URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Decembrie 2021, 20:00

Viitorul parc ştiinţific şi tehnologic al Universității Oradea a primit avizul urbaniştilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viitorul parc ştiinţific şi tehnologic care va fi construit de Consiliul Județean Bihor pe amplasamentul unei foste unităţi militare din strada Ceyrat nr. 4 pentru Universitatea Oradea a primit joi avizul urbaniştilor.

Sprijin pentru afaceri şi cercetare...

Proiectul, care avea deja avizul arhitectului-şef încă din anul 2018 la faza de Studiu de Fezabilitate, a fost aprobat din nou ca variantă finală, la solicitarea Consiliului Judeţean Bihor.

"În cadrul şedinţei Comisiei pentru Urbanism şi Amejarea Teritoriului, s-a prezentat noua variantă volumetrică şi faţadele obiectivului, proiectul primind avizul arhitectului-şef", a transmis Primăria.

Viitorul parc ştiinţific din cadrul Universităţii Oradea se doreşte a fi un sprijin pentru mediul de afaceri şi pentru cercetarea bihoreană pentru a duce la creşterea competitivităţii economice, specializarea inteligentă şi dezvoltarea economico-socială a judeţului.

Proiectul presupune construirea şi dotarea unei clădiri în Oradea, cu regim de înălţime P+2E şi o suprafaţă desfăşurată de 5.417,78 metri pătraţi.

La nivelul parterului se vor amenaja trei laboratoare prototipare, de cercetare materiale avansate şi de cercetare inteligenţă artificială, o sală de conferinţe cu 330 locuri, recepţie, sală expoziţională, cafenea, sala de mese şi altele.

Etajele I şi II vor avea câte 15 laboraratoare de tip Open lab şi trei, respectiv patru laboratoare Makers Eco – System, precum şi sală de mese, de şedinţă, anexe şi spaţii administrative.

Imobil cu 32 de apartamente...

În cadrul aceleiaşi şedinţe, urbaniştii oraşului au aprobat construirea a două imobile de locuinţe colective în zona centrală.

Primul imobil urmează să fie ridicat pe actualul amplasament al unei clădiri aflate într-o avansată stare de degradare în strada Cuza Vodă nr. 82.

Deţinătorul imobilului, firma Mecord Siroco, a obţinut avizul arhitectului şef pentru ridicarea a două corpuri de clădire, din care unul la frontul stradal, cu două etaje şi un etaj retras, iar celălalt, în curte, cu două etaje dar fără cel de-al treilea, retras.

Imobilul va avea la parter spaţii comerciale, iar la cele trei etaje 32 de apartamente, fiecare cu propriul loc de parcare, plus încă patru pentru funcţiunile de la parter.

... şi spaţii comerciale la parter

La fel, CMUAT a aprobat, la propunerea firmei Alerab SRL, Planul Urbanistic Zonal pentru construirea în strada Mihai Viteazul nr. 6 a unui imobil de locuinţe colective cu spaţii comerciale la parter, două etaje şi un etaj retras tip mansardă.

PUZ-ul a mai fost dezbătut de arhitecţii municipalităţii într-o şedinţă de luna trecută, iar iniţiatorul a revenit la avizare cu forma finală.

"Completările aduse acum rezolvă frontul dintre străzile 1848 şi Mihai Viteazul prin propunerea unei organizări peisagistice, dar şi prin mobilarea colţului străzii Mihai Viteazul", a declarat arhitectul şef al oraşului, Radu Fortiş.

Documentul, avizat de CMUAT, urmează să fie supus procedurii de consultare a populaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
in sfasit ceva proiecte mai de calitate
se pare, si speram ca scapam de cutiile de chibrituri si blocurile comuniste fara nici o arhitectura cu rezonanta? Niste cladiri mai moderne, contemporane, putin mai indraznete decat doar paralelipipede dreptughiulare plicticoase.
Postat 21 Decembrie 2021, 00:27 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON