Cu puţin timp înainte de a-şi preda mandatele, consilierii locali din Oradea au aprobat o strategie verde pentru oraş. Planul prevede că, până în anul 2030, suprafaţa parcurilor din oraş va creşte cu 118 hectare, prin amenajarea unor zone verzi pe terenuri degradate.
Aproape de casă
Strategia "Oradea - oraş verde 2030" a fost anunţată de primarul Ilie Bolojan la jumătatea lunii iulie, iar săptămâna trecută a fost votată de aleşii orădenilor, în unanimitate. Documentul va sta la baza proiectelor europene pe care municipalitatea le va depune în următorul exerciţiu bugetar, planul având ca obiectiv creşterea suprafeţei verzi din oraş la 652 hectare, faţă de cele 534 existente în prezent.
De asemenea, se doreşte ca 91,3% dintre orădeni să ajungă la un spaţiu public urban verde după cel mult 5 minute de mers pe jos de casă, adică la o distanţă de circa 300 metri de domiciliu. În prezent, acest procent este de 73%, după cum arată calculele municipalităţii. După ce strategia va fi implementată, fiecărui orădean îi va reveni o suprafaţă verde de 29,4 mp.
Parcuri şi păduri
Ambiţiile verzi vor fi îndeplinite prin amenajarea unor parcuri pe terenuri degradate sau care nu sunt folosite în prezent ca zone verzi. Strategia cuprinde 36 astfel de terenuri, multe în proprietatea unor persoane fizice sau juridice, pe care Primăria le va cumpăra sau expropria.
Cel mai important asemenea amplasament este stadionul Iuliu Bodola, care va fi demolat şi înlocuit cu un parc de două hectare. Primăria intenţionează să mai amenajeze parcuri şi pe străzile Veteranilor, Americii, Islazului, Secarei, Romer Floris, Ivanyi Odon, în locul stadionului Motorul, pe malurile Peţei ori în mai multe zone de pe dealurile oraşului. În total, acestea ar urma să ocupe o suprafaţă de 38 de hectare.
În plus, strategia prevede împăduriri pe 65,8 hectare de terenuri din Episcopia (zona viaductului de pe Calea Bihorului) şi pe malurile Crişului Repede, în aval de podul de pe centura Ioşia. De asemenea, Oradea va avea parte de aşa-numite regenerări urbane, adică amenajări de piaţete umbrite, pe străzile Cazaban, Magheru, Fagului, Nufărului şi în parcul Magnoliei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.