Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a anunţat că precipitaţiile abundente din ultima zi au dus la creşteri rapide de niveluri pe mai multe râuri din Bihor, iar patru dintre ele - Crişul Negru, Boga, Galbena şi Valea Roşie - au depăşit chiar recordurile înregistrate până acum.
Potrivit unui comunicat al instituţiei, la staţia hidrometrică Beiuş, Crişul Negru a avut un nivel cu 60 de cm mai mare decât cel măsurat în anul 2000. Aşa cum BIHOREANUL a scris, râul a avut o cotă de 466 de cm în Beiuş.
La stația hidrometrică Pietroasa-Boga, pe Boga, s-a depășit cu 18 cm nivelul istoric măsurat în anul 1995, iar la stația hidrometrică Pietroasa-Galbena, pe Galbena s-a depășit cu 43 cm nivelul istoric măsurat în anul 2015. De asemenea, Valea Roşie a avut un nivel cu 28 cm mai mare decât recordul înregistrat în anul 1980, la staţia hidrometrică Pocola.
Din cauza nivelurilor crescute ale cursurilor de apă, marţi noaptea la Prefectură a avut loc şi o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Deocamdată, autorităţile nu au comunicat pagubele produse de inundaţii.
Cert este că râurile din bazinul Crişurilor sunt în continuare umflate. Potrivit ABA Crişuri, miercuri dimineaţă, la ora 5, erau cote depăşite în continuare cotele pe Crişul Negru (cu 34 de cm, la staţia hidrometrică Şuştiu, respectiv cu 14 cm la Beiuş şi cu 60 cm la Tinca). De altfel, la Tinca, încă de marţi seară, hidrologii se aşteaptă să ajungă o viitură de nivel record, de circa 550 cm.
Mai sunt depăşite cotele de atenţie pe râurile Galbena, valea Nimăieşti, Valea Roşie, Iad şi Fântâna Galbenă. „Cu mici excepții, debitele cursurilor de apă sunt în scădere”, a declarat Anca Mihociu, purtător de cuvânt al ABA Crişuri.
Până miercuri la ora 12, pe Crişul Negru este în vigoare un cod roşu de inundaţii. Echipele ABA Crişuri sunt în teren şi măsoară din oră în oră cotele apelor.
UPDATE: Viitura coboară spre Ungaria
Printr-o informare transmisă în jurul orei 11.30, Apele Române au anunţat că viitura istorică de pe Crişul Negru se află în zona polderului Ginta şi se propagă în aval, pe sectorul îndiguit, între staţiile hidrometrice Beiuş şi Talpoş.
"În urma analizelor și a măsurătorilor efectuate în timpul nopții, viitura istorică de pe Crișul Negru, înregistrată la stația hidrometrică Beiuș, s-a propagat și atenuat natural în albie, precum și în zona secțiunii îngustate a polderului de la Ginta. Aceasta va fi tranzitată, următoarele zile, în condiții de siguranță, spre frontiera României cu Ungaria. Partea maghiară este informată în timp real cu privire la evoluția hidrologică și specialiștii celor două țări se află într-o colaborare permanentă", a transmis instituţia.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.