URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 August 2024, 20:00

Video Mapping pe fațada Pasajului Madach-Republicii. Anuala de artă și știință Neo Art Connect - NAC 2024

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sebastian Comănescu - Video Mapping

Pasajul Madach-Republicii

Joi, 29 august 2024, 21.30 -24.00

Joi, 29 august 2024, publicul orădean este invitat să descopere o nouă perspectivă asupra orașului în viziunea artistului Sebastian Comănescu, care dă viață unei clădiri cu o istorie specială pentru comunitate prin intermediul unei lucrări de video mapping, cu tema „Changing Environments”.

Totodată, evenimentul își propune să atragă atenția asupra unor subiecte de actualitate: impactului umanității asupra planetei și a noilor tehnologii care influențează profund toate aspectele vieții.

Proiecția de video mapping marchează finalul traseului național al celei de a doua ediții a Anualei de artă și știință Neo Art Connect - NAC 2024, organizată de galeria Galateca, Anca Boeriu și Andreea Sandu, Asociația culturala NeoArt România și UNITH2B architects, Hildegard Brandl și Anca Brandiburg.

Evenimentul este realizat de NAC în parteneriat cu Oradea Heritage și beneficiază de sprijinul Primăriei Municipiului Oradea, Consiliului Județean Bihor și al CEMACON.

Având ca punct de plecare tema NAC 2024, “Changing Environments”, lucrarea de pe fațada Pasajului Madách va reinterpreta abstract istoria edificiului prin intermediul
unor sisteme vizuale generative.

Lucrarea video are ca sursă de inspiratie bazarul orădean ca loc de agregare, schimb, interacțiune și trecere, iar elementele grafice țin cont de detaliile arhitecturale specifice clădirii, sugerând reintegrarea pasajului in peisajul media contemporan.

Sebastian Comănescu este artist new media si designer. La baza lucrărilor sale stau fascinația pentru tehnologiile emergente și orientarea către biomimesis. Metodologia de lucru constă în preluarea și simularea de forme și fenomene naturale pe care le “traduce” în medii fizice sau digitale.

Nu întâmplător, în interiorul pasajului Madach-Republicii se află instalația Inima Orașului, parte din traseul de artă și știință NAC de la Oradea, creată de Anca Boeriu și Andreea Sandu, traseu ce continuă și la Casa Darvas-La Roche cu două expoziții: expoziția cu tema anualei ce prezintă instalații ale artiștilor: Laszlo Aletta, Mirela Cerbu, Sebastian Comănescu, Marina Oprea, Mihaela Pop, și “Bright Women Round Table” instalație creată pentru NAC de către studioul Rizi, Alina Rizescu.

Pentru această ediție, galeria Galateca și Asociația Culturală NeoArt România, organizatori și inițiatori NAC, s-au parteneriat cu UNITH2B architects, co–organizatori ce au coordonat secțiunea de arhitectură a acestei ediții, prin intermediul arhitectelor Hildegard Brandl și Anca Brandiburg. 

„Changing Environments” creează un spațiu de dezbatere din perspectiva socio-culturală a creatorilor și artiștilor ce integrează, utilizează sau colaborează cu diverse alte domenii științifice și noile tehnologii, despre impactul pe care îl simțim la nivel individual și social-economic-cultural din cauza schimbărilor majore ale societății contemporane, datorate pe de o parte dezvoltării tehnologiei, a noilor inteligențe artificiale prezente în majoritatea aspectelor vieții, dar și schimbărilor climatice și cele de mediu, alături de cele create de conflictele armate în zone din apropierea țării noastre., afirmă curatoarele NAC, Anca Boeriu și Andreea Sandu.

Intervalul de desfășurare a video mapping-ului: joi, 29 august, între orele 21.30 – 24.00.

Programul expozițiilor din Casa Darvas-La Roche și pasajul Madach-Republicii: marți-duminică, între orele 10:00-18:00, luni închis.

Accesul este gratuit!

Organizatori: Galateca și Asociația culturală NeoArt România

Co-organizatori: UNITH2B și Oradea Heritage

Parteneri principali: CEMACON

Parteneri: Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Universitatea din Oradea, Manifest pentru Oradea

Scurtă biografie a artistului

Sebastien Koma/Sebastian Comănescu este artist New Media/Designer, în prezent locuiește și practică în București. Este absolvent al facultății de Arhitectură din cadrul UAUIM București și obține un Masterat în Tehnologii Interactive pentru Artele Performative și Media în cadrul departamentului CINETic al UNATC în 2021. După experiențe profesionale acumulate ca designer în București și Londra precum și după colaborări cu designeri din Polonia și Olanda își fondează propriul studio în 2020. Metodologia sa de lucru constă în preluarea, analiza și simularea de forme și fenomene naturale care mai apoi sunt traduse în design-uri informate pe baza unui proces de lucru computațional folosind metode de fabricație digitală. Lucrările sale au fost prezentate la: Galeria Galateca, Galeria Creart, NOVA Festival, Ars Electronica, Binar, Romanian Creative Week, Romanian Design Week, BIOS, Amural, Street Delivery, NAC – Neo Art Connect.

Despre NAC

Rețeaua NAC 2024 s-a extins în 11 județe, întregul program al Anualei este disponibil pe platforma www.neoartconnect.ro.

Oradea Heritage

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON