URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iulie 2023, 19:56

Viitoarele cămine studenţeşti din Oradea capătă contur. Află stadiul lucrărilor! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viitoarele cămine studenţeşti din Oradea, de pe malul pârâului Peţa, capătă contur. Conform unui comunicat al Primăriei, în cursul zilei de joi constructorii au început să toarne ultimul nivel al căminului C2, situat către curtea Universităţii.

Lucrări la ultimul nivel

"Azi a început turnarea betonului la stâlpii de susţinere a planşeului de la etajul 4 al căminului studenţesc C2, cel orientat către Cartierul Europa, respectiv curtea Universităţii. Este vorba de ultima latură a căminului C2, cea dinspre Cartierul Europa", se menţionează în comunicat.

Potrivit municipalităţii, în perioada următoare constructorii vor începe lucrările în interiorul clădirii. "Săptămâna viitoare urmează să fie turnat şi planşeul peste acest ultim etaj şi să înceapă lucrările la partea de zidărie de la parter şi etajul", a transmis Primăria.

"Vor fi gata mai repede"

Desfăşurate în paralel, lucrările la căminul C1, amplasat către strada Făgăraşului, sunt ceva mai avansate.

"Aici structura de rezistenţă este deja finalizată, iar compartimentarea interioară este aproape gata. Acum se lucrează la zidăria de la etajul IV", a declarat directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei, Lucian Popa.

Constructorii au montat tâmplăria PVC la etajele inferioare, I şi II, iar în prezent lucrează la reţelele electrice şi sanitare.

"Termenul pentru finalizarea celor două cămine studenţeşti este iunie 2024, dar cel mai probabil acestea vor fi gata mai repede", a spus directorul Popa.

Cămine pentru studenţi

După cum BIHOREANUL a mai relatat, construcţia celor două cămine studenţeşti, C1 şi C2, face parte din masterplanul de reabilitare a campusului universitar Oradea.

Amplasate pe o suprafaţă de 1.000 metri pătraţi situată pe malul pârâului Peţa, între noua sală polivalentă şi căminul C4, deja existent, cele două cămine vor avea 234 de camere, cu un total de 464 de locuri, ceea ce înseamnă că aproape toate încăperile vor găzdui câte doi studenţi.

Primul cămin (C1) este construit între strada Făgăraşului şi Pârâul Peţa, iar cel de-al doilea (C2) este orientat spre cartierul Europa şi curtea Universităţii.

Clădirile, cu regim de înalţime P + 4 etaje, vor fi prevăzute cu lift, zonă de alimentaţie şi încălzire în pardoseală.

În cadrul şantierului vor fi amenajate toate reţelele de infrastructură urbană, de la apă-canal, termoficare şi curent, la trotuare şi drumuri.

Valoarea iniţială a proiectului, de 31,9 milioane lei plus TVA, a fost majorată la 34,8 milioane lei plus TVA. Executantul lucrărilor, Igna Construct, a făcut acestă solicitare în baza OUG 47 din 2022 privind actualizarea prețurilor cu inflația.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
zero
Investiti in calitatea invatamantului, nu doar in betoane. Puteti face 3 cartiere de camine ca tot zero va fi Universitatea din Oradea
Postat 08 Iulie 2023, 17:35 de Mihaita
Rezultatul e că o să scadă cererea închirierilor de apartamente în oraș.
Pe cale de consecință, o să auzim lamentări de la diverse persoane fizice ... dar și de la ANAF pentru reducerea încasărilor aferente din impozite. Să le fie de bine "lamentaților".
Postat 07 Iulie 2023, 09:10 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON