URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Mai 2021, 08:44

Viituri fără precedent: Patru cursuri de apă din Bihor au depășit nivelul maxim istoric (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a anunţat că precipitaţiile abundente din ultima zi au dus la creşteri rapide de niveluri pe mai multe râuri din Bihor, iar patru dintre ele - Crişul Negru, Boga, Galbena şi Valea Roşie - au depăşit chiar recordurile înregistrate până acum.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, la staţia hidrometrică Beiuş, Crişul Negru a avut un nivel cu 60 de cm mai mare decât cel măsurat în anul 2000. Aşa cum BIHOREANUL a scris, râul a avut o cotă de 466 de cm în Beiuş.

La stația hidrometrică Pietroasa-Boga, pe Boga, s-a depășit cu 18 cm nivelul istoric măsurat în anul 1995, iar la stația hidrometrică Pietroasa-Galbena, pe Galbena s-a depășit cu 43 cm nivelul istoric măsurat în anul 2015. De asemenea, Valea Roşie a avut un nivel cu 28 cm mai mare decât recordul înregistrat în anul 1980, la staţia hidrometrică Pocola.

Din cauza nivelurilor crescute ale cursurilor de apă, marţi noaptea la Prefectură a avut loc şi o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Deocamdată, autorităţile nu au comunicat pagubele produse de inundaţii.

Cert este că râurile din bazinul Crişurilor sunt în continuare umflate. Potrivit ABA Crişuri, miercuri dimineaţă, la ora 5, erau cote depăşite în continuare cotele pe Crişul Negru (cu 34 de cm, la staţia hidrometrică Şuştiu, respectiv cu 14 cm la Beiuş şi cu 60 cm la Tinca). De altfel, la Tinca, încă de marţi seară, hidrologii se aşteaptă să ajungă o viitură de nivel record, de circa 550 cm.

Mai sunt depăşite cotele de atenţie pe râurile Galbena, valea Nimăieşti, Valea Roşie, Iad şi Fântâna Galbenă. „Cu mici excepții, debitele cursurilor de apă sunt în scădere”, a declarat Anca Mihociu, purtător de cuvânt al ABA Crişuri.

Până miercuri la ora 12, pe Crişul Negru este în vigoare un cod roşu de inundaţii. Echipele ABA Crişuri sunt în teren şi măsoară din oră în oră cotele apelor.

UPDATE: Viitura coboară spre Ungaria

Printr-o informare transmisă în jurul orei 11.30, Apele Române au anunţat că viitura istorică de pe Crişul Negru se află în zona polderului Ginta şi se propagă în aval, pe sectorul îndiguit, între staţiile hidrometrice Beiuş şi Talpoş. 

"În urma analizelor și a măsurătorilor efectuate în timpul nopții, viitura istorică de pe Crișul Negru, înregistrată la stația hidrometrică Beiuș, s-a propagat și atenuat natural în albie, precum și în zona secțiunii îngustate a polderului de la Ginta. Aceasta va fi tranzitată, următoarele zile, în condiții de siguranță, spre frontiera României cu Ungaria. Partea maghiară este informată în timp real cu privire la evoluția hidrologică și specialiștii celor două țări se află într-o colaborare permanentă", a transmis instituţia.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
si cu schimbarile astea ambigue ale climei
care in clasa 4 si 5 inveti (daca inveti) ca sunt naturale, si ca singurul lucru constant e schimbarea, ne incalzim ca in anii 90-2000 sau ne racim ca in anii 70-80?
Postat 19 Mai 2021, 20:45 de unu
Nemernicii de la ABA Crișuri sunt vinovații principali.
Urmează pe lista vinovăției conducerea CJ Bihor. În loc să ridice sau chiar să înlăture zăgazurile de pe râuri, care au rol de obturare parțială a cursurilor de ape, în scopul "filtrării" deșeurilor aduse din amonte către avalul dinspre granița cu Ungaria, decidenții au avut grijă de ce se pagube se pot produce la ungurii lui Orban, nu la românii lui Johannis. Or, dacă reduci viteza și debitul vertical de refulare pe un curs de apă, e și firesc să crească debitul și nivelul pe orizontală. Asta ca să știe tot bihoreanul, că pentru "guvernul meu" e mai important să nu se audă reproșuri de la Budapesta, decât să facă ce-i bine pentru propriul neam.
Postat 19 Mai 2021, 10:35 de KP
Schimbarile climatice
Faptul ca ne batem joc de planeta, prin poluarea pe care o cream si distrugerile repetate (defrisari etc), aduce cu sine astfel de episoade extreme, care vor fi din ce in ce mai dese si violente.
Postat 19 Mai 2021, 09:08 de Roland-Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON