URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Septembrie 2020, 09:35

Viitorul este verde! Ce prevede noua strategie verde pe următorii 10 ani în Oradea

Viitorul este verde! Ce prevede noua strategie verde pe următorii 10 ani în Oradea ŞI "RENOVĂRI". Pe lângă zone verzi noi, strategia verde prevede şi modernizarea parcurilor vechi din oraş: 1 Decembrie, Petofi, Libertăţii, Şanţul Cetăţii, Brătianu şi 22 Decembrie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu puţin timp înainte de a-şi preda mandatele, consilierii locali din Oradea au aprobat o strategie verde pentru oraş. Planul prevede că, până în anul 2030, suprafaţa parcurilor din oraş va creşte cu 118 hectare, prin amenajarea unor zone verzi pe terenuri degradate.

Aproape de casă

Strategia "Oradea - oraş verde 2030" a fost anunţată de primarul Ilie Bolojan la jumătatea lunii iulie, iar săptămâna trecută a fost votată de aleşii orădenilor, în unanimitate. Documentul va sta la baza proiectelor europene pe care municipalitatea le va depune în următorul exerciţiu bugetar, planul având ca obiectiv creşterea suprafeţei verzi din oraş la 652 hectare, faţă de cele 534 existente în prezent.

De asemenea, se doreşte ca 91,3% dintre orădeni să ajungă la un spaţiu public urban verde după cel mult 5 minute de mers pe jos de casă, adică la o distanţă de circa 300 metri de domiciliu. În prezent, acest procent este de 73%, după cum arată calculele municipalităţii. După ce strategia va fi implementată, fiecărui orădean îi va reveni o suprafaţă verde de 29,4 mp.

Parcuri şi păduri

Ambiţiile verzi vor fi îndeplinite prin amenajarea unor parcuri pe terenuri degradate sau care nu sunt folosite în prezent ca zone verzi. Strategia cuprinde 36 astfel de terenuri, multe în proprietatea unor persoane fizice sau juridice, pe care Primăria le va cumpăra sau expropria.

Cel mai important asemenea amplasament este stadionul Iuliu Bodola, care va fi demolat şi înlocuit cu un parc de două hectare. Primăria intenţionează să mai amenajeze parcuri şi pe străzile Veteranilor, Americii, Islazului, Secarei, Romer Floris, Ivanyi Odon, în locul stadionului Motorul, pe malurile Peţei ori în mai multe zone de pe dealurile oraşului. În total, acestea ar urma să ocupe o suprafaţă de 38 de hectare.

În plus, strategia prevede împăduriri pe 65,8 hectare de terenuri din Episcopia (zona viaductului de pe Calea Bihorului) şi pe malurile Crişului Repede, în aval de podul de pe centura Ioşia. De asemenea, Oradea va avea parte de aşa-numite regenerări urbane, adică amenajări de piaţete umbrite, pe străzile Cazaban, Magheru, Fagului, Nufărului şi în parcul Magnoliei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Super fain
In București si alte orașe se construiesc blocuri pe spațiul verde. Oradea ce-l mai frumos și curat oraș din România
Postat 12 Septembrie 2020, 20:28 de Sandu2100
"Strategia" asta o înlocuiește pe cea care impunea "turnatul betonului" peste toate "rădăcinile" care stăteau în calea ascensiunii lui BIG !?!
Oradea va fi toată "verde" când, prin hotărârea aceluiași CL, pe lângă taxe și impoxite va fi obligatoriu ca tot contribuabilul să predea anual primăriei câte 1 kg de vopsea și câte o pensulă cel puțin. Recomand, cu titlu experimental, ca primăria să vopsească trotuarul de pe bld. Decebal, de la intersecția cu bld. Dacia până la cea cu str. Primăriei !?! Nu de alta dar, au început să facă "gât" bicicliștii și să se frece de pietoni, făcând slalom pe pista dedicată lor, taman pe jumătate din trotuarul care are pe alocuri doar un metru lățime ... pe motiv că nu mai e doar trotuar pentru pietoni, cărucioare cu copii și pentru moșnegii în bastoane care se grăbesc la tramvai, ci ditamai culoarul "verde" al mersului pe două roți, din Strategia Habarnismului Liberal !?! Deunăzi, un biciclist din acesta a deviat de la sinusoidă și a doborât un octogenar care se oprise pe marginea trotuarului, la semafor, căutându-și prin buzunare masca ce-i trebuia ca să traverseze către stația de tramvai. Acesta ar fi doar unul dintre rezultatele "strategiilor" lui BIG (conform adeziunii de la partid ... Bolojan Ilie Gavril) !?!
Postat 12 Septembrie 2020, 20:22 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON