URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 27 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
03 Iunie 2024, 21:03

Vizită surpriză a lui Viktor Orbán în Bihor! A făcut campanie pentru UDMR, la Salonta: „Este greu să trăieşti ca minoritate într-o ţară care 1.000 ani a fost parte a Regatului ungar” (VIDEO)

Vizită surpriză a lui Viktor Orbán în Bihor! A făcut campanie pentru UDMR, la Salonta: „Este greu să trăieşti ca minoritate într-o ţară care 1.000 ani a fost parte a Regatului ungar” (VIDEO) László Török, primarul Salontei, Kelemen Hunor, președintele UDMR, și premierul Viktor Orbán, la evenimentul electoral de luni (foto: RMDSZ via Maszol.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul maghiar Viktor Orbán s-a aflat luni la Salonta, într-o vizită neanunțată public, pentru a participa la un eveniment de campanie electorală al UDMR Bihor, unde le-a spus oamenilor să voteze acest partid la alegerile europarlamentare, fără a se referi la alegerile locale din România, programate la aceeași dată.

În discursul său, Orbán a deplâns soarta minorității maghiare, spunând că este greu „să te trezeşti în fiecare zi că ceilalţi sunt în majoritate, într-o ţară care 1.000 ani a fost parte a Regatului ungar”.

„Aproape o chestiune de viață și de moarte”

Potrivit publicației Maszol.ro, premierul Ungriei a fost primit de președintele UDMR, Kelemen Hunor, și de primarul Salontei, László Török, la eveniment fiind prezenți și parlamentari UDMR din Bihor, Sălaj, Satu Mare, Arad și Timiș. Același portal de știri al comunității maghiare subliniază că a fost vorba despre un eveniment privat de campanie.

„Avem nevoie de reprezentarea UDMR în Parlamentul European. Vă îndemn să trimiteți cât mai mulți eurodeputați maghiari pro-pace în Parlamentul European, pentru că aceste alegeri ar putea decide dacă Europa poate ieși în sfârșit din acest război sau dacă va fi scufundată în el", a declarat Orbán la Salonta, potrivit Maszol.ro, publicație citată de Stiripesurse.ro. 

Orbán a insistat pe importanța alegerilor europarlamentare și pe importanța reprezentanților maghiari în Parlamentul European. „Dacă UDMR nu va fi în PE, atunci va fi o problemă”, a subliniat Orbán, după cum arată o înregistrare video publicată de site-ul maghiar.

„Pentru întreaga națiune maghiară, este aproape o chestiune de viață și de moarte să nu eșuăm la niște alegeri în care sarcina este să depășim pragul de 5% și să avem o voce internațională. Dacă există în sfârșit un loc unde cauza maghiară poate fi reprezentată și noi nu suntem capabili să trimitem un reprezentant, este o problemă, este un semn de slăbiciune. Iar adversarii noștri nu vor ezita să profite de acest lucru!", a mai declarat Orbán.

Orbán: Maghiarii vor pace

De asemenea, el s-a referit şi la războiul Rusia-Ucraina, subliniind importanța păcii, dar făcând referire și la un eventual război în care alianța NATO să fie implicată.

„Aceasta va fi o rundă de alegeri pentru PE, care, spre nenorocul nostru, poate fi decisiv în chestiunea păcii și a războiului. Nu știu cât de profund se dezbate la dvs. chestiunea păcii și a războiului, dar nu e nevoie de dezbateri mari, pentru ca omul să simtă din stomac și din simțuri că e o problemă mare. Pentru că dacă în politica europeană se aude de exemplu: misiunea NATO-Ucraina, atunci omul are un motiv serios ca să i se strângă stomacul”, a spus Orbán, citat de Maszol. 

G4Media.ro amintește că premierul Ungariei este singurul șef de stat sau de guvern din UE care a împiedicat adoptarea unor sancțiuni mai dure la adresa Rusiei și care se opune și acum trimiterii de sprijin vital pentru ca Ucraina să reziste în fața agresiunii ruse.

Liderul de la Budapesta i-a îndemnat pe salontanii prezenți la întâlnire să trimită etnici maghiari în Parlamentul European și pentru că există diferențe de pespectivă între politicienii români și cei maghiari în privința războiului, dând de înțeles că, în vreme ce primii contibuie la înarmarea ucrainenilor, cei din urmă vor pacea. 

„Chiar dacă între guvernul român și cel maghiar există o diferență în privința aprecierii războiului și a aprecierii păcii, eu vă rog să trimiteți câți mai mulți deputați maghiari pro pace în PE, pentru că e foarte ușor posibil ca aceste alegeri să decidă dacă Europa poate să rămână în afara războiului sau se poticnește în el”, a mai spus el, citat de G4Media.ro. 

„Guvernul României nu are niciun motiv să ne critice”

Premierul maghiar a făcut și comentarii despre relația Ungaria - România, susținând că autoritățile române nu au de ce să fie deranjate de poziția sa față de Rusia și de război, întrucât, pe de altă parte, Ungaria îl sprijină pe Iohannis pentru poziția de secretar general NATO și, totodată, sprijină aderarea țării noastre la Schengen.

Comentariile au fost făcute, însă, pe un ton ironic, căci în timp ce-și spunea discursul Orbán a cerut audienței aplauze pentru faptul că Ungaria îl susține pe Iohannis la șefia NATO, adăugând că „este un efort pentru noi”. 

„Desigur, guvernul României nu are niciun motiv să ne critice pe noi pentru că noi spunem altceva aici decât spun ei, pentru că în cele două cele mai importante deziderate naționale ale României, astăzi guvernul Ungariei sprijină guvernul României. Nu trebuie să ne dovedim buna-credință după această poziție, întrucât pentru poziția de secretar general al NATO suntem capabili și dispuși să-l sprijinim pe președintele României... Aplauze, vă rog. Este un efort pentru noi. Pe de altă parte, sprijinim cel mai important deziderat strategic național al României, adică statutul de membru Schengen. Deci, Ungaria sprijină cele mai importante două deziderate strategice naționale ale României, ca atare, pe această bază, pot să-mi permit, ca aici, în chestiunea războiului să formulez o opinie separată, și vă rog pe dvs. să nu trimiteți oameni pro război, ci pro pace în UE. Pentru noi maghiarii e cu atât mai important să rămânem în afara războiului pentru că toate probleme noastre provin din război”, a spus Viktor Orbán, citat de G4Media.ro. 

Pe pagina oficială a lui Viktor Orbán a fost publicată, luni, o fotografie de la întâlnirea electorală din Salonta, alături de mesajul „Numai pace! Numai FIDESZ!”. 

„Nu e ușor să suporți asta...”

În același discurs ținut la Salonta, premierul Ungariei s-a referit și la soarta minorităților maghiare din România, spunând că traiul lor nu este ușor, fără ca acest fragment să fie citat de presa centrală.

Mesajele sale apar, însă, într-o filmare publicată de Szabó Ödön pe Facebook, fiind transcrise de BIHOREANUL mai jos.

„Este greu să trăieşti ca minoritate. Să te trezeşti în fiecare zi că ceilalţi sunt în majoritate, într-o ţară care 1.000 ani a fost parte a Regatului ungar. Nu e uşor să trăieşti cu asta. Şi să suporţi asta. Şi să trăieşti asta în fiecare dimineaţă şi să-ţi educi copilul să fie maghiar. Doar e mai uşor - doar atunci se poate - dacă există o ţară mamă puternică. Care reprezintă ceva. Ceva important, ceva care e valoros, istoric. Majoritatea şi minoritatea este modul în care lumea se împarte pe orizontală. În lumea orizontală suntem mai puţini, şi nu există leac pentru asta. Noi trebuie să vedem structura verticală a acestei lumi. Că, pentru minoritate, există un singur medicament: să fim măreţi ca naţiune. Doar anul acesta am avut doi câştigători ai premiului Nobel şi cine ştie câţi medaliaţi de aur la olimpiade. Suntem o naţiune măreaţă!", a declarat Viktor Orbán.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Stapanii s-au saturat de slugile tic*loase...
... si vor sa-i ejacul*ze de unde au venit! Austria susține Belgia în propunerea sa de suspendare a dreptului de vot al Ungariei. https://ziare.com/austria/austria-sustine-belgia-drept-veto-ungaria-1873777
Postat 04 Iunie 2024, 18:33 de ili3
Surpriza era daca venea pe 4 iunie....
... sa-i felicite pe romani! In 4 iunie 1920 s-a semnat Tratatul de la Trianon intre invingatori si unguri. A pecetluit nasterea unei ungarii libere si independente.
Postat 04 Iunie 2024, 12:33 de pinonel
da
de ce nu vedeti si partea buna la ce a zis Orban ? omul practic recunoaste ca maghiarii sant minoritari si ca nu exista nici o solutie la asta ! din text = "ceilalţi sunt în majoritate" "şi nu există leac pentru asta " ! faptul ca recunoaste situatia si accepta ca nu exista nici o solutie = este un lucru bun pentru noi romanii . Deci inca o data , de ce la romani le este frica de unguri ? santem majoritari nu ? vreti sa traiti in frica o viata intreaga ? frica ba de unguri , ba de rusi , ba de covid ? terminati odata cu frica ! fricosilor !
Postat 04 Iunie 2024, 11:39 de richard
1000 de ani e doar în capul lui Orban.
Transilvania a fost parțial integrată regatului ungar timp de 68 de ani. În restul anilor de care vorbește incultul, Ardealul (și Banatul) s-au aflat sub influența directă a regilor de la Budapesta și Viena, având statut de principat. Autonom prin definiție, fiind în general condus de niște îmbuibați cu titluri nobiliare, maghiari din naștere și din tată-n fiu. Principatul autonom nu a fost parte a regatului ungar decât aproape șase decenii, în secolul XVI. Dacă austriecii ar fi atât de proști precum istoricii de la Budapesta, țara numită Ungaria (ca fost pașalâc turcesc sau ca fostă republică sovietică), ar trebui acum să se desființeze ca stat și să se supună Republicii Austria. România ar trebui să ia atitudine și, data viitoare când va mai avea ocazia, să nu mai elibereze Budapesta ci să o ocupe punându-i pe cei de la UDMR să conducă toată pusta. Așa va avea și UDMR posibilitatea să-și arate valorile, dacă aici în România și-au dovedit capabilitățile când, timp de decenii deja, au fost la guvernare.
Postat 04 Iunie 2024, 09:10 de KP
Maghiarii au fost mereu O MINORITATE in Translvania. Si acum si de cand se studiaza chestia asta!
Aici gasiti hartile cu recensamintele din imperiul Habpsburgic de pe la 1800+ pana in vremurile recente. Oricine poate observa ca, cu exceptia zonei populate de secui, tot Ardealul/Transilvania a fost mereu majoritar romaneasca: https://blogs.bl.uk/european/2017/07/peoples-and-languages-of-the-austrian-empire-in-19th-century-ethnographic-maps.html
Postat 04 Iunie 2024, 00:13 de Szaby_Oradea
hUngaria Mare a exista cam....2-3 ani s
hUngaria Mare a existat 2-3 ani cat timp Horti mana in mana cu Hitler-Stalin au impartit Romania dupa mintea lor natanga! Acum vine nebunu si cauta galceava, scandal cu ocazia alegerilor. Regatul Ungariaie a fost asa un fel de hAustro-hUngarien pusa si acum pe furtisaguri prin Ardeal-Transilvania. Cand o sa spunem lucrurilor pe nume si o sa ne indreptam de spate ca natie? Atunci natangul are sa vina cu caciula in mana la Salonta. Romania mare de la Nistru pana la Tisa, trebuie sa-i spuna nebunului asta si sa-i bage in cap!
Postat 03 Iunie 2024, 23:39 de scortosul
Auuu la Orban Viktor
De fapt noi trăim in minoritate de când ați venit voi din Mongolia. Problema e ca v-ați lins pe lângă toate imperiile si nobili ca sa rămâneți aici, noi nu ne-am lins, noi am tăcut si am recuperat ce e al nostru. Identitatea voastră e Mongolia, voi nu aveți nimic aici.
Postat 03 Iunie 2024, 23:24 de Sandu2100
Trebuia sa mai taie un 0...
..din numărul inserat în discursul șovinist. UDMR a fost și este o căpușă pe statul român la fel cum a fost și imperiul austro-ungar. Relicvele Kelemen Hunor și Compania mai au tupeu să ceară funcții publice și salarii din banii românilor?! Ei au fost aleși și ținuți la aparate de respirație artificială doar prin psihologia stricată care au oferit-o alegătorilor. N-au făcut nimic pentru România și nimic nici pentru alegătorii proprii. În loc să facă ceva constructiv au dezbinat și antagonizat mai mult cele 2 părți. NU EXISTĂ absolut NICI O DIFERENȚĂ la drepturi între un român și un maghiar. Doar discursul șovinist al pseudoliderilor fără inteligență umbrește viața cotidiană. În rest pacea cotidiană, actualmente, funcționează. Ei știu că vorbesc doar minciuni și că le oferă alegătorilor o poveste SF dar având o conștiință alterată fac ce fac și politicienii noștri: fac orice să rămână la butoane. Chiar dacă îs mai puține, dar să aibă și ei acolo pe ce apăsa. Măsurabil, ce a produs UDMR pentru România? Nimic! Rămâne doar un partid extremist, mascat dar alimentat doar de ură. Voturile lor vin doar pe acest sentiment: ura! Trist. Nu-i votează nimeni de capabili ce îs, că nu-s ci doar că îs de-ai lor. A mai lucrat undeva înainte Kelemen Hunor, pe la ceva firmă, pe ceva loc de muncă obișnuit, că de vreo 20+ de ani doar taie frunză la câini și culmea, va ieși la pensie din asta? Deci, ce rău este în România pt Kelemen Hunor!
Postat 03 Iunie 2024, 23:21 de georgemarian
Sa mai învețe puțină istorie dl Győző
Regatul Ungariei a murit în 1526 la Mohacs sub semiluna otomană. De atunci Transilvania a fost principat independent vasal Porții iar mai apoi parte a imperiului Habsburgic.
Postat 03 Iunie 2024, 23:00 de CivisUlpianum
Schengen e un deziderat strategic comun al natiunii
la fel si apartenenta la NATO si la UE. Toate partidele fac front comun si isi dau mana pe aceste cateva prioritati nationale, de-acord in unanimitate. As mai propune inca 2: apartenenta la Organizatie pentru cooperare si dezvoltare economica (OECD/OCDE), si pactul national ptr autostrazi. Nu ptr parcari in centru, de-acord cu ecologistii, ci pentru centuri, drumuri express si autostrazi nationale. Toate partidele ar trebui sa semneze un pact privind prioritatile acolo, sa nu vina fiecare ministru cu autostrada lui favorita care sa se schimbe din 2 in 2 ani, sa asigure independenta justitiei in domeniu cu toleranta zero, astfel incat orice membru de partid calca stramb sa nu fie aparat de colegi cand e vorba de infrastructura de transport.
Postat 03 Iunie 2024, 21:41 de unu
Iar a venit asta cu instigarile lui
De ce e greu sa fii minoritar ungar in Romania ??? Au toate drepturile pe care le au si romanii. Pe timpul ocupatiei unguresti din Ardeal, romanii nu au avut drepturi. Au avut parte doar de abuzuri si crime din parte cotropitorilor. Stai acasa, nu mai veni aici sa semeni discordie.
Postat 03 Iunie 2024, 21:38 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6557 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON