URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iulie 2021, 11:10

Vijelii în Bihor: Gospodărie lovită de trăsnet şi două curţi inundate

Vijelii în Bihor: Gospodărie lovită de trăsnet şi două curţi inundate foto: Gyula Csaba Jakab
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noaptea de joi spre vineri a fost una furtunoasă în Bihor, mai multe localităţi fiind sub cod roşu de ploi şi vânt puternic. Pompierii bihoreni au fost chemaţi la mai multe misiuni.

În jurul orei 2, în satul Husasău de Tinca, salvatorii au fost solicitaţi pentru că o gospodărie a fost lovită de trăsnet. „Forțele de intervenție au acționat timp de aproximativ trei ore pentru localizarea și lichidarea incendiului ce se manifesta generalizat la o șură în care erau depozitate aproximativ 30 de tone de fân și lucernă, flăcările amenințând să se extindă la alte două construcții”, a declarat maior Camelia Roşca, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crişana.

Incendiul a mistuit şura, cu tot cu plantele furajere din interiorul acesteia, dar pompierii au reuşit să salveze din calea flăcărilor grajdul, care era lipit de șură și o altă construcție situată la circa 1,5 metri de focare.

De asemenea, echipajele Stației de Pompieri Valea lui Mihai au acționat cu motopompele pentru evacuarea apei acumulate în urma ploilor abundente, în curțile a două gospodării situate în localitate.

Până sâmbătă la ora 6, județul Bihor se află sub incidența unui cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Meteorologii preconizează că vor fi averse torenţiale, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși local 35...50 l/mp și pe arii restrânse 60...80 l/mp.

Sfaturile pompierilor

Din experiența anilor precedenți, în lunile iunie și iulie se produc în mod frecvent fenomene meteorologice periculoase, unele dintre acestea survenind intempestiv, provocând victime și mari pagube materiale.

În acest context, pompierii militari bihoreni vă reamintesc ce puteți face, din timp, pentru a reduce riscul producerii de inundații la propriile gospodării: să curățați, adânciți sau să realizați, în cazul în care nu există, șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale; să nu aruncaţi la întâmplare gunoaie menajere şi resturi vegetale în albiile apelor curgătoare; să drenați şi să asigurați curgerea apei către şanțurile de captare, astfel încât aceasta să nu băltească în gospodării și nu în ultimul rând, să curăţați pilonii de susţinere a podurilor, punţilor şi podeţelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistenţa acestora.

De asemenea, pentru a preîntâmpina producerea unor situații de urgență care vă pot periclita viața și deteriora autovehiculele, este important să îndepărtați copacii sau ramurile uscate și să asigurați sau să înlăturați, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON