (care i-a cercetat pe Liviu Dragnea şi Dan Adamescu).

"Discriminaţi" se consideră şi şeful Serviciului pentru infracţiuni de corupţie săvârşite de militari, Adrian Mircea, fostul respectiv actualul şef al „informaţiilor clasificate” din DNA, adică ai Serviciului Tehnic din DNA, Horaţiu Baias şi Clement Resmeriţă.

Culmea e că pe lista afişată pe portalul Tribunalului Bucureşti apar şi doi procurori delegaţi EPPO, Narcis Lăzărescu şi Cosmin Adrian Iordache, care vor să li se achite, retroactiv, diferenţele salariale pentru perioada de dinaintea delegării, cu începere din 1 iunie 2021, data înfiinţării Parchetului European.

Acţiunea judecătorească se află în procedură prealabilă, neavând termen stabilit pentru începerea dezbaterilor. 

Parchetul European este cel care investighează infracțiunile împotriva bugetului UE, care implică sume de peste 10.000 euro, și cazurile de fraudă în materie de taxă pe valoarea adăugată (TVA) la nivel transfrontalier cu daune de peste 10 milioane euro. În instituţie lucrează 140 de procurori delegaţi din 22 de state membre ale Uniunii Europene, care îşi desfășoară activitatea în ţara de provenienţă.

În România există 20 de procurori delegaţi EPPO, în Bucureşti, Cluj Napoca, Iaşi şi Timişoara, care lucrează în deplină independență față de autoritățile lor naționale şi sunt plătiţi exclusiv de către Parchetul European.

Deşi solicitată încă de săptămâna trecută de mai multe publicaţii, inclusiv de BIHOREANUL, să transmită poziţia instituţiei în acest litigiu de muncă, DNA nu a comunicat până în prezent niciun punct de vedere legat de proces. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Înainte de salarii ...
... toată clasa politică din Romănia trebuie să ia în dezbatere și adoptare câteva legi care, odată modificate, să asigure scoaterea procurorului de sub statutul de magistrat. Procurorii trebuie să fie avocații Statului Român, sub jurisdicția Ministerului Justiției, nu ca independenți care își fac "program" propriu de activitate. Practic, procurorul trebuie adus la nivelul calitatății de avocat al acuzării care, în fața judecătorilor, să stea la același nivel cu avocatul apărării.
Postat 26 Iunie 2024, 22:47 de KP
daca ei nu fac rascoala atunci cine?
pai e tot una 5000 euro cu 8000? toti cei care cred ca sunt nedreptatii trebuie sa se adreseze justitiei,indiferent de ramura unde activeaza!!!
Postat 26 Iunie 2024, 19:38 de florea
Vor câștiga !
Vor câștiga pentru că cei care judecă sunt tot ei. Sigur că sunt si alte posibilități de a opri aceste pretenții necuvenite. Dar clasa politică nu va face nimic. Omul de rând nu merită decât disprețul imbuibatilor.
Postat 26 Iunie 2024, 18:23 de Anuta
Si noi !!
Si noi oamenii de rand (muncitorii ) vrem salalarii ca in occifent !! Numai pe noi nu ne baga in seama
Postat 26 Iunie 2024, 18:08 de Otello
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON