URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iulie 2021, 16:33

Viitorul transportului în Oradea: În zona centrală, ar putea avea acces doar vehicule electrice şi alimentate cu hidrogen (FOTO / VIDEO)

Oradea vrea să facă tranziţia spre un oraş cât mai puţin poluant, iar prima problemă care trebuie rezolvată este cea a transportului public, care trebuie să fie cât mai „verde”. Tocmai de aceea, OTL ar vrea să cumpere câteva zeci de autobuze electrice sau alimentate cu hidrogen, o tehnologie nouă şi care devine tot mai căutată în lume.

În plus, zona centrală ar putea ajunge să fie una dedicată vehiculelor nepoluante, iar staţiile de încărcare necesare ar putea fi „made in Oradea”, la o fabrică din Parcul Industrial care a realizat un asemenea echipament inteligent şi performant.

Rezervor cu... apă

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, city-manager-ul Oradiei, Mihai Jurca, şi directorul OTL, Viorel Pop, au vorbit despre viitorul transportului public din municipiu. Discuţiile cu jurnaliştii s-au purtat într-un autobuz electric marca Solaris, care a fost în teste în Oradea anul acesta.

„Şi vor mai veni alţi producători. Scopul a fost să înţelegem foarte clar care sunt nevoile unui transport verde, să înţelegem toate componentele, ca în momentul în care vor exista oportunităţi de finanţare să le putem accesa eficient”, a explicat Jurca.

În plus, la finalul acestui an, Oradea ar putea fi primul oraş din România care va testa în transportul public un autobuz alimentat cu hidrogen, care are tot un motor electric, dar propulsat de gazul produs prin electroliza apei. „Avantajul este că acumulatorii pot fi mult mai mici”, a explicat managerul de vânzări al Solaris, Ovidiu Borcea, companie care va aduce autobuzul cu hidrogen la Oradea.

Autobuz Solaris

Centru „verde”

Directorul OTL a precizat că ambiţia companiei este să cumpere atât autobuze electrice, cât şi alimentate cu hidrogen. „Oradea are în vedere modernizarea flotei de autobuze, prin trecerea pe autobuze electrice şi pe hidrogen. Într-o perspectivă apropiată, 40-50 de astfel de unităţi, astfel încât Oradea să devină cât mai apropiată de un oraş verde. Împreună cu Primăria vom face toate demersurile să ajunge acolo”, a declarat Pop.

În prezent, parcul auto OTL are 107 autobuze, cele mai vechi fiind produse în 2004, iar cele mai noi sunt 24 de vehicule hibrid.

Acesta a spus chiar că îşi doreşte ca Oradea să aibă un centru verde, în care să circule doar vehicule nepoluante. „Dacă Primăria e de acord, să interzică circulaţia autovehiculelor cu combustibili tradiţionali”, a spus directorul OTL.

Asemenea decizii au fost asumate până acum doar în capitale mari europene, iar Jurca a spus că vor mai trece mulţi ani, probabil, până când Oradea să ia o asemenea măsură. În schimb, în centrul municipiului ar putea în curând să intre doar autobuze nepoluante. „Pe zona de transport în comun luăm în calcul un astfel de scenariu, şi probabil şi prioritizarea unor trasee de transport în comun în raport cu traficul, pe anumite rute importante din oraş”, a spus city-managerul.

Made in Oradea

Costurile sunt ridicate, atât pentru autobuzele electrice, dar mai ales pentru cele pe hidrogen. Potrivit lui Borcea, un vehicul Solaris precum cel care a circulat prin Oradea costă 360.000 de euro, iar unul similar, cu hidrogen, cu vreo 200.000 de euro mai mult. În plus, şi energia electrică s-a scumpit, chiar cu 107% în ultimul an, după cum a spus Pop, iar garanţia pentru bateriile vehiculelor electrice este de doar 5 ani.

Dacă Oradea va cumpăra autobuze electrice, va avea nevoie şi o infrastructură pentru încărcarea lor. De exemplu, cu o încărcare, un vehicul Solaris circulă 200 km, însă pe timpul verii, când consumă energie şi pentru răcire, sau iarna, când trebuie să încălzească pasagerii, autonomia scade.

Pentru ca vehiculele să nu rămână prin oraş, Primăria ar putea cumpăra staţii de încărcare moderne produse chiar în Oradea, de compania Nidec din Parcul Industrial 1, care vineri a prezentat jurnaliştilor prototipul unui echipament menit să încarce atât maşini, cât şi autobuze electrice, fără a avea nevoie de alte cabluri sau racorduri.

Amplasată acum în parcarea companiei, staţia de încărcare super-rapidă ar putea fi montată la capătul liniilor de autobuz, a precizat managerul Nidec, Danilo Firpo, iar şi în cele câteva minute în care şoferii stau înainte de a reporni pe traseu, ar putea pregăti vehiculul pentru mers. Într-o demonstraţie făcută jurnaliştilor, în circa 40 de minute, autobuzul Solaris a ajuns de la o încărcare de 43% la 79%.

Nidec nu a furnizat costul unui asemenea echipament, nici data la care va începe să-l producă în fabrica din Oradea. În schimb, multinaţionala a pus staţia la dispoziţia Primăriei, pentru a testa eficienţa vehiculelor electrice încărcate aici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Made in Oradea
Ani de zile am visat ca Profetul ilie va salva romania din postura de prim-ministru. Iata ca modelul liberal oradean s-a implementat cu succes chiar in bukarest: Preturile transportului in comun se modifica de la 1.3 lei la 3 lei.Asta in timp ce bucurestenii se relaxeaza la munte si la mare.Soarele rasare din nou la bucuresti,cum era normal,dealtfel...Ne straduim sa tinem macar gigacaloria in top, bravo birta,mult succes ilie...
Postat 01 August 2021, 14:27 de excalibur
Alo Birta
De ce nu bagi, autobuze trase de cai. Sa fie pe placul unora ::::))))) astia toata ziua se vor pliba cu ele::::))))
Postat 31 Iulie 2021, 23:28 de Sandu2100
Când bubuie prostia în primărie se simte până-n Apuseni.
Așadar, dacă se limitează transportul în centru și se permite numai electricul și hidrogenul, orașul va fi mai puțin poluat. Pentru că Oradea e ca o plăcintă mare, cât Parisul ori Londra, nu-i așa? Pământul nu se va mai învârti, vântul nu va mai bate iar orădenii se vor îngrămădi în centrul vechi ca să respire aer mai curat. Ei bine, vă dau o veste proastă, din moment ce e istorie povestea cu vântul dominant, dinspre vest în general. Dacă la Biharkerestes spre exemplu nu se ia aceeași măsură, Oradea va trimite noul aer "made by PMO", al edililor haioși până la răsul plânsului, direct peste Sânmartin și Oșorhei. Va fi mare mulțumire pentru niște rurali din vecinătate, că noi orădenii și micul nostru centru istoric, de 1x1 km², lucrăm în favoarea lor.
Postat 31 Iulie 2021, 11:22 de KP
Vara-i ici, iarna-i departe
Măsurile pentru reducerea poluării în zona centrală sunt lăudabile. Cum trecerea la vehiculele electrice necesită ani buni, cu un semafor electric poți avea niște rezultate și acum. Un semafor electric acționat manual de pietoni, în orele de vârf, ar da rezultate multilaterale. Pus la trecerea de pietoni ce leagă Podul Sfântul Ladislau de Piața Unirii, ar da drumul cozilor de mașini poluante întinse până la parc, și ar oferi timp pietonilor să admire promenada Crisului. Bașca, ar reduce pericolul accidentării vreunui pieton grăbit spre tramvai.
Postat 31 Iulie 2021, 11:08 de User anonimizat
Electric nu este viitorul
Dacă mâine am cumpăra cu toții mașini electrice sistemul electric ar cădea. Au trecut câțiva ani de când a început să se promoveze ideea că electric is green dar la câte centrale pe cărbune, pe gaz sau atomice sunt în lume nimeni nu vorbește. Ca să nu mai vorbim că cf unui studiu în fabricarea unei mașini electrice se consumă mai mult CO2 decât în fabricarea unei mașini cu combustie internă. Uitați-vă în Spania, prețul energiei este la recorduri istorice. O țară în care o persoană din clasa medie își permite să cumpere o mașină nouă, chiar și electrică. Dacă continuăm așa, în 10 ani în lume prețul energiei va creste de 3-4 ori. Să nu mai vorbim că nimeni nu știe ce vor face cu atâtea baterii când nu vor mai putea fi folosite. Ar fi multe de vorbit pe tema asta dar concluzia este că acest lucru a fost un trend, un moft, după aia a devenit o modă și vedem unde ajunge. Nu zic că nu există poluare, dar electric nu este o soluție. Poate motoare pe hidrogen cum au făcut japonezii în urmă cu câțiva ani. Aceste autobuze chiar dacă sunt pe hidrogen, nu funcționează pe hidrogen, doar transformă hidrogenul în energie electrică și autobuzul este propulsat tot de un motor electric.
Postat 31 Iulie 2021, 07:51 de Vio_427
si cand autobuzul diesel sau hibrid costa 80.000 eur, ca platitor de impozit, vrem sa avem 7 autobuze noi pe o linie, tot la 10 minute sau 1 pe hidrogen, tot din Ora in Ora?!
Costurile sunt ridicate, atât pentru autobuzele electrice, dar mai ales pentru cele pe hidrogen. Potrivit lui Borcea, un vehicul Solaris precum cel care a circulat prin Oradea costă 360.000 de euro, iar unul similar, cu hidrogen, cu vreo 200.000 de euro mai mult. În plus, şi energia electrică s-a scumpit, chiar cu 107% în ultimul an, după cum a spus Pop, iar garanţia pentru bateriile vehiculelor electrice este de doar 5 ani.
Postat 31 Iulie 2021, 01:58 de unu
Vise pe viitor, va mai curge multa apa pe cris..
Sa vii cu ideea de centru fara automobile cu combustie in 2021 in oradea, inseamna sa interzici accesul a 99,9999999% din parcul auto detinut de oradeni, o aberatie. Sau o reclama la viitor. Un viitor care NU NI-L PERMITEM MAINE! Daca francezii isi permit, foarte bine, producem noi local la Nidec, facem exporturi, reglam deficitul comercial.
Postat 31 Iulie 2021, 01:57 de unu
Centru „verde”
E bine ca sunt astfel de proiecte pentru a reduce poluarea, si daca mai e si o firma locala care poate asigura o infrastructura pentru reincarcarea autobuzelor, atunci avem un avantaj. Dar, de la flota de transport public electric / hidrogen si pana la centrul orasului in care circula doar vehicule nepoluante e mult. O alta intrebare este pana unde se extinde centrul "verde"?
Postat 30 Iulie 2021, 16:56 de JAM11
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON