URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Mai 2021, 19:01

Viitorul complex sportiv din Oradea va avea, pe lângă stadion, un hotel, un parc şi mai multe terenuri de sport

Viitorul complex sportiv din Oradea va avea, pe lângă stadion, un hotel, un parc şi mai multe terenuri de sport foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viitorul complex sportiv de pe strada Făgăraşului din Oradea va avea, pe lângă stadion, un hotel, un parc şi mai multe terenuri de sport.

Stadion, hotel, terenuri

Comisia Municipală pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a avizat în şedinţa de joia trecută planul zonei sportive, documentaţia de urbanism urmând să fie supusă în perioada următoare dezbaterii publice.

"Complexul sportiv va cuprinde: stadion cu regim de înălţime S + P + 3E, un hotel cu regim de înălţime S + P + mezanin + 2 etaje, un parc public de agrement pe locul grădinii zoologice, care va fi relocată, mai multe terenuri de sport (2 de tenis, 4 de baschet, 2 handbal, 2 de fotbal), modernizarea Liceului Sportiv (inclusiv realizarea unor noi clădiri ca extindere a activităţii sportive a liceului, amenajarea unui bazin didactic de înot şi a unui stadion pentru atletism cu pistă de alergare şi tribune)", a transmis luni Primăria.

Complexul sportiv din strada Făgăraşului se va întinde pe o suprafaţă de peste 211.000 metri pătraţi. Investiţia în construcţia stadionului cu 16.291 de locuri a fost evaluată la circa 45,68 milioane euro, fără TVA, şi urmează să fie finanţată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

Casa Markovits va fi reabilitată

În cadrul şedinţei de joi a CMUAT au mai fost analizate încă 63 de lucrări printre care şi documentaţia preliminară privind reabilitarea casei Markovits Mathaeser din strada Aurel Lazăr 19 – 21. Proiectul a primit avizul comisiei.

"Municipiul Oradea prin Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor a pus la dispoziţia proprietarilor din imobil documentaţia tehnică în vederea luării deciziei de realizare a lucrărilor, în regie proprie sau prin Municipiul Oradea, în cadrul Programului Multianual de reabilitare a faţadelor clădirilor situate în Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea. După consultare, aceştia urmează să ia o decizie", a transmis Primăria.

În cazul în care coproprietarii vor decide finanţarea lucrărilor prin programul multianual al Primăriei, municipalitatea va propune Consiliului Local în una din şedinţele următoare aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrării după care o va scoate la licitaţie.

Începând din 2014 până în prezent prin acest program au fost reabilitate 21 de clădiri orădene.

Creşte parcul industrial

Pe de altă parte, tot joi, la propunerea Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, CMUAT şi-a dat avizul pentru extinderea parcului industrial I din Şoseaua Borşului cu încă două parcele, una de peste 53.100 metri pătraţi în vecinătatea străzii Eugen Caragea, iar alta de peste 9.900 metri pătraţi adiacent străzilor Ion Mihalache şi Augustin Maior.

ADLO a mai obţinut de la comisie modificarea Planului Urbanistic Zonal prelungirea drumului colector între străzile Eugeniu Carada şi Ion Mihalache şi lărgirea carosabilului de pe aceasta din urmă la opt metri.

CMUAT a mai avizat creşterea regimului de înălţime a clădirilor din parcul industrial I de la 12 metri la 25 metri, iar pe aliniamentul străzii Calea Borşului a aprobat configurarea unei zone de clădiri de birouri cu un regim de înălţime de până la 35 metri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON