Oradea vrea să facă tranziţia spre un oraş cât mai puţin poluant, iar prima problemă care trebuie rezolvată este cea a transportului public, care trebuie să fie cât mai „verde”. Tocmai de aceea, OTL ar vrea să cumpere câteva zeci de autobuze electrice sau alimentate cu hidrogen, o tehnologie nouă şi care devine tot mai căutată în lume.
În plus, zona centrală ar putea ajunge să fie una dedicată vehiculelor nepoluante, iar staţiile de încărcare necesare ar putea fi „made in Oradea”, la o fabrică din Parcul Industrial care a realizat un asemenea echipament inteligent şi performant.
Rezervor cu... apă
Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, city-manager-ul Oradiei, Mihai Jurca, şi directorul OTL, Viorel Pop, au vorbit despre viitorul transportului public din municipiu. Discuţiile cu jurnaliştii s-au purtat într-un autobuz electric marca Solaris, care a fost în teste în Oradea anul acesta.
„Şi vor mai veni alţi producători. Scopul a fost să înţelegem foarte clar care sunt nevoile unui transport verde, să înţelegem toate componentele, ca în momentul în care vor exista oportunităţi de finanţare să le putem accesa eficient”, a explicat Jurca.
În plus, la finalul acestui an, Oradea ar putea fi primul oraş din România care va testa în transportul public un autobuz alimentat cu hidrogen, care are tot un motor electric, dar propulsat de gazul produs prin electroliza apei. „Avantajul este că acumulatorii pot fi mult mai mici”, a explicat managerul de vânzări al Solaris, Ovidiu Borcea, companie care va aduce autobuzul cu hidrogen la Oradea.
Centru „verde”
Directorul OTL a precizat că ambiţia companiei este să cumpere atât autobuze electrice, cât şi alimentate cu hidrogen. „Oradea are în vedere modernizarea flotei de autobuze, prin trecerea pe autobuze electrice şi pe hidrogen. Într-o perspectivă apropiată, 40-50 de astfel de unităţi, astfel încât Oradea să devină cât mai apropiată de un oraş verde. Împreună cu Primăria vom face toate demersurile să ajunge acolo”, a declarat Pop.
În prezent, parcul auto OTL are 107 autobuze, cele mai vechi fiind produse în 2004, iar cele mai noi sunt 24 de vehicule hibrid.
Acesta a spus chiar că îşi doreşte ca Oradea să aibă un centru verde, în care să circule doar vehicule nepoluante. „Dacă Primăria e de acord, să interzică circulaţia autovehiculelor cu combustibili tradiţionali”, a spus directorul OTL.
Asemenea decizii au fost asumate până acum doar în capitale mari europene, iar Jurca a spus că vor mai trece mulţi ani, probabil, până când Oradea să ia o asemenea măsură. În schimb, în centrul municipiului ar putea în curând să intre doar autobuze nepoluante. „Pe zona de transport în comun luăm în calcul un astfel de scenariu, şi probabil şi prioritizarea unor trasee de transport în comun în raport cu traficul, pe anumite rute importante din oraş”, a spus city-managerul.
Made in Oradea
Costurile sunt ridicate, atât pentru autobuzele electrice, dar mai ales pentru cele pe hidrogen. Potrivit lui Borcea, un vehicul Solaris precum cel care a circulat prin Oradea costă 360.000 de euro, iar unul similar, cu hidrogen, cu vreo 200.000 de euro mai mult. În plus, şi energia electrică s-a scumpit, chiar cu 107% în ultimul an, după cum a spus Pop, iar garanţia pentru bateriile vehiculelor electrice este de doar 5 ani.
Dacă Oradea va cumpăra autobuze electrice, va avea nevoie şi o infrastructură pentru încărcarea lor. De exemplu, cu o încărcare, un vehicul Solaris circulă 200 km, însă pe timpul verii, când consumă energie şi pentru răcire, sau iarna, când trebuie să încălzească pasagerii, autonomia scade.
Pentru ca vehiculele să nu rămână prin oraş, Primăria ar putea cumpăra staţii de încărcare moderne produse chiar în Oradea, de compania Nidec din Parcul Industrial 1, care vineri a prezentat jurnaliştilor prototipul unui echipament menit să încarce atât maşini, cât şi autobuze electrice, fără a avea nevoie de alte cabluri sau racorduri.
Amplasată acum în parcarea companiei, staţia de încărcare super-rapidă ar putea fi montată la capătul liniilor de autobuz, a precizat managerul Nidec, Danilo Firpo, iar şi în cele câteva minute în care şoferii stau înainte de a reporni pe traseu, ar putea pregăti vehiculul pentru mers. Într-o demonstraţie făcută jurnaliştilor, în circa 40 de minute, autobuzul Solaris a ajuns de la o încărcare de 43% la 79%.
Nidec nu a furnizat costul unui asemenea echipament, nici data la care va începe să-l producă în fabrica din Oradea. În schimb, multinaţionala a pus staţia la dispoziţia Primăriei, pentru a testa eficienţa vehiculelor electrice încărcate aici.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.