URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Februarie 2022, 19:00

Vine PETrică! Primăria Oradea vrea să instaleze tonomate pentru PET-uri şi ţarcuri inteligente

Vine PETrică! Primăria Oradea vrea să instaleze tonomate pentru PET-uri şi ţarcuri inteligente SCHIMBĂ PET-UL CU BILETUL! Tonomate care oferă călătorii cu mijloacele de transport public în schimbul deşeurilor de ambalaje există deja în Constanţa, Braşov, Timişoara, Buzău, Iaşi...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca locuitorii din alte oraşe din România, orădenii ar putea ajunge să achite călătoriile cu mijloacele de transport public cu PET-uri. Primăria vrea ca în acest an să achiziţioneze tonomate de colectare a deşeurilor reciclabile, care să dea la schimb bilete OTL. 

De asemenea, municipalitatea mai vrea să îmbunătăţească managementul deşeurilor prin modernizarea ţarcurilor de la blocuri. Totul, pentru ca orădenii să recicleze mai mult şi mai bine.

Gunoaie cu preţ

Direcţia Tehnică a Primăriei vrea să cumpere în acest an tonomate de tip RVM (Reverse Vending Machine, adică aparat care oferă ceva în schimbul unui produs), pentru colectarea ambalajelor de tip PET, sticle şi doze de aluminiu. 

"În câteva oraşe din ţară s-a introdus acest concept: aparate care primesc flacoanele în bună stare şi oferă la schimb bilete pentru mijloacele de transport. Este o idee bună, având în vedere că sistemul de garanţie-returnare încă nu este în vigoare", spune Adina Popa, director adjunct în Direcţia Tehnică. 

Tonomate de acest gen există şi în Braşov, unde au fost botezate PETrică. Pentru fiecare flacon, un cetăţean primeşte de la aparat un tichet, iar cu 10 tichete poate cumpăra un bilet pentru transportul public.

Bani din PNRR

Orădenii ar urma să primească pentru PET-uri nu doar bilete OTL, ci şi reduceri la diferite servicii locale ori chiar la restaurante, astfel încât tonomatele să fie atractive şi pentru cei care nu folosesc transportul public. Câte asemenea aparate vor fi cumpărate şi unde vor fi amplasate încă nu se ştie, Primăria urmând să discute de-acum înainte cu cei care le produc.

Tot ca să îmbunătăţească gradul de reciclare din Oradea, municipalitatea vrea să profite de o linie de finanţare din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi să modernizeze ţarcurile din jurul blocurilor. "PNRR prevede finanţare pentru insule ecologice digitalizate, prin care am putea amenaja ţarcuri cu sisteme noi de acces, cu camere video, cu cântar pentru containere... Ne dorim să accesăm aceste fonduri", a precizat Popa. Deocamdată, însă, ghidurile de finanţare nu au fost elaborate, aşa că şi această idee este în stadiu incipient. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ok
E bun proiectul, stimuleaza si reciclarea si folosirea transportului in comun. @kp du-te la oftalmolog/orl sa vada ce ai de nu poti vedea si auzi ce se intampla in jurul tau decat printr-un fel de 'cataracta' care iti deformeaza toata perceptia. Daca chiar doresti, dupa tratament macar cate ceva vei auzi/vedea si tu.
Postat 16 Februarie 2022, 10:48 de nihil
Primăria asta dacă vrea ...
... ar putea monta primul aparat, experimental, în Sala Mare unde se mănâncă și se bea pe banii contribuabililor, dar fără niciun rezultat în afara unor lăudăroșenii. Odată nu am auzit sau văzut vreun lucru bine făcut din partea edililor, care să iasă la interval după ce realizează ceva concret ... nu înainte de a începe ceva. Primăria vrea multe și face puține, dar banii curg mai mult pe dorințele lor și nu pe finalizările necesare.
Postat 16 Februarie 2022, 09:21 de KP
o miscare inteligenta
o miscare inteligenta pentru oras! era nevoie de asa ceva.
Postat 15 Februarie 2022, 22:37 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON