URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Septembrie 2024, 19:03

Vila de lângă cocină

Vila de lângă cocină ilustrație cu rol generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost a adevărată bătălie împotriva fermelor de porci ale omului de afaceri Iosif Pazuric, ferme care umpleau de duhoare o mare parte a cartierelor orădene. Oradea avea o fabrică de organo-fosforice, extrem de poluantă, plasată fix între case, Alumina și CET-ul poluau la greu cartierul Rogerius, așa că un miros de porcine nu mai deranja pe nimeni.

Dar vremurile s-au schimbat și, după dispariția industriei poluante din oraș, orădenii au fost deranjați doar de mirosul venit de la ferma de porci. Și după câțiva ani de proteste, reclamații și negocieri, ferma a fost închisă în 2020.

Iată, însă, că asaltul vilelor asupra fermei lui Pazuric continuă, de data aceasta la complexul zootehnic deținut de acesta la Sântandrei! Acum a apărut un dezvoltator cu toate aprobările de la Primăria Sântandrei, care vrea să facă locuințe exact lângă sălașul suinelor. Pazuric, pe bună dreptate, contestă autorizația, pentru că riscă să se trezească din nou cu reclamații și cu obligativitatea de a-și muta afacerea în altă parte.

Culmea este că dezvoltatorul își asumă disconfortul provocat de mirosuri și susține că și viitorii clienți vor face la fel. E ca și cum ar veni un mare constructor care vrea să facă vile în cea mai rău famată zonă a orașului, spunând că-și asumă riscul spargerii locuințelor și violării femeilor. Pazuric știe că, odată ce oamenii se vor fi mutat, vor începe să curgă reclamațiile, în ciuda poveștilor îndrugate de reprezentanții dezvoltatorului și ai Primăriei Sântandrei.

Asta cu atât mai mult cu cât la Primăria Sântandrei s-au mai petrecut astfel de minuni cu un vestit dezvoltator care pe vremuri se vedea „primare” de Oradea. Și-a ademenit mușteriii cu proiecte de case ieftine, ba chiar și cu amplasarea unui parc în zonă, iar după ce s-au vândut toate locuințele, în locul parcului, cu ajutorul edililor, a primit aprobare pentru niște blocuri. 

Toată această poveste mie nu-mi miroase bine, dar cred că duhoarea nu vine neapărat de la ferma de porci, ci de la afacerile sulfuroase din Sântandrei...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@ Sodelica
....."trebuia infra adiacent si dezvoltat orizontal ca ai loc , nu esti in JP sau NY." Este o fata a medaliei! Celalta fata: La cineva ii vine ideea sa-si faca o casa pe nu stiu ce coclau. Rezultat: betonam din teren agricol. Or noi toti am dori sa mincam sanatos, bun si proaspat ( de la usa orasului). In al 2lea rind vine pretentia sa i se puna necesarul: electricitate, apa, canalizare, si drum. Ghiciti cine plateste pentru mofturile lui?
Postat 02 Septembrie 2024, 19:08 de Piranda
fah
toti referentii tehnici ai primariei sunt tehnici in sensul in care unu care o terminat pielarie e la ape , ala care o gatat ape e la urbanism si ala de scularie e primar ca asa vre bardidu , acuma tov si doamna pazurichi no platit de mult cotizatiile nici la udemere nici la altii , ashei che io vinit randu'...si ce ? Bolo cum o ajuns dache nu ashe , si ceo facut decat o dat afara prima pe aia competenti si io pus pe ai lui , acuma ca santandreiu e cotat de aia care vor sa isi vanda puscariile de pebeurile sa se mute la case langa orade si amu peste cris la bors usor de ajuns , e clar ..si asta ar fi trebuit sa se intample de mult , nu sa densifici si mai mult un oras densificat de 3 x de comunisti si pe urma vii si tu , trebuia infra adiacent si dezvoltat orizontal ca ai loc , nu esti in JP sau NY ..da e clasica da duamne minte romunului ..da cea dupa urma ..
Postat 02 Septembrie 2024, 11:34 de sodelica
Zic unii că și Mărcuș ar fi implicat.
Posibil dar nu cred, pentru că primarul din Sântandrei nu are nevoie de belele, care sunt bunecunoscute unde se monitorizează astfel de lucruri. Cred că Mărcuș închide ochii la treaba asta pentru că are astfel ușa deschisă oricând la Bolojan, iar impozitele și taxele pe proprietățile ce se vor realiza, vor permite comunei să mai pună de o infrastructură necesară pentru tot norodul din parohie.
Postat 02 Septembrie 2024, 10:15 de KP
Mă apucă și mila de Pazuric, ce amărât este.
Ferma lui zootehnică este încadrată la un nivel de venituri "zero". Are lacăt pe poartă încă înainte ca fostul primar Bolojan, în numele municipalității, să cumpere jumătate din terenul fermei cu 100 Euro/mp în perioada când metrul pătrat costa atunci macim 25 Euro în acel loc. Încă de atunci spuneam că centura pentru Sânmartin are ca destinație lucrările viitorului dezvoltator imobiliar, care a cumpărat terenul respectiv cu 80 Euro/mp și făcând o pagubă orașului de 20 Euro/mp, pentru că este "asociat" cu Bolojan la făcut multe rele în oraș. Pazuric și-a luat atunci banii, a dat și parandărătul unde i s-a indicat și, acum în zilele noastre, forțează vânzarea restului de teren al fermei cu pretenții la 300 Euro/mp. Evident că va câștiga măcar 150-170 Euro la metrul pătrat de glod uscat, dezvoltatorul imobiliar își va calcula extensia afacerii și dublarea profitului, iar "cârmaciul" Bolojan va răsufla ușurat că toți "actorii" si-su jucat rolul cu brio. Doar orădenii și sântandreenii sunt pe minus, oentru că pe averea lor se fac afaceri de succes în sistem public-privat.
Postat 02 Septembrie 2024, 10:10 de KP
Este totusi o mica problema!
@CivirusUlpius Sint de accord cu d-voastra! Normal este asa. Dar este o mica problema. D-l Marchis a fost pus acolo de cetateni zicem noi in cunostinta de cauza . Atunci cetatenii sint complici. Cine plateste deci?
Postat 02 Septembrie 2024, 09:52 de Piranda
În caz de reclamații
Trebuie dată în judecată primăria care a dat aprobările de case. Din păcate despăgubirile nu se vor plătit din buzunarul dl Primar Marcuș ci din buzunarul cetățeanului de rând
Postat 01 Septembrie 2024, 23:25 de CivisUlpianum
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON