Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor anunță că, începând de luni, 5 februarie, vizitele aparţinătorilor în spital vor fi suspendate, în contextul stării de alertă epidemiologică determinate de gripă, emise joi de Ministerul Sănătăţii.
Potrivit unui comunicat transmis presei, accesul aparţinătorilor va fi suspendat, cu excepţia celor care vizitează pacienţi aflaţi în stare terminală. Pentru aceste situaţii, vizitele vor fi permise doar în baza unui program stabilit de medicul curant.
Chiar şi aşa, rudele celor bolnavi trebuie să ştie că este permisă doar intrarea unui singur vizitator pentru fiecare pacient.
De asemenea, în saloanele cu cel mult 3 paturi, aparținătorii vor putea accede pe rând, iar în saloanele cu 4-6 paturi, cel mult doi pacienţi pot fi vizitaţi în același timp.
Aparţinătorii trebuie să poarte echipament de protecţie, furnizat gratuit de către unitatea sanitară, iar durata vizitei este limitată la 10 minute.
„Nu se va permite accesul vizitatorilor care prezintă semne clinice de infecții acute sau sunt în stare de ebrietate ori sub influența unor substanțe halucinogene”, arată comunicatul.
Recent, conducerea Spitalului Judeţean din Oradea a decis scurtarea programului pentru vizitarea pacienţilor internaţi în toată unitatea, iar în unele secţii chiar suspendarea vizitelor, din cauza creşterii numărului de bolnavi găsiţi cu Covid şi cu gripă.
Comunicatul remis de Spitalul Judeţean nu oferă date cu privire la durata restricţiilor venite în urma instituirii stării de alertă epidemiologică la nivel național.
Decizia a fost luată de Ministerul Sănătăţii, ca urmare a unei dublări semnificative a numărului de infecţii respiratorii înregistrate în ultimele trei săptămâni, comparativ cu începutul anului. Mai mult, conform datelor furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul deceselor cauzate de gripă s-a triplat în aceeaşi perioadă.
Măsurile de stare de alertă epidemiologică au fost implementate pentru a gestiona şi a limita răspândirea infecţiilor respiratorii, având în vedere impactul semnificativ asupra sănătăţii publice.
Autorităţile sanitare recomandă populaţiei respectarea cu stricteţe a măsurilor de igienă, vaccinarea antigripală şi evitarea contactului cu persoanele afectate pentru a preveni extinderea gripei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.